Moučnaté broskve



host - 172.139 (?)
18.7.2012 7:24

Děkuji za odpověď.Určitě zkusím při příští sklizni broskve sklidit dříve a nechat konzumně dozrát, avšak na jiném stromě u matky na chalupě jsem trhal broskve v plné zralosti a byly vždy dobré a šťavnaté, zřejmě asi jiným druhem odrůdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 172.139 (?), 17.7.2012 16:22, zobrazeno: 4321x

Dobrý den.Mám mladší stromy broskví které rodí již třetím rokem.Neprojevuje se žádná nemoc a i dozrálé plody jsou velké a vybarvené, bohužel jsou každoročně moučnaté, chuťově nedobré.Kde je chyba?Děkuji za radu.

   
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 36.237 (?), 17.7.2012 17:15

Chyba je zásadní a spočívá v tom, že pěstitel se neobtěžoval něco si přečíst o pěstování broskví a o rozdílu mezi sklizňovou a konzumní zralostí.

Stejně jako u některých jiných druhů ovoce nedají se broskve konzumovat rovnou po utržení.

Sklizňová zralost nastává většinou po úplném vybarvení a po dosažení určitého stupně "pružnosti" plodu. Zahrádkář obvykle sklízí probírkou, plod lehce sevře mezi prsty a hodnotí, zda plod je ještě kamenný - ten ponechá dozrát. Pokud plod "zapruží" (u každého cv je to jiné - povolí o 1 mm a vrátí se) - je sklizňově zralý. Ochutnávka je zatím negativní, plod je tvrdý, kyselý. Skliznově zralé broskve se uloží do sklepa - skladu a kontrolují se - opět pohmatem. Konzumně zralé (po 2 - 5 dnech) se poznají podle toho, že změknou. Nechají se vychladit a jejich chuť je "rajská". POZOR - u každého cv je to trochu jiné, nutno vyzkoušet - (pohov). Velkopěstitelé sklízejí podtržené plody, protože by je nedokázali dopravit ke spotřebiteli - nemají tu perfektní chuť.

Pokud broskev změkne na stromě, dojde k změně poměru mezi cukry a kyselinami a plody jsou moučnaté až blátivé. J.

      
host - 172.139 (?), 18.7.2012 7:24

Děkuji za odpověď.Určitě zkusím při příští sklizni broskve sklidit dříve a nechat konzumně dozrát, avšak na jiném stromě u matky na chalupě jsem trhal broskve v plné zralosti a byly vždy dobré a šťavnaté, zřejmě asi jiným druhem odrůdy.

         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 60.48 (?), 19.7.2012 7:58

Ano - některé cv mohou s dávkou štěstí se konzumovat ihned - i ony však při vystižení přesnější doby sklizňové zralosti mohou chutnat lépe.

Podobné vztahy platí u podzimních a zimních odrůd jablek a hrušek. J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu8:43
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika