Broskvoně 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2223) - 168.103 (?)
22.5.2025 22:20
Skvělé, pane MH. Taky u mě už se plůdky zvětšují, kadeřavost jsem postupně otrhal, za posledních 15 let jí bylo asi nejvíc, jeden postřik 0,4% Championem nestačil a přihnojil cereritem. Probírku jsem zatím nedělal, ale nemine mě to, vždyť za měsíc už budou plody velké a začnou vybarvovat.
Broskvoně
Broskvoně

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 117.87 (?), 27.4.2025 19:16

Já to dělám tak že pecky z broskví v létě usuším, asi v půlce prosince je dám do vody na dva dny, dále je dám do substrátu který musí být pořád dostatečně vlhký uložím je do sklepa kde je nejlépe pořád tak 5 stupňů, v březnu jak začnou první pecky pukat ve sklepě, tak je všechny velmi opatrně roztluču kladivem a jádra jednotlivě zasadím do květináčů v kterém mám supresivní substrát a dám je do skleníku. Nejlepší je když jádro začne klíčit, tak ho hned zasadit na konečné místo kde chceme mít strom zůstane tak zachovalý kůlový kořen a to je nejlepší věc.

host - 213.87 (?), 20.5.2025 21:10

Francoise má zatím největší plůdky ze všech odrůd. MH

Francoise
Francoise

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2223) - 168.103 (?), 22.5.2025 22:20
Skvělé, pane MH. Taky u mě už se plůdky zvětšují, kadeřavost jsem postupně otrhal, za posledních 15 let jí bylo asi nejvíc, jeden postřik 0,4% Championem nestačil a přihnojil cereritem. Probírku jsem zatím nedělal, ale nemine mě to, vždyť za měsíc už budou plody velké a začnou vybarvovat.
Broskvoně
Broskvoně

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2223) - 168.103 (?), 22.5.2025 22:35
Tady už pěkně rostou mladé semenáčky broskvoní.
semenáčky
semenáčky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.240 (?), 24.5.2025 10:30

yes Jinak, Martine, když už zmiňuješ tu nejranější Františku, tak ta moje Sagittaria má jen jeden plod, přitom plůdků broskví jsou všude mraky a to i na choulostivých odrůdách. I ten Sugar Time má docela dost plodů, a u kterého by mě zajímal názor pana Waltera. 

host - 213.87 (?), 24.5.2025 14:30

Pane Walter, tip pro vás - pokud zkoušíte více odrůd, na některé stromky semenáčky jsem přioočkoval do korunky více odrůd, jen jsou vyšší nároky na údržbu růstu - každá odrůda roste jinak, ale s tím byste si jistě hravě poradil.

K těm nejranějším - Sagittaria celkově kvete ze všech broskví nejméně, takže v případě zmrznutí nebo neopylení je plůdků fakt málo. Francoise naopak kvete bohatě, i když nezmrzne velká část je neopylených nebo zakrsle rostoucích, takže taky nakonec žádné přeplození nemá. U mě jsou letos plůdky na obou, měly by zrát obě stejně, ještě před Springcrestem. Obě tedy jsou choulostivé v období květu, ale tak to asi u nějranějších žlutomasých broskví bude - navíc jsou to odrůdy jižní evropy.

Kdyby se dala sehnat česká žlutomasá velmi raná broskvoň,,KAMILA", možná by byla spolehlivější, bohužel v prodeji není, jedině že by ji někdo měl a poskytl očka.  MH

Sagittaria plůdky
Sagittaria plůdky

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2223) - 168.103 (?), 24.5.2025 16:42
Pane MH, vyzkoušel jsem před lety přiroubování jiné odrůdy do korunky a tak mám letos plody FM3 mezi plody Springcrestu. Záměrně šlo o roubování pozdnější odrůdy do dřeva odrůdy ranější. Nyní, když mám na semenáčku naroubovaný Harbinger, tak také ten časem, až bude možné odebrat slušný roub, naroubuji jinam. Přiočkování jiných odrůd v srpnu do už plodících stromků můžu zkusit, ale nejsou tu v okolí k mání rouby. Mimo to mám obavy z vymrznutí oček v zimě.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10535) - 70.240 (?), 2.6.2025 9:59

Ohledně kadeřovosti stojí za zmínku ta lotyšská broskvoň Maira. Je naprosto čistá (běžné ošetření), jinak kadeřavost vyskákala prakticky všude, mimo Jayhavenu. Minimum má Benedicte, Amsdenova (nestříkané). Ze žlutomasých je na tom dobře Royal Glory, klasicky RH. Zajímavý pohled je na obsypané bujně rostoucí (GF-677) broskvoně, které většinou zmrznou (Sugar Time, Springbelle atd.).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz