Povadlá broskvoň po výsadbě

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?)
28.5.2011 13:48

Jaký je rozdíl mezi udržením vlhkosti a zalitím kapénkovou závlahou, protože to ten kýbl dělá. Stačí tam mít malinkou dírku. Ve volné půdě se totiž vlhkost rychle rozpline a k přemokření nemůže dojít. Nedělám to celé jaro, nebo celý rok, ale jen do té doby, než je jisté, že broskvička zakořenila soudě podle silných přírůstků. Ke konci zálivku začínám omezovat, až s ní přestanu úplně. Možná jsem to měl napsat hned. Nechci se Jirko s Vámi přít, jen jsem přišel s osobní zkušeností lety vyzkoušenou. Každý ať si z toho vezme, co chce. Toto praktikuju pouze u broskví, protože specielně s nimi jsou největší potíže při ujímání. Je to způsobené i samotnými prodejci, které konkurence nutí prodávat nevyzrálé stromky systémem kdo dřív přijde, ten dřív prodá. Mějte se.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.161 (?), 27.5.2011 22:39

se vším bych souhlasil, až na ten děravý kýbl denně naplněný vodou... kdybyste napsal - v období sucha jednou za týden naplnil vodou, tak to beru, ale každý den??? proboha proč do toho stromu lejete tolik vody?? jaký to má smysl?? nebo si myslíte, že ten, kdo si vysadí sad cca 100 stromů tam denně jezdí zalévat stromky?? to, že píšete, že se má broskvička zatím čile k světu píšete správně- jestli s tou vodou neskončíte, tak vám spíš uhnijí kořeny a nebo si stromek na tu vodu zvykne a nic po něm nebude... at si spíš nasype ke stromku mulč, to zabrání vysychání půdy a nemusí tam nesmyslně lít vodu jak při požáru.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 27.5.2011 23:55

Myslete si anonyme co chcete. Tato diskuse není o sadu, ale o jednom stromku broskve a je lepší mu denně dopřát 10 litrů vody, což ho nepřemokří, než se na něj vykašlat a koukat se na to, jak zasychá. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych něco takzvaně ulil, zato pravých opaků jsem viděl už plno. Zvláště u broskví. Vždyť si to vyzkoušejte, já už to udělal mockrát a vždycky úspěšně.
Mimochodem, letošní jaro se Vám zdá nějak nadprůměrně mokré???

host - 47.93 (?), 28.5.2011 6:56

každodenní zálivka je nesmysl... ano, zalévejte, ale ne každý den kýbl vody, když už je sucho, tak 2x týdně večer nalít kýbl vody, nadvakrát, aby se voda dobře vsákla... každodenní zálivkou akorát stromek učíte na vodu...  jaký je rozdíl mezi jedním zasazením stromkem a sadem?? stromek jak stromek, rozdíl je 0..  pokud chcete zabránit vysušování půdy, dejte půl metra kolem stromku stromku mulč, snížíte vypařování vody a zvýšíte podíl vody v půdě. Anonym jirka- břeclavsko.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 28.5.2011 13:48

Jaký je rozdíl mezi udržením vlhkosti a zalitím kapénkovou závlahou, protože to ten kýbl dělá. Stačí tam mít malinkou dírku. Ve volné půdě se totiž vlhkost rychle rozpline a k přemokření nemůže dojít. Nedělám to celé jaro, nebo celý rok, ale jen do té doby, než je jisté, že broskvička zakořenila soudě podle silných přírůstků. Ke konci zálivku začínám omezovat, až s ní přestanu úplně. Možná jsem to měl napsat hned. Nechci se Jirko s Vámi přít, jen jsem přišel s osobní zkušeností lety vyzkoušenou. Každý ať si z toho vezme, co chce. Toto praktikuju pouze u broskví, protože specielně s nimi jsou největší potíže při ujímání. Je to způsobené i samotnými prodejci, které konkurence nutí prodávat nevyzrálé stromky systémem kdo dřív přijde, ten dřív prodá. Mějte se.

host - 47.93 (?), 28.5.2011 13:57

nene, nic se neděje.. nechci se taky přít... shrnul bych to takto -po zasazení důkladně zalít, dle počasí a polohy zalévat..   já myslel, že tam lejete vodu od jara do podzimu.. samozřejmně, na jaro zalévat, aby se stromek uchytl.. alespon jsme si to ujasnili  

krásnou úrodu všem zahrádkářům!

host - 79.236 (?), 28.5.2011 17:55

Po zasazení s balem začala broskvička pomalu chřadnout a nějak se jí ani lístky nezvětšují tak ji to co odumírá odstřihávám, zajímalo by mě co dělám špatně, normálně jí zalívám, zasazená byla i s balem do docela velké jámy s dobrou půdou - poradí někdo jak jí vzbudit??? díky P.J.

broskvoň
broskvoň

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 155.12 (?), 28.5.2011 18:01

Asi bych ji vyndal ze země, pomocí vody obnažil kořeny, zastřihl je zda jsou živé, zakrátil větvičky (ty vypadají dost špatně), zasadil bych stromek do kontejneru a postavil někde mimo přímé slunce nebo zastínil. Tak bych to řešil já.

m@rten - (40) - 140.21 (?), 28.5.2011 20:37
Měl sem podobný problém, tak jsem skoro celou broskev zabalil do zelené lehké geotextilky, aby stínila slunci. Broskvička se pěkně probrala, neraší ze všech pupenů ale celkem to jde. Předevčírem sem ji rozbalil a vypadá dobře.

host - 176.161 (?), 28.5.2011 21:19

no, ty větvičky jsou hrozně zastřihlé... střihá se na terminál a cca 3-4 větvičky na cca 6 oček, dle toho, jak větvičky vypadaj...  tohle je hrůza... no, zkuste ji ostříhat a pokud jste nic neudělal s kořeny, doporučuju stromek vytáhnout, kořeny jemně zastříhnout (odstranit polámané koženy, utrhané, zkrátka šetrně zastříhnout až na,,živý,, kořen), namočit tak na odpoledne do vody, vykopat jámu tak 50x50 cm, hlubokou tak 40 cm, smíchat hlínu s kompostem, nalít do jámy tak kýbl vody a stromek znovu zasadit.. pozor na roub, ten by měl být tak 3-5 cm nad terénem... po té zastřihněte větvičky, musíte myslet na to, že z větviček vám poroste koruna, takže tu hrůzu, co tam ted máte zastřihněte, nechte větvičky tak 10cm, stačí 3 nejhezčí. pokud si nejste jist, mrkněte se na net, je tam návodů na stčíhání dost. Stromek ničím nehnojte, když bude sucho, nalejte tak 2x týdně ke stromku kýbl vody, zejména první měsíc po výsadbě dbejte na zálivku, zejména když bude velké sucho... stromek by měl růst. Když nebude, vyhodte ho, na podzim si kupte nový, nechte si ho v zahradnictví odborně ostříhat jak kořeny, tak větve a ještě ten den ho zasadte do země. Hlavně to s tou zálivkou zase nepřehánějte a nelejte ke stromku kvanta vody každý den, 2x týdně kýbl bude naprosto stačit, stromek musí růst i bez nějakého velkého zalévání. to už by muselo být joo sucho, aby uschl.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 192.100 (?), 28.5.2011 22:09

Co děláte špatně? Ono se to podle fotky špatně poznává, ale je možné že stromek nebyl postříkaný proti kadeřavosti. A to co tam je vidět, ty neduživé lístky je kadeřavost.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz