Broskvoně 2025
|
|
 |
 |
MH. - Bronzový Zahrádkář (99) - 213.87 (?) 29.7.2025 21:36
Snowqueen bude citlivka na hnilobu jak čtu.
Snowqueen mi popraskaly a shnily už při minulých deštích cca 14 dní zpět, plody byly teprve na počátku vybarvování ještě tvrdé. 
Co ta nektarinka Big Top,? Měla by zrát už teď s Redhavenem.
Zatím ještě obírám Sunhaveny, kvalita je dobrá, i když byly lepší roky. Mnoho plodů i tak shnije nebo je jalových, těch dobrých je tak 50%.
Začínají zrát i první Redhaveny, u těch očekávám větší spolehlivost a vyrovnanou kvalitu plodů i při chladnějším počasí (RH - plastická odrůda), taky obvykle hnijí míň než Sunhaveny a jalové plody bez chuti se vyskytují jen minimálně.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.229 (?), 29.7.2025 15:09
Aha, ja měl vloni jen 3 plody, z toho 1 nahnillej. Letos jich kupodivu i přes několikadení mrazy v době květu vydrželo hodně, spodní část stromu je přeplozená a větve až na zemi. Zatim ale všechno tvrdý, nezralý (450mnm), a při tomhle počasí mám z hniloby taky obavu
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (99) - 213.87 (?), 29.7.2025 21:36
Snowqueen bude citlivka na hnilobu jak čtu.
Snowqueen mi popraskaly a shnily už při minulých deštích cca 14 dní zpět, plody byly teprve na počátku vybarvování ještě tvrdé. 
Co ta nektarinka Big Top,? Měla by zrát už teď s Redhavenem.
Zatím ještě obírám Sunhaveny, kvalita je dobrá, i když byly lepší roky. Mnoho plodů i tak shnije nebo je jalových, těch dobrých je tak 50%.
Začínají zrát i první Redhaveny, u těch očekávám větší spolehlivost a vyrovnanou kvalitu plodů i při chladnějším počasí (RH - plastická odrůda), taky obvykle hnijí míň než Sunhaveny a jalové plody bez chuti se vyskytují jen minimálně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 29.7.2025 22:00
Na mém jediném semenáči, který mohu nazvat pěkným stromkem a párkrát už zdravé broskve ukázal, hniloba není, ale plody začaly praskat a nejsem si jistý zda jen vodou, a nebo i strupovistostí. Po deštích se na plodech udělaly prozatím nevzhledné mušince.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (99) - 213.87 (?), 30.7.2025 17:24
Nektarinky praskají z dešťů i ze strupovitosti - často kombinace, broskve jsou odolnější, ale i těm některé ještě zelené plody popraskaly, dost popraskaných je Symfonií.
V květináči dozrály Superqueen nebo Snowqueen - nevím která to je, stromek pochází ze záměny. Jsou zráním o několik dní napřed v porovnání se stromkama v zemi - u těch ale všechny plody Snowqueen z dešťů popraskaly a shnily. Dost plodů ale vydrželo na stromku Superqueen (Caldesi2000) původem ze Spomyšle, začínají zrát. Aspoň něco má Spomyšl pravé.
Foto květináčovka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 30.7.2025 21:03
Já jsem pěstoval, už to nevím z hlavy přesně tak 10 odrůd broskvoní a nekratinek.Takové problémy byly jen u nektarinek. S hmyzem ale všude, nedalo se ani sklízet. Loni jsem u révy dostal žihadlo od sršně a byla z toho i cesta na pohotovost a pár dní ruka jako báň. Podobné sporty tedy už raději nevyhledávám. Ale včelky už mám na skorých hrušních i na plodech meruněk, cukernatost jde nahoru. Ze začátu plody meruněk poškozovaly hlavně housenky. Později se přidali i škvoři. Hoří dva řádky révy, i řepa začala, natě brambor už jsou taky špatné, nahnilých meruněk už je v kompostu taky pár kýblů. Ještě že nejsem pěstitelem obilnin u nás si s počasím užívají. Všechno je to nakonec jen loterie a nic víc...
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (99) - 213.87 (?), 31.7.2025 19:41
V květináčích je kvalita těch něktarinek a broskví dobrá, plody jsou sladké, bez strupovistosti, nic nepraská, nehnije. Problém je až u pozdních odrůd po RH - plody jsou u mě později napadány obaleči a pak hnijí.
Spolu s bělomasou nektarinkou Snowqueen zraje i žlutomasá Independence - sladká s méně kyselin, lahodná. Zajímalo by mě, jestli je podobná žlutomasá nektarinka Big Top ranější, podle tabulek ano.
A z další pozdní nektarinky, které ještě měla být v tuto dobu tvrdá, se opět ukázala záměna za nějakou broskvu... v čase Redhaven ty broskve tolik vzácné nejsou, i když tato je chuťově lepší a sladší jako Redhaveny , pecka není odlučitelná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.144 (?), 31.7.2025 22:46
Kde se nachází ten Vedšínov, Korzáre? Je to někde poblíž Vaší zahrady? Řádí hmyz i u Vás?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |