Sadba a ochrana nové broskvoně

host - 129.11 (?)
9.4.2010 21:29

ja som si nasiel na nete tuto starsiu knizku, v nej je zopar info ako pestovat broskyne

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 124.225 (?), 3.4.2010 8:41, zobrazeno: 11423x

Dobrý den.Jsem začátečník a chtěl bych poradit při sázení nové broskvoně.Rád bych použil br.Red Haven a proto bych chtěl vědět, jak velkou díru, jakou zeminu, jak zastřihat a jestli stříkat-popřípadě čím.Děkuji všem za pomoc.

host - 176.18 (?), 3.4.2010 23:09

Ohledně postupu při výsadbě stromku se podívejte na vlákno "výsadba jabloně", popsala jsem to tam dost podrobně, je to u všech stejné. Ohledně stříkání - dá se předpokládat, že stromek byl ve školce ošetřený. Teď můžete maximálně ještě pro klid v duši stříknout Syllitem v koncentraci dle návodu, na Kuprikol už je pozdě. Stříhání - ve stručnosti :broskvoně se většinou pěstují s kotlovou korunou (bez terminálu). Ponechávají se většinou tři středně silné větvičky umístěné pravidelně do trojúhelníku a zastřihávají se hóóódně nakrátko na pupen směřující ven z korunky. Všechny řezy důkladně zatřít štěpařským voskem (balzám na jednoletých větvičkách neudrží mízu). Na ten řez se ještě podívejte podrobně na nějaké vlákno u broskvoní - tohle je jen tak zhruba. Lída

host - 124.225 (?), 4.4.2010 17:32
Mockrát děkuji, hodně jste mi pomohla.

host - 80.144 (?), 4.4.2010 23:19

Zdravím!             Jsem naprostý začátečník.   Začala jsem stylem, nejprve s něco pořídt, pak o tom zjistit víc...  V sobotu jsme pořídili vytouženou broskvičku. Red Haven. V zahradnctví provedli kvalitní základní řez, ale už mne neupozornili na potřebu štěpařského vosku nebo jiné ochraně ran. Až dnes jsem se dočetla jak je to důležté..  Dnes prší a já se třesu strachy..  Prosím o radu, jestli má ještě smysl rány zatřít tím voskem (přestože budou 3-4 dny staré)? Zda stačí zatřít, nebo je mám trochu seříznout, aby byla ranka čerstvá...?  Nebo už můžu jen doufat, jestli to ta chudinka vydrží bez újmy..?

Můžete mi někdo prosím zkráceně popsat, co znamená klejotok?

Při výsadbě jsem použila základní zahradnický substrát pro dopěstování. Bude postačující když budu 3x za rok hnojit Cereritem, nebo mám raději pro start ještě něco přidat?

A snad už poslední dotaz: Na zimu zasypat kompostem..Do jaké výšky?  Až po kolínko toho štěpu?

Předem mooooc děkuji za rady

Lucka

host - 176.18 (?), 4.4.2010 23:55

Třást se nemusíte  :-)), ale ty ranky ještě zatřete voskem (už znovu neseřezávejte), nepoteče z nich míza a lépe se zahojí. Ten déšť vám ji aspoň hezky zaleje. Když jste při výsadbě dávala uvedený substrát, tak má stromek teď živin dost, ten substrát nějakou zásobu obsahuje. Cererit můžete použít v létě, na podzim ten kompost na kořeny. Stačí 5cm vrstvička, ale nedávejte ho až úplně ke kmínku, nechte volné kolečko kolem. Dělá se to u všech ovocných stromků. Pokud by byl kompost (nebo mulč v létě) až u kmínku, muže tam dole začít odumírat kůra. Příští rok můžete použít cererit na jaře a v létě, k podzimnímu hnojení ho nepoužívejte, protože obsahuje dusík a dřevo by pak špatně vyzrávalo. Na podzim použít spíš síran draselný (k vyzrávání dřeva). Zdravím!           Lída

host - 80.144 (?), 5.4.2010 9:49

To jsem ráda!!!   Opravdu moc děkuji!! Tak snad už všechno nejdůležtější znám...  Už jen zvládnout to hnojení a postřik, to bude oříšek, ale když se budu držet všech rad, co jsem tu vyčetla, tak to snad zvládnu.  Na tvorbu korunky mám chytrou knihu, tak to snad půjde taky dobře.. 

Přeji veselé Velikonoce, ať všechno pěkně pučí a ať Vás dnes moc nezmrskají..   Zatím nashle Lucka

host - 129.11 (?), 9.4.2010 21:29

ja som si nasiel na nete tuto starsiu knizku, v nej je zopar info ako pestovat broskyne

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz