Dobry den pratele ovocnari,
poslednich par peknych dni babiho leta pomohlo dozravani, takze jsem neodolal a vcera utrhl prvni plod z broskve odrudy Guglielmina (RH + 57) ktery se mi jevil jako nejzralejsi. Velikost, barva, vune i mekkost na pomak - vse ma paramery zrale broskve. Po rozkrojeni sla pomerne dobre od pecky, nicmene uz pri rozkrajovani jsem zaznamenal ze zralost jeste rohodne neni 100%, v lete bych rekl ze to je tak cca jeste tyden do plne zralosti. Ted v zari zatim nemam odhad. Nicmene chut nas zajima nejvice. podle meho nazoru to zatim nebyla chut uplne a dobre vyzrale broskve. Chybela sladkost a stavnatost. Prirovnal bych to zatim chuti k broskvim koupenym v obchode. Od broskve z vlastniho stromku preci jen ocekavame o neco vice. manzelce sice chutnala, ale ja verim ze behem dalsiho tydne jeste ta chut dojde - abych mohl potvrdit ze i pozdni broskve (+ 60 po RH) jsou schopny dozrat. Uvidime.
OHenry - tam mam zatim jen pet plodu tak nechci predcasne experimentovat, ale vcera jsem nasel pod stromem jeden upadnuty plod nahnily po kousnuti vosou. Vybarveny, mekky, bohuzel z jedne strany nahnily. Nicmene nez sel do popelnice tak jsem ze zvedavosti nakousl z druhe strany a chut vyborna, sladka, plne vyzrala, sladsi nez CRESTHAVEN. Douho jsem ji citil na jazyku. Nicmene s ochutnanim zbyvajicih plodu zatim jeste vyckam do nedele, takze az pak dam informaci. Ale na zaklade jednoho kousnuti do spadleho z casti nahnileho plodu jsem optimista. Vypada to ze Ohenry (+45 RH) je schopen plne dozrat i v mojich podminkach (295 m.n.m., Berounsko, celodenne osluneny jizni svah) kolem poloviny zari a ma vytecnou chut - ale potvrdim finalne az v dalsim prispevku.
a nadejne zatim vypada i nejpozdnejsi Fairtime (+67 po RH) Behem tohoto tydne hodne popojela, plody se nalily do konecne velikosti, ziskaly plnou broskvovou barvu a zacinaji zcela jemne zamekat na dotek a bohuzel tedy se na nich uz objevily i prvni zakusy od vos. Dle meho tak 14 dni do zralosti (v lete, ted nemam odhad).
Pekny den
Tomas