Broskvoně 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2214) - 168.103 (?)
22.5.2025 22:20
Skvělé, pane MH. Taky u mě už se plůdky zvětšují, kadeřavost jsem postupně otrhal, za posledních 15 let jí bylo asi nejvíc, jeden postřik 0,4% Championem nestačil a přihnojil cereritem. Probírku jsem zatím nedělal, ale nemine mě to, vždyť za měsíc už budou plody velké a začnou vybarvovat.
Broskvoně
Broskvoně

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 117.87 (?), 27.4.2025 19:16

Já to dělám tak že pecky z broskví v létě usuším, asi v půlce prosince je dám do vody na dva dny, dále je dám do substrátu který musí být pořád dostatečně vlhký uložím je do sklepa kde je nejlépe pořád tak 5 stupňů, v březnu jak začnou první pecky pukat ve sklepě, tak je všechny velmi opatrně roztluču kladivem a jádra jednotlivě zasadím do květináčů v kterém mám supresivní substrát a dám je do skleníku. Nejlepší je když jádro začne klíčit, tak ho hned zasadit na konečné místo kde chceme mít strom zůstane tak zachovalý kůlový kořen a to je nejlepší věc.

host - 213.87 (?), 20.5.2025 21:10

Francoise má zatím největší plůdky ze všech odrůd. MH

Francoise
Francoise

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2214) - 168.103 (?), 22.5.2025 22:20
Skvělé, pane MH. Taky u mě už se plůdky zvětšují, kadeřavost jsem postupně otrhal, za posledních 15 let jí bylo asi nejvíc, jeden postřik 0,4% Championem nestačil a přihnojil cereritem. Probírku jsem zatím nedělal, ale nemine mě to, vždyť za měsíc už budou plody velké a začnou vybarvovat.
Broskvoně
Broskvoně

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2214) - 168.103 (?), 22.5.2025 22:35
Tady už pěkně rostou mladé semenáčky broskvoní.
semenáčky
semenáčky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10527) - 70.240 (?), 24.5.2025 10:30

yes Jinak, Martine, když už zmiňuješ tu nejranější Františku, tak ta moje Sagittaria má jen jeden plod, přitom plůdků broskví jsou všude mraky a to i na choulostivých odrůdách. I ten Sugar Time má docela dost plodů, a u kterého by mě zajímal názor pana Waltera. 

host - 213.87 (?), 24.5.2025 14:30

Pane Walter, tip pro vás - pokud zkoušíte více odrůd, na některé stromky semenáčky jsem přioočkoval do korunky více odrůd, jen jsou vyšší nároky na údržbu růstu - každá odrůda roste jinak, ale s tím byste si jistě hravě poradil.

K těm nejranějším - Sagittaria celkově kvete ze všech broskví nejméně, takže v případě zmrznutí nebo neopylení je plůdků fakt málo. Francoise naopak kvete bohatě, i když nezmrzne velká část je neopylených nebo zakrsle rostoucích, takže taky nakonec žádné přeplození nemá. U mě jsou letos plůdky na obou, měly by zrát obě stejně, ještě před Springcrestem. Obě tedy jsou choulostivé v období květu, ale tak to asi u nějranějších žlutomasých broskví bude - navíc jsou to odrůdy jižní evropy.

Kdyby se dala sehnat česká žlutomasá velmi raná broskvoň,,KAMILA", možná by byla spolehlivější, bohužel v prodeji není, jedině že by ji někdo měl a poskytl očka.  MH

Sagittaria plůdky
Sagittaria plůdky

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2214) - 168.103 (?), 24.5.2025 16:42
Pane MH, vyzkoušel jsem před lety přiroubování jiné odrůdy do korunky a tak mám letos plody FM3 mezi plody Springcrestu. Záměrně šlo o roubování pozdnější odrůdy do dřeva odrůdy ranější. Nyní, když mám na semenáčku naroubovaný Harbinger, tak také ten časem, až bude možné odebrat slušný roub, naroubuji jinam. Přiočkování jiných odrůd v srpnu do už plodících stromků můžu zkusit, ale nejsou tu v okolí k mání rouby. Mimo to mám obavy z vymrznutí oček v zimě.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz