Jak vytvořit na broskvoni novou kosterní větěv

host - 176.18 (?)
1.4.2010 14:14

Dělá se to u jabloní, u broskvoně jsem o tom nikdy neslyšela. Ale tři větve by u broskvoně měly stačit, spíš bych zkusila nejvhodnější z nich přitáhnout do strany ke kolíku. Nebo pokud z té ulomené zůstal aspoň 1 pupen, tak vyrazí a budete mít větev hned... Ránu po ulomené pořádně zatřít.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 116.7 (?), 1.4.2010 8:35, zobrazeno: 5023x

Dobrý den,

prosím o radu; na loni zasazené broskvoni se přes zimu vlivem větru ulomila jedna kosterní větev. Teď jsou tam 3, ale všechny situované na jednu stranu. Někde jsem četla, že je možné podpořit vytvoření nové větve tím, že se nařízne kmínek nad posledním "kmínkovým" pupenem, ze kterého by mohla vyrůst nová kosterní větev. Nevím však, do jaké hloubky a jak vlastně se má ten zářez vést. A je teď vhodná doba k takovému zákroku? Poradíte mi? Děkuji, Helena

host - 176.18 (?), 1.4.2010 14:14

Dělá se to u jabloní, u broskvoně jsem o tom nikdy neslyšela. Ale tři větve by u broskvoně měly stačit, spíš bych zkusila nejvhodnější z nich přitáhnout do strany ke kolíku. Nebo pokud z té ulomené zůstal aspoň 1 pupen, tak vyrazí a budete mít větev hned... Ránu po ulomené pořádně zatřít.           Lída

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 1.4.2010 14:54

Možno by stálo za pokus naočkovať na tú stranu, kde chcete vytvoriť novú vetvu, jedno / dve očká inej odrody. Budete mať novú vetvu tam kde ju chcete mať, a zároveň si rozšírite sortiment broskýň o novú odrodu :-)

Peter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025