Krasava
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?) 15.8.2013 9:25
Dobře, že se Mirek přihlásil s Krasavou. Kdy vlastně na tom Břeclavsku zrála? Snad už někdy před měsícem? Já ji mám stále tvrdou, místy zelenou. Jeden předčasně zralý plod jsem už chutnal, ale byl "super". Silně kořenitý, "bělomase" aromatický, sladce navinulý. Tedy nic proti. Opravdu nic. Hlavně abych opět předčasně nejásal.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 184.146 (?), 25.8.2013 11:27
Je tedy dost těžko pochopitelné, že v Břeclavi dozrála Krasava o měsíc dříve, jako by Břeclav ležela někde na Balkáně a ne na jižní Moravě. Mirek s Krasavou není spokojen, takže co k ní napsat. Pravda je, že tak silně koncentrovanou chuť, jako u předčasně zralého plodu, jsem u dalších plodů už nezažil, ale přesto je jejich chuť celkem výrazná a i dostatečně kořenitá (nahořklá) a protože to byla letos jediná bělomasá odrůda, kterou jsem tady mohl ochutnat, tak jsem celkem spokojen. Nevýhodou je měkčí dužnina, kterou se snad u novějších odrůd podařilo zpevnit. Myslím tím u takto pozdních bělomasých odrůd.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.43 (?), 1.9.2013 10:22
Krasavu jsem ochutnala včera díky sousedovi, 450 m n.v. Jemu nechutná, mně velice. Má úrodu prvým rokem, kadeřavost minimální, plody krásné. Neví, na jaké podnoži ji má, ale nevypadá, že by chtěla být velkým stromem Skutečně mi chutí připomíná "placaté" portugalské broskve, no a ty já miluju - voní po ananasu, slupka jemná, jenom se mi nelíbí cena - 1 ks Kč 10,- Loni jsem si koupila stromek "placaté", krásný, ale přes veškerou péči uschnul, obrazila jenom podnož. Takže kupuju Krasavu.
Mám zatím Harbringer, snad už desátým rokem. Zraje uprostřed července, po protrhání plodů jsou plody docela velké. Pecka nejde oddělit od dužiny. Chuť klasická. V některých letech ale po dešti pecka praskne a pak hnijí na stromě ještě před dozráním Letos úroda velice dobrá, v lednici mám ještě pořád pár plodů na zkoušku, jak dlouho vydrží... řekla bych, že jako u většiny broskvoní, i u ní záleží míra kadeřavosti i vlastnosti plodů ne na postřicích, ale na počasí...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 184.146 (?), 1.9.2013 14:41
Místní ženská populace považuje, stejně jako paní Marie, nahořklé broskve za vadu chuti. Proto jim Krasava vůbec nechutnala. Já na to mám jiný názor, a naopak se mně Krasava později zdála málo chuťově koncentrovaná a výrazná. Když k tomu přičtu měkkou dužninu, tak bych tuto odrůdu klidně nahradil nějakou novější. Další bělomasá pozdní odrůda se objevila, ač nečekána a nezvána, ve stromku, který jsem původně zakoupil pod názvem Candor. Místo raného žlutomasého Candoru, je zde právě tato pozdní bělomasá odrůda, která je stále ještě tvrdá a nezralá. O co se vlastně v tomto případě jedná se bude asi nesnadno zjišťovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 3.9.2013 6:47
Hollywood jsem nechutnal, jinak mi připadají všechny dost podobné.Tuhá pružná slupka, měkká šťavnatá dužina sladká bez kyselin, hůř odlučitelná pecka. Liší se víc dobou zrání a vzrůstem než chutí. Na Zorce mi vadí náchylnost k šarce, jinakl chuť je dobrá. Chutná je i Desertnaja - trochu větší a pozdější než Obilnaja. U Otmara oceňuji zdravý bujný růst, Obilnaja je asi nejplodnější, ale rychle stárne.Podobný, je Unicom. Zurna trochu namrzá. Zdá se mi, že na zpracování (kompot, povidla destilát) jsou možná použitelné, ale nevyrovnají se švestkám.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|