Chyba je zásadní a spočívá v tom, že pěstitel se neobtěžoval něco si přečíst o pěstování broskví a o rozdílu mezi sklizňovou a konzumní zralostí.
Stejně jako u některých jiných druhů ovoce nedají se broskve konzumovat rovnou po utržení.
Sklizňová zralost nastává většinou po úplném vybarvení a po dosažení určitého stupně "pružnosti" plodu. Zahrádkář obvykle sklízí probírkou, plod lehce sevře mezi prsty a hodnotí, zda plod je ještě kamenný - ten ponechá dozrát. Pokud plod "zapruží" (u každého cv je to jiné - povolí o 1 mm a vrátí se) - je sklizňově zralý. Ochutnávka je zatím negativní, plod je tvrdý, kyselý. Skliznově zralé broskve se uloží do sklepa - skladu a kontrolují se - opět pohmatem. Konzumně zralé (po 2 - 5 dnech) se poznají podle toho, že změknou. Nechají se vychladit a jejich chuť je "rajská". POZOR - u každého cv je to trochu jiné, nutno vyzkoušet - (pohov). Velkopěstitelé sklízejí podtržené plody, protože by je nedokázali dopravit ke spotřebiteli - nemají tu perfektní chuť.
Pokud broskev změkne na stromě, dojde k změně poměru mezi cukry a kyselinami a plody jsou moučnaté až blátivé. J.