Řez nové broskve

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?) 
18.4.2014 19:27

Ano, i na tři pupeny na třech ramenech není špatný přístup, zejména pokud byly kořeny více poškozené nebo by byl stromek nakupován se zasláním poštou.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 187.13 (?), 18.4.2014 19:43

Dobrý večer, ano, stromek byl zaslán poštou z Ovocné školky Střílky. Přišel ale v dobrém stavu, věřím, že se ujme dobře. Zítra se do toho pustím dle vašich rad :-) Děkuji za váš čas a ochotu podělit se o své zkušenosti. M.

host - 187.13 (?), 22.4.2014 9:06

Dobré dopoledne, tak jsem se do toho o Velikonocích pustila :-) V příloze posílám výsledek. Je to můj první stromek v životě, který jsem ostříhala, mohla bych vás poprosit o korekci? Nechala jsem tam i jednu větvičku druhého řádu, protože níže jsou jen dvě očka a ani u jednoho z nich se mi nezamloval jejich směr. Může to tak zůstat? Stále váhám, jestli neostříhat dle rady pana Vysloužila pouze na tři ramena. Mějte hezký den M.

host - 187.13 (?), 22.4.2014 9:07

Obr. 2

host - 187.13 (?), 22.4.2014 9:08

Obr. 3

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 22.4.2014 9:33

Tady zezhora (obr. č. 2) je jasně vidět, že každá z větví má svou 1/4 životního prostoru a tedy střih na 3 větve by byl nerovnovážný.

Větvičku s obrostem 2 řádu střihněte na nejbližší nižší očko. Protože jde dovnitř, jakmile doroste cca 15-20 cm tak kolem loňské větvičky ovinete elektrikářský izolovaný drát s volným koncem ve směru kam potřebujete ohnout větvičku z nejvyššího očka a pomocí toho drátu ten výhov nasměrujete. Když by bylo očko v optimálním směru "ven", tak by se jen nemuselo nic tvarovat "za zelena". Z toho obrostu by možná rostla větývka ve správném směru, ale byla by slabá a kosterní větev by jste měla ještě navíc křivou.

Na obrázku č. 3 je vidět, že jste mohla být ještě radikálnější = počítají se i očka, která zůstala spát. Na nejslabší větvi je třetí rašící očko cca devátým. Broskev a vrba mají to společné, že čím radikálněji se seříznou, tím lépe vypadá výsledek napřesrok.

S.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 22.4.2014 10:01

Můj názor: vyslepte všechna rašící očka, která rostou dovnitř, do středu korunky (nachází se na horní straně výhonů). Tenký výhonek vyrůstající z vršku silnějšího ještě zakraťe na 1/2 až 1/3 současné délky na vnější pupen. Zvažte přidání opěry stromku (Já sám opěry většinou u nízkých tvarů nedávám, vědom si rizika z toho plynoucího, přičemž stromky hlídám a pravidelně kontroluji). Jinak OK.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 23.4.2014 11:35

1)Možný tříramenný, tak čtyřramenný tvar.Na nepatrně jiný směr oček velkou váhu v rozhodování neklaďte-za rok budete stříhat opět, a nevhodný směr korigovat.

2)Tenký výhon ponechat na současné délce-bude vždy opožděn, ostatní silnější ramena více zakrátit(budou vždy předbíhat) na níže položená očka.

3)Krátke čapiky za posledním očkem odstranit.Rány nožem zahladit, a zatřít štěpařským voskem.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 23.4.2014 13:25

"Na nepatrně jiný směr oček velkou váhu v rozhodování neklaďte-za rok budete stříhat opět, a nevhodný směr korigovat".

Pokud se to týká rašících výhonů z oček umístěných na horní straně čtveřice ramen, tak s Vaším názorem velmi nesouhlasím. Nevím, proč bychom měli nechat zarůstat korunku dovnitř a nahoru, když zakládáme kotlovitý tvar? (Alespoň paní tazatelka si to tak střihla). V takovém případě se musíme snažit roztáhnout letorosty vějířovitě, či miskovitě do šířky a nikoli jim umožnit bujet a předbíhat se v růstu směrem nahoru. Argument, že to případně můžeme opravit příští rok neberu. Proč si zbytečně dělat na stromku nepořádek, když můžeme mít trvale uklizeno? Otom slabém výhonku bych s Vámi též s chutí polemizoval, ale není to tak důležité.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 23.4.2014 13:40

... a co tohle pane Wimpi

červeně místa střihu
zeleně požadovaná korekce ohnutím
modře naznačení dočasné ovinutí tvarovacím drátem

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025