Broskvoně 2025

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10781) - 70.240 (?)
27.8.2025 10:51

Z broskvoní celkem nechápu drobné plody Princess, E.Lady a Reginy. Teoreticky by takto malé plody měly být jalové, ale přitom mají tu známou koncentrovaně plnou, sladkou, aromatickou chuť. Kdysi jsem to zažil u podobné Symphonie. Dozrálo prvních pár plodů South Haven. Poklona Spomyšli za pravost. Zrály mi tady ve stejnou dobu jako Suncrest. Plody byly střední, ale zůstaly naprosto nevybarvené. Ať už zůstanou v budocnu nevybarvené, nebo vybarvené, mohly by přesto v chuti Suncrest klidně překonat. Lituju, že nemám J.H. Hale kvůli pozdějšímu zrání. Teď už tady mám jen první plody té Flaminie, Cresthaven, falešný Velvet, který dozrává s Cresthaven, Flamin Fury, tvrdky Harbel a Babygold, skvělou O´Henry, Tardibelle nad kterou krčím jen rameny a samozřejmě Elbertu, kterou jsem vždycky chtěl. Zapomněl jsem na Venus a K9. Falešná druhá O´Henry je nějaká bělomasá nyní zrající odrůda. Velice příjemně letos překvapily až 250 gramové Marie Biancy a konečně výborná Benedicte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 82.229 (?), 21.8.2025 9:26

Je to na visacce a papirove ma zrat v 1. dekade srpna, vzhledem k chladnymu pocasi trvajicimu nekolik tydnu by to zpozdeni odpovidalo. spis by bylo divny mit ho uz nekolik tejdnu sklizenej

host - 152.156 (?), 21.8.2025 11:04
Tak tomu ale není. Většinu června a července byly teploty nad 25 stupňů, takže o několika chladných týdnech nemůže být vůbec řeč. Naopak, díky teplému létu většina ovoce dozrávala o něco dřív. A sklizeň Redhaven na začátku srpna, tedy před 3 týdny, počasí přeyně odpovídá. Proto mi přijde zvláštní, že jej ještě nemáte sklizený. Mně už z 8 různých odrůd zůstává jediná pozdní na stromě.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (84) - 213.87 (?), 21.8.2025 11:43

Zrání Redhavenu záleží na oblasti a nadmořské výšce kde jste? Zrání RH v první polovině srpna letos odpovídalo, ještě teď visí poslední plody, všechny stále dobré kvality- u mě RH jedna z nejspolehlivějších odrůd. 

S pozdějšími odrůdami jako Cresthaven RH+30, je to tabulkový údaj, který odpovídá teplejším oblastem nebo spíš jižní evropě, kde je brzký nástup jara a dostatečné teplo pro vegetaci po odkvětu hlavně pro ranější odrůdy včetně Redhavenu. Pro srovnání Redhaven v itálii zraje 10-15. července. U nás je zrání ranějších odrůd opožděno, tím se více přiblíží pozdním, takže Cresthaven začíná zrát teď RH+20 dní, namísto tabulkových 30dní. Pozdní odrůdy pak nemusí být tak beznadějně pozdní jak vypadají v tabulkách.

A záměny u broskvoní jsou časté, jmenovky jsou na koupených stromkách klidně dvě a stejně je to jiná odrůda. Kolegovi jsem doporučil před lety Redhaven jako nejspolehlivější, už má zasazený druhý velký strom a zase narostlo něco pozdního.

host - 82.229 (?), 21.8.2025 14:51

Mam ho sklizeno tak 20-25%, v eshopu psali ze zraje okolo 10 srpna na stromku je visacka Pllantex, kde pry tolik zamen nebyva.

Hned vedle mi roste Catherina a tam to taky nevypada na zamenu, jeste tvrda, pocitam ze zacne zrat mozna za tyden, spis ke konci srpna

Jsem v Jiznich Cechach cca 450 m.n.m. Jinak pred 3 dny sem sklizel posledni 2 dozrale plody SnowQueen, vetsina jich dozrala prave kolem toho 10.8. +-5 dni, coz by taky tabulkove odpovidalo 10-14 denimu zpozdeni

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10781) - 70.240 (?), 27.8.2025 10:51

Z broskvoní celkem nechápu drobné plody Princess, E.Lady a Reginy. Teoreticky by takto malé plody měly být jalové, ale přitom mají tu známou koncentrovaně plnou, sladkou, aromatickou chuť. Kdysi jsem to zažil u podobné Symphonie. Dozrálo prvních pár plodů South Haven. Poklona Spomyšli za pravost. Zrály mi tady ve stejnou dobu jako Suncrest. Plody byly střední, ale zůstaly naprosto nevybarvené. Ať už zůstanou v budocnu nevybarvené, nebo vybarvené, mohly by přesto v chuti Suncrest klidně překonat. Lituju, že nemám J.H. Hale kvůli pozdějšímu zrání. Teď už tady mám jen první plody té Flaminie, Cresthaven, falešný Velvet, který dozrává s Cresthaven, Flamin Fury, tvrdky Harbel a Babygold, skvělou O´Henry, Tardibelle nad kterou krčím jen rameny a samozřejmě Elbertu, kterou jsem vždycky chtěl. Zapomněl jsem na Venus a K9. Falešná druhá O´Henry je nějaká bělomasá nyní zrající odrůda. Velice příjemně letos překvapily až 250 gramové Marie Biancy a konečně výborná Benedicte.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz