NPK na brambory

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4665) - 25.216 (?)
24.4.2022 11:37

Dříve platilo, že NPK je levnější hnojivo s chloridem draselným, Cererit je dražší hnojivo se síranem draselným a navíc s mikroprvky. Dnes jsem vymetal hobbymarkety, koukal jsem na etikety, a pravděpodobně to platí i dnes. Bohužel poměr živin se různí od výrobce. "Hnojivo na brambory" má nižší obsah dusíku a více draslíku a hořčíku, což brambory potřebují. A není o tolik dražší, než NPK. Plus obsahuje mikroprvky. Sázím jen 5 kg sadby, tak cenu hnojiva neřeším. A samozřejmě záleží na kvalitě půdy. Obsah živin v půdě si nechá stanovit málokdo z nás zahrádkářů. Obecně bývají půdy zahrádkářů přehnojené!!! Takže, když vím, že moje půda je kvalitní od přírody, hnojím velmi opatrně nejmenší doporučenou dávkou. V horších půdách můžu dát dávku vyšší. Snad ještě za socíku jsem si nechal udělat půdní rozbor. Všude jsem měl přehnojeno draslíkem a fosforem! Draslík a fosfor se z půdy vymývají minimálně, na rozdíl od dusíku. Ovocné stromy hnojím jeden rok Cereritem v nízké dávce, druhý rok dám jen močovinu brzy z jara, jako zdroj dusíku. Zeleninu hnojím Cereritem v poloviční doporučené nejnižší dávce. Bramborám dám doporučenou nízkou dávku Hnojiva na brambory.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 24.4.2022 9:41

Najdou se i příklady, kdy výrobce hnojivo přímo doporučuje pro určitou plodinu. Když si o té plodině ale přečtete odbornou publikaci, můžete zjistit, že použití hnojiva doporučeného výrobcem autor této publikace považuje za nevhodné a nebo za nehospodárné. 

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4665) - 25.216 (?), 24.4.2022 11:37

Dříve platilo, že NPK je levnější hnojivo s chloridem draselným, Cererit je dražší hnojivo se síranem draselným a navíc s mikroprvky. Dnes jsem vymetal hobbymarkety, koukal jsem na etikety, a pravděpodobně to platí i dnes. Bohužel poměr živin se různí od výrobce. "Hnojivo na brambory" má nižší obsah dusíku a více draslíku a hořčíku, což brambory potřebují. A není o tolik dražší, než NPK. Plus obsahuje mikroprvky. Sázím jen 5 kg sadby, tak cenu hnojiva neřeším. A samozřejmě záleží na kvalitě půdy. Obsah živin v půdě si nechá stanovit málokdo z nás zahrádkářů. Obecně bývají půdy zahrádkářů přehnojené!!! Takže, když vím, že moje půda je kvalitní od přírody, hnojím velmi opatrně nejmenší doporučenou dávkou. V horších půdách můžu dát dávku vyšší. Snad ještě za socíku jsem si nechal udělat půdní rozbor. Všude jsem měl přehnojeno draslíkem a fosforem! Draslík a fosfor se z půdy vymývají minimálně, na rozdíl od dusíku. Ovocné stromy hnojím jeden rok Cereritem v nízké dávce, druhý rok dám jen močovinu brzy z jara, jako zdroj dusíku. Zeleninu hnojím Cereritem v poloviční doporučené nejnižší dávce. Bramborám dám doporučenou nízkou dávku Hnojiva na brambory.

host - 81.144 (?), 24.4.2022 12:59
Zahradu hnojíme statkovými hnojivy z vlastní produkce. NPK a Ledek používáme jako doplnková hnojiva. Jen s používáním umělých hnojiv nemám zkušenosti.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 208.138 (?), 24.4.2022 13:44

Nejmenší doporučená dávka + 20%. Jsem v horách (skoro) a moje půda se může nazvat kvalitní jen s hodně přimhouřenýma očima.sad A hnůj všude tam, kde ho zelenina snese. Ten fosforem a draslíkem rozhodně půdu nepřehnojí. Už to dělám dost let, ale to kýžené zlepšení struktury je opravdu poooozvolný proces.

Milan HP

host - 81.144 (?), 24.4.2022 14:21
Jen pro zajímavost: "U brambor k přípravě salátů dávku dusíku zesilujeme, nebot dusík zvyšuje obsah bílkovin a tyto zvýšují lojovitost hlíz. Naproti tomu u bramhorů určených na kaši a těsto hnojení dusíkem poněkud omezujeme." Konec citace z knihy Jak hnojit na zahrádce - J. Baier, V Baierová.

host - 232.16 (?), 24.4.2022 17:50

Myslím si, že je to pěkná hloupost. Na co je daný brambor, určuje jeho várný typ, je to vlastnost, která se pouze hnojením nedá změnit. Hnojením můžeme, ale výrazně měnit chuťové vlastnosti. O vlastnostech a přípravě pokrmů, se můžete dočíst zde. Perlička - prvorpublikový zásobovač Grandhotelu Pupp, kupoval jen brambory, kterých bylo do kila minimálně třinát a prováděl zkoušku vařením, zkuste tipovat, proč?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 208.138 (?), 24.4.2022 23:35

Ano, na vyšší lojovatost je potřeba pomalejší růst. Draslík je pak dobrý na škrob, tedy i velikost, ale jeho zvýšený obsah v půdě může udělat i z A odrůdy odrůdu B. Co může udělat z béčka si ani netroufnu domyslet. Takže ty poměry základních živin hrají svou roli. Já to loni asi, nejspíš náhodou, trefil docela dobře: co jsem zasadil, tedy po kvalitativní stránce, to jsem sklidil. Ale ze 4,7 kg sadby jsem neměl víc než 35 kg sklizených. Takže žádný zázrak.

Milan HP

host - 232.16 (?), 24.4.2022 9:43

Než se začne plodina hnojit strojenými, zvláště směsnými, hnojivy, je třeba si něco nastudovat. U NPK je obsah živin vyjádřen jejich procentním obsahem. Každá plodina, když z ní chceme vydolovat maximum, nejen objemově, ale i chuťově, musíme si k ní vybrat to nejvhodnější NPK. Já osobně bych pod brambory, zvolil NPK 8-12-25. A včil dumejte!!

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 208.138 (?), 24.4.2022 13:36

Myslím, že to není špatná volba.smiley Ale brambory pěstuju teprve druhým rokem.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody0:28
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025