Broskvoně 2025

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?) 
29.7.2025 14:22

Polovina jich byla shnilých, polovina na omak povolila a nějaké jsou ještě tvrdé. Minulý rok jich poměrně dost přežilo mrazy, ale shnily ještě nezralé a to komplet.

Snow Queen
Snow Queen
Snow Queen
Snow Queen

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 82.229 (?), 29.7.2025 15:09

Aha, ja měl vloni jen 3 plody, z toho 1 nahnillej. Letos jich kupodivu i přes několikadení mrazy v době květu vydrželo hodně, spodní část stromu je přeplozená a větve až na zemi. Zatim ale všechno tvrdý, nezralý (450mnm), a při tomhle počasí mám z hniloby taky obavu

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 29.7.2025 21:36

Snowqueen bude citlivka na hnilobu jak čtu.

Snowqueen mi popraskaly a shnily už při minulých deštích cca 14 dní zpět, plody byly teprve na počátku vybarvování ještě tvrdé. sad

Co ta nektarinka Big Top,? Měla by zrát už teď s Redhavenem. 

Zatím ještě obírám Sunhaveny, kvalita je dobrá, i když byly lepší roky. Mnoho plodů i tak shnije nebo je jalových, těch dobrých je tak 50%.

Začínají zrát i první Redhaveny, u těch očekávám větší spolehlivost a vyrovnanou kvalitu plodů i při chladnějším počasí (RH - plastická odrůda), taky obvykle hnijí míň než Sunhaveny a jalové plody bez chuti se vyskytují jen minimálně.

Sunhaveny dnes
Sunhaveny dnes

host - 136.144 (?), 29.7.2025 22:00
Na mém jediném semenáči, který mohu nazvat pěkným stromkem a párkrát už zdravé broskve ukázal, hniloba není, ale plody začaly praskat a nejsem si jistý zda jen vodou, a nebo i strupovistostí. Po deštích se na plodech udělaly prozatím nevzhledné mušince.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 30.7.2025 17:24

Nektarinky praskají z dešťů i ze strupovitosti - často kombinace, broskve jsou odolnější, ale i těm některé ještě zelené plody popraskaly, dost popraskaných je Symfonií. 

V květináči dozrály Superqueen nebo Snowqueen - nevím která to je, stromek pochází ze záměny. Jsou zráním o několik dní napřed v porovnání se stromkama v zemi - u těch ale všechny plody Snowqueen z dešťů popraskaly a shnily. Dost plodů ale vydrželo na stromku Superqueen (Caldesi2000) původem ze Spomyšle, začínají zrát. Aspoň něco má Spomyšl pravé.

Foto květináčovka. 

S.queen ze záměny
S.queen ze záměny
S.queen ze záměny
S.queen ze záměny
S.queen ze záměny
S.queen ze záměny

host - 136.144 (?), 30.7.2025 21:03
Já jsem pěstoval, už to nevím z hlavy přesně tak 10 odrůd broskvoní a nekratinek.Takové problémy byly jen u nektarinek. S hmyzem ale všude, nedalo se ani sklízet. Loni jsem u révy dostal žihadlo od sršně a byla z toho i cesta na pohotovost a pár dní ruka jako báň. Podobné sporty tedy už raději nevyhledávám. Ale včelky už mám na skorých hrušních i na plodech meruněk, cukernatost jde nahoru. Ze začátu plody meruněk poškozovaly hlavně housenky. Později se přidali i škvoři. Hoří dva řádky révy, i řepa začala, natě brambor už jsou taky špatné, nahnilých meruněk už je v kompostu taky pár kýblů. Ještě že nejsem pěstitelem obilnin u nás si s počasím užívají. Všechno je to nakonec jen loterie a nic víc...

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 31.7.2025 19:41

V květináčích je kvalita těch něktarinek a broskví dobrá, plody jsou sladké, bez strupovistosti, nic nepraská, nehnije. Problém je až u pozdních odrůd po RH - plody jsou u mě později napadány obaleči a pak hnijí. 

Spolu s bělomasou nektarinkou Snowqueen zraje i žlutomasá Independence - sladká s méně kyselin, lahodná. Zajímalo by mě, jestli je podobná žlutomasá nektarinka Big Top ranější, podle tabulek ano. 

A z další pozdní nektarinky, které ještě měla být v tuto dobu tvrdá, se opět ukázala záměna za nějakou broskvu... v čase Redhaven ty broskve tolik vzácné nejsou, i když tato je chuťově lepší a sladší jako Redhaveny cheeky, pecka není odlučitelná. 

Independence
Independence
Independence
Independence
Independence
Independence
Záměna, namísto pozdní nektarinky je broskva.
Záměna, namísto pozdní nektarinky je broskva.
Záměna, namísto pozdní nektarinky je broskva
Záměna, namísto pozdní nektarinky je broskva

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 31.7.2025 20:18

Vedšínov všade sú sťažnosti na hmyz všetko ničia

Broskyňa
Broskyňa

host - 234.144 (?), 31.7.2025 22:46
Kde se nachází ten Vedšínov, Korzáre? Je to někde poblíž Vaší zahrady? Řádí hmyz i u Vás?

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 3.8.2025 11:48

Redhaveny. Všechny plody jsou dobré, i ty menší průměrně sladké. Žádný plod jalový tak jako u Sunhavenů... RH - univerzální odrůda smiley

Kolegovi jsem Redhavenku doporučil, před lety první stromek měl záměnu, tak vysadil další... roky uběhly a buch další záměna. 

Redhaven
Redhaven
Redhaven
Redhaven
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025