To jak to vypadá není rozhodující. Hlavně jak jste to ořezali (ostříhali), jestli jste nad koncovým očkem nenechali moc dřeva (pahýlky) a zda jste řezné rány ošetřili (voskem, zátěrem). Kupte si nějakou knížku.
Prodejce rikal ze mam nechat tri vetvicky. Udelal jsem to ale vypada hrozne a pry mam nechat tri pupeny ja nechal na dvou tri a na jedne ctyri. Je to dobre? Vypada jak stativ vzhuru nohama.
No on jeste rikal ze ty tri vetve maji byt stejne vysoko to ovsem nemam ta jedna je asi o 5 cm vys nez ostatni a nejsou pravidelne do trojuhelnika. Vadi to? Ja to vubec neznam jsem jako kozel zahradnik.
To jak to vypadá není rozhodující. Hlavně jak jste to ořezali (ostříhali), jestli jste nad koncovým očkem nenechali moc dřeva (pahýlky) a zda jste řezné rány ošetřili (voskem, zátěrem). Kupte si nějakou knížku.
Udělal jste dobře, teď jen čekejte, jak se broskvoň rozjede. A jak radil pisatel nademnou, kupte knihu, nebo surfujte po internetu. I tady jsem na zahradě jsem viděl v nějakém vláknu video z you tube o střihu...
Martin
Je lépe řezat (stříhat) stromek broskvoně nadvakrát.V případě, že stromek ořežete na dva, tři pupeny a ponechané pupeny jsou poškozeny mrazem, nemá pak již z kosterní větve co vyrůst.Je vždy lepší si ponechat rezervu a pak na konečnou velikost dořezat ihned po vyrašení.Jak jsem již uvedl, platí to prakticky jen u broskvoně.U ostatních stromků pupeny poškozené nebývají.
Ještě důležitá poznámka.Nadvakrát znamená první řez udělat na jaře co nejdříve.Živiny se při rašení přesouvají z kořenů do horních pupenů a tyto přesunuté živiny by se pří pozdním řezu odstranily spolu s ořezanými větvemi.Tato ztráta živin se nedá nijakým způsobem nahradit.