Balkonová nektarinka



host - 75.78 (?) 
23.8.2011 13:31, zobrazeno: 9720x

Zželelo se mi balkonové nektarinky, kterou se chystali známí vyhodit, protože to byla" jen hezká kytka - žádná úroda". Zasadili jsme ji na zahradě, vloni zvítězila jasně kadeřavost, ale letos měla 15 hezkých velkých plodů, které dozrály (byly měkké a začaly padat), chuťově jsou výborné, ale málo sladké a ne moc vybarvené.  Domnívám se, že problém je v hustotě listů, že se k plodům dostane málo sluníčka. Přikládám obrázek "stromku" Lze s tím něco udělat? (protrhat listy - kdy a kolik) a nebo vyhodit a koupit normální??

A ještě z jiného soudku - teď mi rozkvetla dvouletá jablůňka Bohemia, najaře nekvetla. Čím to?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 151.38 (?), 23.8.2011 14:36

Balkonela, mám ji taky.Loni plno plodů, ale né moc sladkých, musel jsem i protrhat, bylo toho moc.Loni nic moc počasí, takže i chuť byla slabá.Stromek i trpěl ve velkém květináči, který jsem na zimu dával dovnitř.Stromek byl vysílen množstvím plodů, a trpěl houbovou skvrnitosti.Letos bez plodů, ale zato s krásným olistěnín, a zasadil jsem už do skalky venku.Na jaře jsem ho prořezal, je pěkný.

Proč chcete protrhat listy.Očekávám, že bude ještě měsíc slunečno, plody dozrají, je to pěkná dekorace.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 170.26 (?), 23.8.2011 22:15

Nezmínil jste se zda plody na vaší Balkonele byly broskve, nebo nektarinky. Mám ji taky. Zasazena je ve velkém škopku, pěkně kvete, ale úroda minimální (nektarinky). Při koupi jsem byl upozorněn, že není zcela mrazuvzdorná, proto ji na zimu uklízím do částečně chráněné místnosti.

Listy bych neprotrhával, spíš bych se zaměřil na komplexní výživu s dostatkem drasla, které podporuje vyzrávání všech částí rostliny vč. plodů. Prázdná jakoby vodnatá chuť může být odrůdovou vlastností při pěstování v oblasti pro broskve nevhodné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 75.78 (?), 24.8.2011 8:08

Plody jsou nektarinky a dozrávají (vyzrávají) - jsou měkké a jdou lehce odtrhnout, nebo i odpadnou - jen barevně převládá žlutá nad červenou. Chuť mají nektarinkovou, jen jsou méně sladké. A to si myslí, že by právě mohlo způsobovat to přebohaté olistění, díky kterému se k plodům dostane minimum sluníčka - proto ten dotaz. V okolí se broskvím i nektarinkám daří.  Může protrhání listů např. po nasazení plodů poškodit stromek?

A ještě - proč mi teď rozkvetla ta jablůňka?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 169.174 (?), 24.8.2011 8:21
Nektarinky majú oproti plstnatým broskyniam výraznejšiu, korenistú chuť, často až mandľovo horkastú. Viac cukru a červené líčko je možné dosiahnúť väčším prístupom slnka, ale pozor aby ste v korunke nevystríhal(a) nepekné diery. Keď odstránite 10 % zdravých listov, stromku to nemôže ublížiť. Augustovým zakracovaním letorastov sa takisto zmenšuje ceľková listová plocha. Nezabúdajte na kvalitnú výživu s dôrazom na vyššiu potrebu dusíka, najlepšie organicky viazaného. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 75.78 (?), 24.8.2011 20:09

Děkuji Paľovi za konkrétnější odpověď - příští rok to odzkouším. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika