Nově zasazená broskvoň

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?)
29.4.2011 10:37
taky je možné, že bude žít z vlastní podstaty.. a pak finíto..to me udelalo taky po 4 mesících..letorosty narostli tak 30-40 cm a pak konec..vykopal jsem stromek a byl tak jak jsem ho tam zasadil tedy kořeny v puvodni velikosti...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 194.2 (?), 29.4.2011 9:43, zobrazeno: 4963x

Na začátku dubna jsem si koupila v zahradnictví mladou brokev. Doma jsem ji zastřihla na 2 venkovní pupeny a zasadila, pravidelně zalévala. Bohužel od této doby se listové pupeny nezvětšují. Včera jsem zkusila větvičku zastřuhnout o 0,5cm a byla zelená - tedy živá. Teď Vás tedy prosím o radu - ujmula se, nebo zahyne? Děkuji za rady.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 133.163 (?), 29.4.2011 10:06
Řešil jsem něco podobného u vloni na podzim zasazeného. Poradili mi u prodejce ponořit celý stromek na noc do vody (cca na 12 hodin), pak zasadit, přistínit ho. Vykopal jsem ho, zakrátil kořeny abych viděl zda nejsou suché, ponořil celý do studny, po vytažení jsem ještě jednou lehce zastřihl (začistil) kořeny, poprášil je stimulátorem, dal do kýble s dírami ve dnu, zasypal zeminou, prolil kořeny vodou a postavil jsem ho do celodenního stínu, pro jistotu první den zakryl korunku igelitovou taškou, a po týdnu má nektarinka Harko centimetrové letorosty. Když jsem ji předtím zalíval tak ani jeden pupen. Mám ji pro jistotu ještě ve stínu, bo slunce je silné. Po této zkušenosti jsem riskl a zakoupil ještě jednu prozatím nerašící nektarinku Venus a pokus včera zopakoval, hyn sa hukáže!

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 29.4.2011 10:20

Ještě čekejte a rozumně zalévejte (aby bylo pod stromkem stále vlhko až mokro, nikoli však bažina). Pupeny se u takových stromků zpravidla probouzejí později, běžně až v polovině května. Pokud se pupeny nepohnou do konce května a nebo před tímto termínem zaznamenáte příznaky sesychání větviček, stromek vyjměte z půdy a zkontrolujte jeho kořeny. Pak vložte spodní část stromku do nádoby s vodou na 24 až 48 hodin. Následně jej opět zasaďte, ještě více zastřihněte (ponechte minimum pupenů) a na jižní stranu před stromek nainstalujte dočasnou stínící zábranu. Více pro váš stromek asi udělat nelze.

PS: Teď koukám, že se svojí radou mně už předběhl kolega Mirek (protože jsem byl v průběhu psaní svého příspěvku dočasně zaneprádněn jinou činností, a tak mi to trvalo déle). Myslím, že naše rady se víceméně kryjí, až na jeden detail. Já bych se zatím s tím vyjímáním stromku ze země neukvapoval a ještě bych počkal. Pravidelně bych kontroloval, zda nezačíná sesychat, možná bych výhony ještě více přistřihl a případně zastínil proti vysušujícím účinkům jarního sluníčka (například navlečením mirelonové trubky na kmínek, trubku koupíte v každém instalatérství).

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 29.4.2011 10:37
taky je možné, že bude žít z vlastní podstaty.. a pak finíto..to me udelalo taky po 4 mesících..letorosty narostli tak 30-40 cm a pak konec..vykopal jsem stromek a byl tak jak jsem ho tam zasadil tedy kořeny v puvodni velikosti...

host - 78.114 (?), 29.4.2011 10:23
Taky sem sadil 2 meruňky a broskev. Meruňky byly prostokořenné, broskev v kontejneru. Meruňky jedou jak blázen a broskev zatím čučí. Určitě bych ještě počkal, chytne se, především, když je zelená na řezu.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz