Broskvoň Modřinka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 230.200 (?) 
18.1.2013 15:00

Je to ovlivněno mojí chutí a nevylučuju, že vám třeba chutná zase něco jiného. To že není mou faforitkou naznamená, že je špatná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 2.4.2013 16:14

Nějak se mi to letos na zahradě mele-myslím tím počet koupených stromků s místem pro sázení.Stromky jsou výrazně v početní převaze.Né že by to bylo v minulosti jiné, ale letos je to více naléhavější.Každý rok řeším volné místo v zahradě.I stromků broskvoní jsem letos jaksi neplánovaně přikoupil.V těchto souvislostech mě napadla údajná menší vzrůstnost odrůdy Modřinka.Můžete mi potvrdit, že Modřinka méně roste?Velice by mi to bodlo, protože bych ji mohl eventuálně-

a)dát na menší stanoviště, kde by se moc nestrkala s jinými odrůdami, nebo...

b)zasadit ji do velkého kontejnéru 40-50l, a pěstovat ji takto stísněně.

Zakrslou Balkonelu už takto pěstuju roky, ale ta je vyloženě na to stavěná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
cechura - (42) - 39.219 (?), 2.4.2013 17:05

Nemám ji zasazenou ani týden!!  ale veškeré informace o menším vzrůstu jsem sebral zde na Zahradě. Předpokládám jen, že použitím hnojiva na broskvoně ji ale k růstu přemluvím. Mezi všemi x-Haveny se mi líbil její název, doba zrání i vlastnosti stromku i plodů. U nás na zahradě si místo našla i když nevím jestli nám odpustí že jsem ji v den výsadby ostřihal a hned nato byla zasypaná sněhem.  smiley     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 2.4.2013 21:32

Tak to asi těžko pane j.c.Nemyslím si, že použitím průmyslového hnojiva npř.Cereritu lze nějak průkazně popohnat méněvzrůstnou odrůdu, která má slabší růst genech.Snad by pomohly statková hnojiva, kde je více dusíku-hnůj, hnojůvka.No mě by se naopak velmi hodilo, kdyby se stromek moc neroztahoval na zahradě.Myslíte si, že by šlo stromek pěstovat ve větší nádobě?

Zajimavé hodnocení připojil Petr z P, posuďte sami...

Chuť prvního plodu sice nebyla navinule sladká až sladká, jak píše pan Ján, pouze navinule ostře aromatickáyes.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
cechura - (42) - 39.219 (?), 2.4.2013 22:02

Našli jsme na zahradě místo na vysazení tří nových broskví. Jedna z nich je již v zemi ale při hledání vhodných odrůd jsem narazil u Bakkera na broskev vhodnou pro pěstování v nádobě: 

Pokud jste mluvil o balkonele, jedná se o totéž??     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.27 (?), 2.4.2013 22:33

Modřinku máme asi 4 rok a opravdu není moc vzrůstná - aspoň ta naše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 3.4.2013 11:58

Balkonela není totéž co Bonanza pane j.c.,ale jejích hlavní podmínky pro pěstování jsou stejné.Obě jsou samosprašné, s okrasným miskovým květem.Když mi Balkonela zakvete, tak je stromek celý růžovočervený-tudíš je nutná nekompromisní probírka.Jsou to rostliny určené pro pěstování v nádobě, protože potřebují na zimu transfér do teplejšího sklepa-jinak by i letos venku při mírné zimě zmrzly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10156) - 70.240 (?), 3.4.2013 15:42

Chuť plodu Modřinky v druhém roce po výsadbě si už nějak nevybavuji. Asi byla taková jak jsem ji popisoval, ale kdoví, jaká bude tento rok. Asi mě překvapilo, že nebyla sladká, jak se uvádí. Ale byla nadějná, stejně jako u plodu Flamin Fury. U Royalvee a Harrow Beauty to bylo zbytečné vysilování stromků, jelikož byly plody nijaké. Dělám to z nedočkavosti, ale asi nejspíš kvůli památným plodům Favority Morettini 3, které byly i ve větším množství na malém dvouletém stromku výborné a ukázaly tu pravou pozdější chuť. No a teď už si prostě nemůžu dát pokoj. Myslím to testování dvouletých stromků. U Flamin Fury byl plod slušně velký a i když nebyla jeho chuť výrazně aromatická, byla jaksi plná, kompaktní. U Sunhavenu se mi teď každý rok stává, že jeho chuť je jaksi "rozředěná" dešti v období dozrávání a tím pádem neuspokojivá. Nějaké plody vydal i nový dvouletý stromek Cresthavenu a i když byly menší, tak jejich chuť byla mnohem zajímavější, než u velkých plodů na vzrostlém Halehavenu, se kterým asi brzy ztratím trpělivost. Líbí se mi, pane rosti&slavíku, jak jste tady páčil z pana Jana pěstitele ten popis chuti Modřinky. Já bych asi dělal to samé. Otázka je, co ta Modřinka opravdu ukáže. Teď momentálně si nevzpomínám, jestli vznikla s křížení Crestahavenu nějaká chuťově kloudná odrůda. A ještě k tomu, když se k tomu přikřížil ten Halehaven. Pan Tomáš Jan charakterizoval její chuť jako velmi dobrou a později se začala všude uvádět chuť výborná. Kdyby tohoto nebylo, tak bych si odrůdu z tohoto křížení nekupoval, i když samostatně je Cresthaven velmi slušný. To máte to samé jako s tím Stanleyem, jak jste uváděl. Samotný Stanley je ucházející, ale jeho kříženci už nejsou nic moc. Ovšem u Valjevky by nesouhlasil pan Václav a u Eleny se vyskytly také rozpory. Já a david říkáme, že je to zatím slabota. Vy sám v ní důvěru nemáte pro změnu proto, že druhým z rodičů je Vlaška. Ostatní Elenu celkem chválí.

Vzrůstnost Modřinky je prozatím slabší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 3.4.2013 16:40

Krásně popisují odrůdu Modřinka v Zahradkáři 7/2005,a taky uvádí slabší až střední růst.Uplně stejně jako u Suncrestu, který taky půjde do nádoby.Modřinka je česká odrůda, a jak už jste uvedl, jsou to stále dokola obměny  Redhavenu, Cresthavenu,Halehavenu.Halehaven jednu dobu hodně chválil pan P'alo, který uváděl že má nahořklou chuť, což může být zpestření jinak ovocných chutí.V mém případě musím přihlížet na větší míru mrazuodolnosti odrůdy, a ta má být u Modřinky výšší.Rád bych věděl jak se může stromek odrůdy Modřinka, který není určen pro pěstování v nádobě rozrůst.Zda se růst časem zastaví, a zda bude plodit kvalitní ovoce.

Vlašku už jsme měli, a možná jsem ji křivdil zbytečně, nevím,ale sousedový švestky jsou vždy lepší, než vlastní.Proto jsem si z počátku začat pořizovat Topy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10156) - 70.240 (?), 3.4.2013 18:01

Je to mdlé, mdlé a zase mdlé, pane rosti&slavíku, jen trochu nasládlé a to je všechno. Myslím tím Halehaven. Vitalita a zdravotní stav je srovnatelný s Harbritte, ale ohledně chuti plodů je tam velký rozdíl. Někdo psal, že jsou plody Halehavenu velmi kvalitní tak jednou za čtyři roky. Tak nevím. Pro mě je to odrůda typicky choulostivá na teplo a proto je třeba ji nahradit. Nahořklostí je proslavený její bratr Fairhaven. Alespoň podle pana Kutiny a kolektivu. Já jsem ho neměl v dobrých podmínkách a proto dával plody opravdu nahořklé, ale zase naopak bez cukrů a to nebylo k ničemu. Teď ho mám jinde a letos se snad nějakých plodů dočkám. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika