Broskvoně 2025

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10715) - 70.240 (?) 
23.7.2025 14:50

Divil bych se, že ten falešný South Haven je Luna. Není už delší dobu běžně dostupná. Kdyby to byla Luna, tak bych se nezlobil. V propustné půdě roste velmi dobře i na obyčejném semenáči. Pravá Luna je sice na BSB, ale v jílu roste špatně. Na semenáčích to v jílu všechno živoří. Mám třeba novou Majoritu a s tím růstem to je hrozná bída. Místo toho má stále klejotok. Do těžké půdy jen Adesoto, St.Julien nebo Gf-677. Anebo velmi silně rostoucí odrůdu jako je třeba Halehaven, který nějaký čas vydrží. Ta Maira je třeba Maira, ale se špatným popisem ze Spomyšle. Zdálo se mi, že ty letorosty mají trochu netradiční zbarvení.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 213.87 (?), 25.7.2025 23:51

Mám pár broskvoní na semenáčích i na těžké půdě a žádný klejotok. I listy jsou pěkné zelené. Spíš to bude tím vápnem, když jsem záměrně zasadil stromky do substrátu s popelem = vápno, objevily se chlorozy a při vyšším obsahu vápna dokonce klejetok a stromek odešel - to jsem viděl poprvé. 

Dnes první částečné obrání Sunhavenů. Starý vysokokmen Sunhaven na fotce vpravo už dosluhuje, před pár dny se zlomila celá jedna kosterní větev, dřevo už je oslabené, přesto stále plodí dobré broskve tak ho ještě nechávám. 

Sunhaveny
Sunhaveny
Sunhaven
Sunhaven

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2343) - 168.103 (?), 26.7.2025 6:50
máte nádherné velké broskve, to je radost taková sklizeň.

host - 82.102 (?), 26.7.2025 13:59

pěkný, na jaké podnoži se dá vypěstovat takovej vysokokmen?

host - 136.144 (?), 26.7.2025 14:08
Vysokokmen vypěstujete na jakékoliv podnoži, otázkou je, jak velkou chcete mít plochu koruny. Já už broskve nechci ani jako zákršky.-)

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 213.87 (?), 26.7.2025 17:56

Díky pane Walter.

Sunhaveny mají obvykle větší plody než Redhaveny, nejsou tak sladké, ale zato mají více osvěžujících kyselinek, ideální na džus. Red haveny zatím u mě nejsou zralé. 

Univerzálnější a odolnější plody proti hnilobě má určitě Red haven. Stromy jsem kdysi koupil na podnoži broskvový semenáč, u toho vysokokmenu byly zapěstované 2 patra a nedostatečně ořezané, tak to spodní patro časem přirozeně zakrnělo a vznikl vysokokmen s výškou kmene 180-200cm. Má to i výhody - vyšší mrazuodolnost na jaře, vzdušnější koruna, prostor pod stromem. Nevýhoda je delší čas než se zapěstuje pevný kmen. 

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (614) - 49.37 (?), 28.7.2025 16:43

Prvé broskyňe dozreli klasika Redhaven podpník St.Julien 4 dní pršalo myslel som si že bude chuťovo špatná vodová, ale nie bola výborná. Marhulky dosť začali praskať iba niektoré odrody aj slivky tiež iba niektoré odrody. 

Redhaven
Redhaven

host - 136.144 (?), 28.7.2025 20:59
Popraskala mi i zralá rajčata ve skleníku, takže předpokládám, že za pár dní půjdou nejen všechny marhulky, ale hlavně nebezpečně přerostlé hanity a ranějští Topy do šmelcu.Pěknou mladou urostlou broskev s vyhovující násadou mám jen jednu, nevím už z jaké odrůdy je to semenáč, ale nechce se jí zatím zrát, spíš zastavila růst. Ani merunky nemají pěkné přírustky a to celkově. Přitom co se mi chytlo pár roubů, nestačím je zakracováním krotit, aby je větry nevylomily.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10715) - 70.240 (?), 29.7.2025 12:09

Takových Sunhavenů bych se chtěl jednou taky dočkat, Martine. Stačily by klidně jen tři čtyři plody na ochutnání.

Maria Bianca
Maria Bianca
Super Queen
Super Queen
Big Top
Big Top
Snow Queen
Snow Queen
Crimson Gold
Crimson Gold
Crimson Gold
Crimson Gold
Royal Glory
Royal Glory
Royal Majestic
Royal Majestic
Royal Majestic (nahoře)
Royal Majestic (nahoře)

host - 82.229 (?), 29.7.2025 14:02

Neni ta Snow Queen na sklizeň ještě nezralá? 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz