Broskvoně 2025

MH. - (40) - 213.87 (?)
16.7.2025 23:23

To měla být nektarinka Venus ze Spomyšle a nakonec je to záměna - tentokrát docela příjemná. Nějaká raná nektarinka. Zraje nakonci Springcrestu, asi je i o nějaký den pozdější než nejranější nektarinka Armking.

Jsou výborné, i když s velkými ztrátami - polovinu plodů napíchal hmyz a po deštích shnily na moniliu.

A druhý stromek ze Spomyšle kupovaný jako pozdní nektarinka Morsiani90 je taky záměna, plody už se zvětšují a vybarvují. Už jen čekám jestli bude pravá aspoň ta Spomyšlovská nektarinka Orlando o které píšou pozdní bělomasá nektarinka RH+30 dní.

Raná nektarinka
Raná nektarinka
Raná nektarinka
Raná nektarinka
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - (40) - 213.87 (?), 14.7.2025 20:46

Skvělé pane Walter, Springcresty vydržely yes

Dneska jsem obral poslední Springcresty už přezrálé. A druhý plod z očkovance Amsdenovy bělomasky byl taky už úplně přezrálý, sladký. 

Armkingy jsou měkké, jdou na ně včely, chuťově letos průměr, vloni byli více osvěžující, jsou to ale jen vzorky z květináče - tam kvalita někdy je a někdy není - záleží na dostupných živinách, růstu, přeplození, přelití atd... naočkoval jsem už nový stromek.

Druhá nejranější nektarinka ze záměny (falešná Venus ze Spomyšle) začíná měknout, bude možná tak 5dní po Armkingu/Springcrestu, tak nevím co je to za odrůdu nektarinky, v nabídce tak raná žádná nektarinka není? 

Nejranější Armking
Nejranější Armking
Nejranější Armking
Nejranější Armking

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 15.7.2025 13:44

Už jste se zmátořil, pane Waltře? MH: Springrest perfektní, Springbelle o něco málo sladší a broskvovější. Proto jsem psal, že plody Springbelle byly kvalitní, jak v minulosti ty nejlepší Harbingery.

Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 15.7.2025 18:48

Sugar Time je jednak přeplozená a druhak jsou všechny plody velmi sladké. Samotná honba za vyšší cukernatostí ale nestačí. I ty největší plody byly jen fádně sladké a nic dalšího. Nikoliv jalové, jen sladké. Zajímavé je, že jsem zatím nenašel ani jednu prasklou pecku, přitom některé roky je prasklá každá třetí. A také pokud nebyl plod u jednotlivých odrůd úplně rozbředlý, šel pěkně nakrojit a otáčením obě poloviny oddělit.

Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time

Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time
Sugar Time

MH. - (40) - 213.87 (?), 15.7.2025 19:52

yes Sugar time =,,cukrový čas"... tak možná ani moc kyselinek mít nemá. Přeplození snižuje chuťovou kvalitu asi u všech odrůd broskví, možná ty starodávné malé vinohradnické typy nikdo neprobíral a byly výborné, ale to bude asi výjimka. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 15.7.2025 20:16

Zdravím, Martine. Ty pevnější a chruplavější plody Sugar Time jsou konzumovatelnější, ale také převažují cukry. Na fotkách plody Spring Lady. Byly ještě tvrdší, ale řádí tady včely. Nachystal jsem jim trochu javorového sirupu se svijanským mázem, ale vůbec si toho nevšímají. Doráží jen na broskve, nebo na mě. frown

Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady
Spring Lady

MH. - (40) - 213.87 (?), 16.7.2025 11:13

Včely vědí co je dobré. smiley ta dužina vypadá taky skvělě zářivě šťavnatě. yes Po Springcrestech tu teď nic nemám, jen 2 plody FM3 na novém stromu,  až Sunhaveny za pár dní snad. A jedna nová odrůda v květináči mi teď zraje, vyfotím.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1791) - 165.146 (?), 16.7.2025 15:49

Včera proveden prosvětlovací řez kolmo rostoucích letorostů zejména uvnitř kotlovité korunky pro lepší oslunění plodů na broskvoni FM3.Finální řez až příští jaro před květem.Za deset dní bych mohl začít klidit probírkou.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

FM3
FM3

MH. - (40) - 213.87 (?), 16.7.2025 21:57

Pěkný stromek Mičurine. yes Podle slabé chlorozy na listech máte vápenatou půdu a podnož je broskvoň? 

MH. - (40) - 213.87 (?), 16.7.2025 23:23

To měla být nektarinka Venus ze Spomyšle a nakonec je to záměna - tentokrát docela příjemná. Nějaká raná nektarinka. Zraje nakonci Springcrestu, asi je i o nějaký den pozdější než nejranější nektarinka Armking.

Jsou výborné, i když s velkými ztrátami - polovinu plodů napíchal hmyz a po deštích shnily na moniliu.

A druhý stromek ze Spomyšle kupovaný jako pozdní nektarinka Morsiani90 je taky záměna, plody už se zvětšují a vybarvují. Už jen čekám jestli bude pravá aspoň ta Spomyšlovská nektarinka Orlando o které píšou pozdní bělomasá nektarinka RH+30 dní.

Raná nektarinka
Raná nektarinka
Raná nektarinka
Raná nektarinka

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1791) - 165.146 (?), 17.7.2025 9:36

Pane MH, první broskvoň FM3 byla na stanovišti asi 18 let a chlorozu jsem nepozoroval a tento nový stromek má stejné zabarvení listů jako předchozí.K usychání listu nedochází.Zřejmě je to světelnými podmínkami při foceni.Na jaře jsem dával pod všechny stromky Kieserit (síra+hořčík) aby k chloroze nedocházelo.Podnož z hlavy nevím.Odrůdový štítek mám na zahradě.Jenom jednu perličku.Letos jsem vůbec nezaznamenal napadení kadeřavostí.Zřejmě jsem ideálně trefil podzimní a jarní ošetření mědí.To se mě ještě nestalo.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025