Taky bych byl raději za menší stromy jako máte vy. Pod 3 metry to nedostanu, i v druhé zahradě na horší půdě už se mi na 3 metrech broskvoně dotýkají po 6 letech.
Nejbujnější broskvoň mám starý Fairhaven asi 20 let. Průměr koruny udržuju na 4 metrech a je to poslední roky už neudržitelné - příliš bujný růst, rychlé přehušťování koruny, že plody jsou úplně zastíněné. Než tento vitální strom zruším, tak ještě zkouším naposled letos to letní prostříhávání aby šlo víc světla k plodům a ty vybarvily a dozrály, jinak zastíněné plody byly nejedlé jalové bez cukru ... V červnu prosvětlení poprvé, teď po měsíci už bylo potřeba prosvětlení podruhé, v koruně byla zase tma... jinak pro optimální nezahuštěnou korunu by byla potřeba koruna o průměru tak 8 metrů, což je na broskvoň nereálné, musely by být trvalé podpěry a není ani tolik místa... takže tento šílený Fairhaven půjde nakonec asi pryč.
U kolegy Redhaven čeká zřejmě podobný osud, po 5 letech 4 metrová koruna jakoby to byla nějaká 20 letá broskvoň... o kousek dál má nektarinku a ta je po 15 letech úplně vpohodě průměr 3 metry, řídká, plody mají světlo.
Vybarvují Sunhaveny, už jsem našel první plody k jídlu, výborné, ty kyselinky má Sunhaven bezkonkurenční. Akorát hnijí na moniliu, musím pravidelně kontrolovat, často plody hnijí od puklé pecky, někdy i bezdůvodně.