Broskvoně 2025

MH. - (37) - 213.87 (?)
18.7.2025 21:04

Redhaven na broskvovém semenáči nehnojím a spon 3 metry je už po 6 letech málo, ale víc prostoru jim nedám. Stříhám stromy jen v zimě. Tak ten menší vzrůst bude asi tím, že stříháte 3x v sezoně. smiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2333) - 168.103 (?), 17.7.2025 13:44
na 1.snímku FM3, kterou jsem očkoval před 5 lety na semenáček, na 2. snínku tetéž, ale o rok starší.Oba stromky po prosvětlovacím řezu.
FM3 pětiletá
FM3 pětiletá
FM3 šestiletá
FM3 šestiletá

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2333) - 168.103 (?), 17.7.2025 14:00
Devítiletý Redhaven, podnož montclar, po prosvětlovacím řezu. Výška stromku 1,7m.
Redhaven
Redhaven

MH. - (37) - 213.87 (?), 17.7.2025 21:53

Mičurin - na té třetí fotce listy dole jsou mají trochu nažloutlé zebrování... možná to zkresluje fotka, jinak v pohodě bezvýznamné, stromek pěkný. Letos ani tady kadeřavost nijak silně nebyla, tak jsem si taky myslel, že jsem trefil postřik mědí, pak mě vyvedl z omyu kolega co vůbec broskvoně nepostříkal bo marodil, a měl taky minimální kadeřavost... takže spíš nebyl v některých lokalitách takový tlak. Kadeřavost se dost vyřádila minulé roky. 

Pane Walter krásné yes,  a že i po 9 letech udržíte tak malé tvary.

Dozrála s končícími Springcresty nová španělská žlutá pavia Segre. Vypadají celkem odolně, chuťově jsou dobré průměrné, dužina je taková pevnější, asi je to zavařovací typ broskve. 

Segre
Segre
Segre
Segre

host - 163.49 (?), 18.7.2025 9:26

Ze Spomyšle mně poslali místo červeného beztrného angreštu Salut nějaký zelený trnitý angrešt. Nafotil jsem jim to a před týdnem poslali zpět peníze.

host - 163.49 (?), 18.7.2025 9:29

Ze Spomyšle mně poslali místo červeného angreštu Salut nějaký jiný zelený angrešt. Poslal jsem jim reklamaci s fotkou a peníze za angrešt mně minulý týden vrátili.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2333) - 168.103 (?), 18.7.2025 17:54
Dík za pochvalu. Jak to dělám? Na konci léta řez, na jaře doplňkový řez, v létě před dozráním prosvětlovací řez. Strom nepustím nahoru. A hnojím. aby měl strom energii na obnovu Letos mě hodně potrápila kadeřavost a probírka při nadměrné násadě, takže hnojení bylo intenzivnější, než obvykle.
Redhaven
Redhaven

MH. - (37) - 213.87 (?), 18.7.2025 21:04

Redhaven na broskvovém semenáči nehnojím a spon 3 metry je už po 6 letech málo, ale víc prostoru jim nedám. Stříhám stromy jen v zimě. Tak ten menší vzrůst bude asi tím, že stříháte 3x v sezoně. smiley

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2333) - 77.197 (?), 19.7.2025 19:09
Tak já mám broskvoně nacpané opravdu extrémně blízko sebe, jen pro info jsem pod nimi natáhl 5m pásmo. Z toho vyplývá, že 3 stromky, zleva Springcrest 9 let, podnož GF677, Redhaven 9 let a Redhaven 8 let jsou od sebe po 2 metrech, každý stromek má tedy 2 metry místa. Což o to s řezem Montlaru si ještě poradím, ale udržet Springcrest na GF 677 na prům. 2m a výšce 2m už začíná být problém. Ale chtěl jsem tu odrůdu a na jiné podnoži neměli. Ber nebo neber. Jen pro zajímavost, za tou řadou stromků je 2m vzdálená další řada 3 stromků, ty jsou ale šestileté.
broskvoně
broskvoně

MH. - (37) - 213.87 (?), 19.7.2025 22:14

Taky bych byl raději za menší stromy jako máte vy. Pod 3 metry to nedostanu, i v druhé zahradě na horší půdě už se mi na 3 metrech broskvoně dotýkají po 6 letech. 

Nejbujnější broskvoň mám starý Fairhaven asi 20 let. Průměr koruny udržuju na 4 metrech a je to poslední roky už neudržitelné - příliš bujný růst, rychlé přehušťování koruny, že plody jsou úplně zastíněné. Než tento vitální strom zruším, tak ještě zkouším naposled letos to letní prostříhávání aby šlo víc světla k plodům a ty vybarvily a dozrály, jinak zastíněné plody byly nejedlé jalové bez cukru ... V červnu prosvětlení poprvé, teď po měsíci už bylo potřeba prosvětlení podruhé, v koruně byla zase tma... jinak pro optimální nezahuštěnou korunu by byla potřeba koruna o průměru tak 8 metrů, což je na broskvoň nereálné, musely by být trvalé podpěry a není ani tolik místa... takže tento šílený Fairhaven půjde nakonec asi pryč. 

U kolegy Redhaven čeká zřejmě podobný osud, po 5 letech 4 metrová koruna jakoby to byla nějaká 20 letá broskvoň... o kousek dál má nektarinku a ta je po 15 letech úplně vpohodě průměr 3 metry, řídká, plody mají světlo. 

Vybarvují Sunhaveny, už jsem našel první plody k jídlu, výborné, ty kyselinky má Sunhaven bezkonkurenční. Akorát hnijí na moniliu, musím pravidelně kontrolovat, často plody hnijí od puklé pecky, někdy i bezdůvodně.

Sunhaven začíná
Sunhaven začíná
První plod Sunhaven
První plod Sunhaven
Začíná taky Sunhavenová monilia
Začíná taky Sunhavenová monilia

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2333) - 168.103 (?), 20.7.2025 9:39
Čtyřletá, pětiletá a šestiletá FM3, všechny naočkované na semenáčky z pecek broskvoní.
FM3 4letá
FM3 4letá
FM3 5letá
FM3 5letá
FM3 6letá
FM3 6letá
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025