Jakou pozdní odrůdu broskvoně?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.158 (?), 3.3.2010 7:39
Fairhaven - podobné vlastnosti jako Redhaven a dozrává u mne asi 14 dnů po RH. Cituji: Fairhaven Jedna z najkvalitnejších odrôd...
Odroda bola vyšľachtená v roku 1935 v USA, u nás sa pestuje od roku 1970. Patrí medzi najkvalitnejšie odrody. Vhodná je do všetkých oblastí pestovania broskýň, je pomerne odolná voči zimným aj jarným mrazom. Plody sú veľké, veľmi dobrej, výraznej, aromatickej chuti. Dužina je dobre oddeliteľná od kôstky, plody nie sú citlivé na otlačenie. Odroda dozrieva 8 až 10 dní po odrode Redhaven, vykazuje strednú odolnosť voči kučeravosti broskýň. Mirek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 81.81 (?), 3.3.2010 16:41
Broskve, dozrávající u nás v říjnu, neznám. Pokud otrháte plody v tvrdém stavu, za pár dní dojdou - dozrají a změknou. Možná plody některých odrůd vydrží v chladírně o něco déle, že by se ale nějaké broskve dlouhodobě uskladňovaly ve sklepě, o tom taky nevím.
Z odrůd u nás pěstovaných odrůd zrají nejpozději, v průběhu září: Gracia, Suncrest, Cresthaven, Elberta, Diana. Doporučil bych asi Cresthaven, ty ostatní vyžadují opravdu teplé polohy
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zany - Bronzový Zahrádkář (62) - 134.31 (?), 3.3.2010 17:20
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.135 (?), 10.3.2010 22:54
Cresthaven je opravdu jedna z nejlepších pozdních odrud.Chutově je lepší než Fairhaven.Dobrá je i odruda Burbank July Elberta.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.142 (?), 11.3.2010 18:05
Opravdu pozdní odrůda, kterou jsem pěstoval několik let, se jmenovala Veteran. Dozrávala v září. Získal jsem ji od ing. Jabůrka na zahradě bývalé VŠZ. Vyznačovala se vysokou mrazuvzdorností, umírněným růstem (oproti Red Haven) a vynikající kvalitou (velikostí i chutí) plodů. Nyní se už s ní nikde nesetkávám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.106 (?), 28.3.2010 16:32
Z pecky, kterou jsem osobně dovezl v roce 1992 z Kazachstánu, mám vypěstovaný semenáč broskvoně (rodit začal v šestém roce). Plody tohoto stromu dozrávají na konci měsíce srpna a začátkem září. Jsou poměrně velké, šťavnaté i chutné, ale s málo atraktivní barvou slupky a pecky částečně v plodech bývají prasklé. Navíc strom bez ošetření trpí kadeřavostí, jinak je nenáročný.
Příspěvkem chci naznačit, že výsevem pecek z pozdních odrůd se dají získat stromy s pozdním zráním plodů. Mičurinec.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|