Proč má broskvoň malé listy?

Aley - (21) - 87.222 (?)
5.7.2022 23:16

Toto je můj úplně první příspěvek na tomto serveru. :-) Už to tu dlouho sleduji, ale nikdy jsem nepotřeboval zakládat si účet a něco psát, stačilo číst, všechno už tu bylo napsáno. Mám teď ale problém, ke kterému jsem nenašel žádné informace či radu ani zde ani jinde na internetu, takze zkouším se zeptat sám.

Prosím prohlédněte přiložené fotografie. Zasadil jsem letos tři borskvoně. Redhaven, Cresthaven a Favorita Morettini. Sázel jsem v teplém počasí začátkem dubna. Sazenice byly všechny velmi podobné. Kořenů měly hodně, ale byly pomlácené, musel jsem je hodně ostříhat. Vršek jsem taky hodně ostříhal, nechal vždy 4 větve, jen velmi krátké s posledním pupenem ven ve stejné výšce. Dnes je 5.července a prvně jmenovaná Cresthaven má stále velmi malinké lístečky. Už delší dobu na ní nic nepřibývá. Není tam ale žádná známka zasychání těch lístků. Srůst letorostů ke starému dřevu je taky relativně dobrý.

Oproti tomu další dvě broskvoně mají dnes už velké dlouhé listy a spoustu větviček. Favorita Morettini mi po zasazení nejprve málem uschla - nechtěla začít růst a konce větviček zasychaly. Nakonec 3 větvičky prorašily na koncích, i když ten srůst starého a nového není hezký a je to tam částečně zaschlé. A jedna větvička zachla a začalo to rašit blíž ke kmeni. Nicméně dnes už to na první pohled není poznat, celý stromek vypadá zdravě, má spoustu velkých listů.

Co tomu Cresthaven tedy je? Lístky jsou malinké, dokonce jsou na nich nějaké pupínky, jako by to snad mělo kadeřavost nebo jinou chorobu. Prodejce mi ale tvrdil, že sazenice broskvoní nemůžou mít kadeřavost a první rok se nijak neošetřují. Já teď broskvoně sázel poprvé, takže nemám zkušenost. Ale když mám tři sazenice a jedna roste výrazně hůř než ty další, přijde mi to divné.

Možná by bylo dobré to prostě vykopat a prohlédnout kořeny, co jim je, jestli je někdo ožral, nebo hnijí, nebo něco jiného... Ale máme nejteplejší část roku a teď v červenci asi není úplně ideální čas na vykopávání broskvoní ze země. Tak nevím.

Cresthaven
Cresthaven
Redhaven
Redhaven
Favorita Morettini
Favorita Morettini
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Aley - (21) - 87.222 (?), 5.7.2022 23:16, zobrazeno: 1922x

Toto je můj úplně první příspěvek na tomto serveru. :-) Už to tu dlouho sleduji, ale nikdy jsem nepotřeboval zakládat si účet a něco psát, stačilo číst, všechno už tu bylo napsáno. Mám teď ale problém, ke kterému jsem nenašel žádné informace či radu ani zde ani jinde na internetu, takze zkouším se zeptat sám.

Prosím prohlédněte přiložené fotografie. Zasadil jsem letos tři borskvoně. Redhaven, Cresthaven a Favorita Morettini. Sázel jsem v teplém počasí začátkem dubna. Sazenice byly všechny velmi podobné. Kořenů měly hodně, ale byly pomlácené, musel jsem je hodně ostříhat. Vršek jsem taky hodně ostříhal, nechal vždy 4 větve, jen velmi krátké s posledním pupenem ven ve stejné výšce. Dnes je 5.července a prvně jmenovaná Cresthaven má stále velmi malinké lístečky. Už delší dobu na ní nic nepřibývá. Není tam ale žádná známka zasychání těch lístků. Srůst letorostů ke starému dřevu je taky relativně dobrý.

Oproti tomu další dvě broskvoně mají dnes už velké dlouhé listy a spoustu větviček. Favorita Morettini mi po zasazení nejprve málem uschla - nechtěla začít růst a konce větviček zasychaly. Nakonec 3 větvičky prorašily na koncích, i když ten srůst starého a nového není hezký a je to tam částečně zaschlé. A jedna větvička zachla a začalo to rašit blíž ke kmeni. Nicméně dnes už to na první pohled není poznat, celý stromek vypadá zdravě, má spoustu velkých listů.

Co tomu Cresthaven tedy je? Lístky jsou malinké, dokonce jsou na nich nějaké pupínky, jako by to snad mělo kadeřavost nebo jinou chorobu. Prodejce mi ale tvrdil, že sazenice broskvoní nemůžou mít kadeřavost a první rok se nijak neošetřují. Já teď broskvoně sázel poprvé, takže nemám zkušenost. Ale když mám tři sazenice a jedna roste výrazně hůř než ty další, přijde mi to divné.

Možná by bylo dobré to prostě vykopat a prohlédnout kořeny, co jim je, jestli je někdo ožral, nebo hnijí, nebo něco jiného... Ale máme nejteplejší část roku a teď v červenci asi není úplně ideální čas na vykopávání broskvoní ze země. Tak nevím.

Cresthaven
Cresthaven
Redhaven
Redhaven
Favorita Morettini
Favorita Morettini

host - 213.137 (?), 6.7.2022 9:50

Který prodejce tvrdil že stromky nemůžou mít kadeřavost? Většinou ty co chodí z E-shopu postříkané nejsou.

Podle fotky je asi problém v kořenu který neroste, tudíž neporoste ani vrch. Asi bude lepší stromek vyměnit za nový, i když je možné tak 50 na 50 že se i ten stávající rozroste další rok pokud není ožraný hryzcem. Vykopáním na čumendu nyní by se kořeny znova porušily a nerost by už vůbec.

Co máte konkrétně s listama, tak dejte detailnější fotky listů zblízka jestli za to může i kadeřavost.

MH

host - 5.135 (?), 6.7.2022 9:54
Je to divné. Broskvoně obvykle přirůstají jako blázen. Na části, kterou držíte mezi prsty vidím pravděpodobně napadení nějakými mšicemi. Listy dělají takově stočené trubičky. Letos jsem jich měl na některých stromcích strašně moc. Ale škůdci nebyli okem viditelní jako jednotlivci.Postřik se k nim ani nemůže pořádně dostat, jak jsou listy stočené. Ostříhal jsem je. To vám ale nebudu radit, protože máte velmi málo přírůstků. Mšice a kadeřavost asi nebudou hlavní příčina.

Aley - (21) - 87.222 (?), 6.7.2022 15:07

Vyfotil jsem vám detail těch listů. Na některých větvičkách mají na sobě malé žluté tečky, většina větviček ale žádné tečky nemá. Občas jsou tam vidět tmavé hnědé skvrnky, to připomíná houbovou chorobu třešní, ale je toho tady tak málo, že to je asi jedno. A taky ty listy mají zřetelné tmavé žlutohnědé orámování, ale úplně tenké. Nevím, jestli tole nemůže být známka zasychání. Na mých předchozích fotkách je krásně vidět, že ty zdravé stromky mají listy prostě jednobarevně zelené a nic víc, tak tohle je rozdíl. Ale celkově mi ty listy nepřipadají nějak zničené, spíš jsou fakt jen malé, malinké, velmi malinké.

A není to z internetu, koupil jsem to v Droždíně. Chlápek říkal, že po zakoupení se to nijak neošetřuje, protože sazenice nejsou vůbec venku a tak nemůžou mít kadeřavost.

petrs - (29) - 99.20 (?), 6.7.2022 17:25
Toto mi udělaly 3 stromky z 25 první rok po výsadbě. Nechal jsem je a další rok dva začaly normálně růst. Poslední vyrašil až později, ale jen z podnože a tak čeká na přeočkování. PSM

host - 247.43 (?), 6.7.2022 18:43

Stromky mají mullčovací kůru, tipoval bych to na nadbytek vláhy.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2180) - 168.10 (?), 6.7.2022 19:23

tohle se může stát každému, i zkušeným pěstitelům broskvoní. Příčinu nezjistíte, ani tehdy, když stromek vykopete a odhalíte kořeny. Docílíte jen toho, že stromek nepochybně zahyne, tato roční doba není vhodná k takovým zásahům. Doporučuji vám smířit se se stavem stromku, důležité je, že žije, i když se mu nedaří nejlépe. Uvidíte, že příští rok to nejspíš bude lepší, tedy když přežije zimu. Doporučil bych trochu přihnojit síranem amonným, podpoří růst. Dále bych doporučil zejména u tohoto stromku, ale i u zbylých dvou, odstranit mulčovací kůru a případně i travní drn a udržovat okolo stromku klasický černý úhor. Walter

host - 213.137 (?), 6.7.2022 20:01

Listy vypadají vpořádku. Nejjistější vysadit nový stromek na podzim a ten zakrnělý se pokusit i s balem přesadit někde do rohu na pokus jestli na jaře opravdu poroste, pak dejte vědět jak to dopadlo.

Měl jsem Hrušeň 3. rok přírustky stále 10cm, kořen pěkný nepoškozený, ale po výsadbě zakrněl, asi jim někde na kamionu stromky proschnou, jinak si to neumím vysvětlit. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2180) - 168.10 (?), 6.7.2022 20:24

rozhodně bych s tím stromkem nehýbal, ani teď, ani na podzim, jestli chce tazatel dát stromku naději, tak určitě ne tak, že za půl roku ho bude zase přesazovat. Kromě toho si stojím za tím, že pro výsadbu broskvoní, ale i jejich přesazování, je více vhodnější jaro, než podzim. Walter

Aley - (21) - 87.222 (?), 31.7.2022 1:23

Máme konec července a nebohé broskvoni tento týden všechny její malé lístečky uschly. I větévky velmi rychle schnou odshora dolů.

A proč automaticky doporučujete odstranit mulč, když neznáte místní podmínky? To by asi bylo na jinou diskuzi, ale ostatní broskvoně s tím rostou dobře. Začal jsem všechny stromky mulčovat stylem buď karton+seno nebo karton+kůra, protože jsme v místě, kde je abnormálně sucho a nikdy tu neprší a v létě na to stále svítí slunce. Trávu tam až ke kmeni nechci a ta holá půda vysychá velmi rychle. Suchem zde viditelně trpí i hrušně a třešně, které nejsou vodomilné jak broskvoně. Rybíz a angrešt má taky karton+seno, maliny a ostružiny mají jen seno, aby mohly volně rašit v prostoru. Vinná réva má dokonce textílii+slámu, ale v tu textílii jsem začal pochybovat a asi ji od révy odstraním. Ostatní použité materiály kromě textílie jsou dobře prodyšné a to, že v kůře teoreticky můžou být houby nebo inhibitory růstu se v praxi zatím nezdá jako reálný problém.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz