Řez rozvětvených letorostů

host - 248.155 (?)
26.6.2024 21:31

Ty slabé větvičky z čerstvých letorostů - tomu říkají "přírůstky druhé mízy". doporučuje se zkracovat pod nimi, protože jsou příliš slabé, do podzimu nevyzrají a přes zimu stajně zmrznou.

S tím různým ne/zkracováním - někdo nechává nové větvičky nyní nezkrácené a zjara na začátku květu výhony "probírá" celé. Mně se to neosvědčilo (asi záleží i na podmínkách) a tak broskvoně stříhám cca v polovině srpna po sklizni. vystřihávám, co jde do koruny, něco snižuji na nižší rozvětvení a vše ponechané zkracuji o 1/3 až 1/2..   Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 38.26 (?), 26.6.2024 20:24, zobrazeno: 1188x

Dobrý den, prosím o radu zkušené, neb jsem jasnou odpověď nikde (net, fóra, youtube) nenašel. Mám dva "novější" stromky cca pětileté (ještě nerodily- záměrně otrháno pro zesílení stromku). Letos se po vydatných deštích, zálivce a hnojení stromky rozbujely tak, že na cca 80-100 cm dlouhých letorostech vyrůstají i boční větvičky- viz foto. Jak prosím při řeru s tímto naložit?? Na letorostech se příští rok plánuje samozřejmě úroda (jistě že protrhaná dle pravidel o nepřetěžování), ale pokud se mi ta "košťata" z letoška budou hodit do tvaru koruny a plození, nechat celé včetně bočních větviček pro úrodu a pak odstranit celé a nebo boční výhonky "oholit" podzimním řezem??

A ještě jedna podstatná drobnost- ve videích jsem se setkal s NE-krácením letorostů= plodné dřevo pro příští rok BEZ krácení a naopad v různých diskusích jsem se setkal s doporučením pokrátit o cca 1/3 až o 1/2.. Tak teď nevím, co je správně??

Moc děkuji za rady...  

Rozvětvený letorost
Rozvětvený letorost

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (425) - 158.138 (?), 26.6.2024 20:37
Broskev, já zkracuji na polovinu vše nad 30cm, tak za měsíc

host - 248.155 (?), 26.6.2024 21:31

Ty slabé větvičky z čerstvých letorostů - tomu říkají "přírůstky druhé mízy". doporučuje se zkracovat pod nimi, protože jsou příliš slabé, do podzimu nevyzrají a přes zimu stajně zmrznou.

S tím různým ne/zkracováním - někdo nechává nové větvičky nyní nezkrácené a zjara na začátku květu výhony "probírá" celé. Mně se to neosvědčilo (asi záleží i na podmínkách) a tak broskvoně stříhám cca v polovině srpna po sklizni. vystřihávám, co jde do koruny, něco snižuji na nižší rozvětvení a vše ponechané zkracuji o 1/3 až 1/2..   Lída

host - 38.26 (?), 27.6.2024 12:48

Moc Vám Lído děkuji za odpověď.

Tzn. že pokud odstraním podzimním řezem letorosty pod větvičkami na nich vyrostlými, odstraním cca 2/3 přírustku vč. značného množství květních pupenů příštího roku a ponechám téměř a jen bazální část přírůstku, na které jsou většinou listové a nikoliv květní pupeny. Právě na tuto skutečnost upozorňovali autoři videí na youtubu.

A druhá dedukce- kratší plodné dřevo se bude daleko hůře ohýbat pod tíhou plodů, což je pro tvorbu a vybuzení růstu nových přírůstků žádoucí..

No koukám, co člověk a zkušený zahrádkář, toť názor.. za který jsem samozřejmě velice vděčný!!!

Přírůstky "druhé mízy" na letorostech
Přírůstky "druhé mízy" na letorostech

host - 248.155 (?), 27.6.2024 13:09

Ono tam květů a plodů zůstane i tak dost - stromek mám tak středně velký a při probírce plodů ve velikosti vlašs.ořechů jsem většinou tak kbelík a půl otrhala.

Ale jak budete postupovat, záleží na vás. Můj táta kdysi říkal, že broskev je jako vrba... Lída 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz