Solanin v bramborách a rajčatech



zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?) 
7.11.2011 13:05, zobrazeno: 7255x

Mám dotaz: Jak je to s kuchyňskou použitelností naklíčených nebo dokonce zelených brambor? V rozhlasové diskuzi zaznělo, že takové brambory v žádném případě nepoužívat a nekupovat, protože obsahují solanin a ten se prý nezničí ani vařením. Jinde jsem zase četl, že solanin v zelených rajčatech se vařením nebo pečením zničí. - Tak jak to teda je?

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 7.11.2011 15:01

Jistě, vařením se solanin úplně nezničí (ale většina se ho vyvaří do vody). Zničí se, tuším,  vyšší teplotou, např pečením či smažením. Pokud odstraníte zelenou část brambory, je otrava prakticky vyloučena.
   Nevím o nikom, kdo by se s otravou solaninem setkal (a že se těch brambor sní...) Popsané otravy byly většinou v souvislosti s konzumací plodů. Terato či kancerogenita solaninu prokázána nebyla.
   Připadá mi to trochu jako účelové varování před konzumací doma vypěstovaných (a doma uskladněných) brambor. Ty v obchodech bývají ošetřeny proti naklíčení.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika