Nekvalitné zemiaky alebo kde sa stala chyba?

host - 214.246 (?)
27.5.2025 19:13
Brambory colete a vedle prázdno po impala
Brambory
Brambory
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4688) - 2.164 (?), 27.5.2025 18:57
Když už jsem se takhle rozepsal, tak přidám ještě další informaci k bramborám. Týká se to alternáriových skvrnitostí. A. alternata, A. solani. Poslední roky začínají být problémem. Souvisí to se zákazem některých kontaktních fungicidů proti plísni bramboru, například které obsahovaly mancozeb (Acrobat, Dithane...) Ty fungovaly i proti alternáriím, alternárie se proto moc neřešily. Většina současných fungicidů proti plísni bramboru nefunguje proti alternáriím!!! Alternárie obvykle předcházejí plísni. Doporučuje se proto postřik už od začátku června. Později lze postřik proti alternáriím mísit s postřikem proti plísni. Doporučovaná je Ortiva. Bohužel nemusí už fungovat (rezistence). Já používám Belanty, také Revus Top (ne Revus obyč!). Revus Top je i proti plísni. Super je Dagonis!

host - 199.133 (?), 28.5.2025 2:27

Loni jste doporučoval přípravek Lieto. Ten je proti alternáriím nebo ne?

Dagonis... jaka má být koncentrace postřiku na brambory? V agromanuálu u tohoto přípravku o bramborách nic není.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4688) - 2.164 (?), 28.5.2025 8:58
Lieto má vedlejší účinek proti alternáriím, dávka je 4,5 g na 10 l. Dagonis se dávkuje 10 ml na 10 l. U nás nemá zatím do brambor registraci, ale běžně se používá proti alternáriím třeba v Rakousku. I když je to i tam novinka.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 208.138 (?), 27.5.2025 22:31

Ty moje nejsou tak docela jedna jako druhá, nakonec tam rozdíly ve velikosti a počtu klíčků byly, ale vypadají silné a zdravé. Nemořil jsem, to je můj styl jen u česneku a stejně to nikam moc nevede.sad

A Ovosadbě také dost důvěřuju.

Milan HP

host - 214.246 (?), 27.5.2025 19:03

Kdyby se našlo více lidi, kteří koupili podobně jako já a označili stejného dodavatele, tak by se mohl hledat nějaký viník. Dostalo by to jinou sílu. Jinak abych tady na někoho házel vinu a neměl jistotu by mě netěšilo. 
Objednal jsem v lednu, přivezli to koncem března a to je už na nějaké rané Impaly dost pozdě nechávat ještě měsíc naklicit.Samozrejme vám rozumím, źe je to dost důležité. To jsem si byl vědom a koupil jsem navíc v zahradnictví v předstihu velmi rane Colete a dal jsem je naklíčit.Ne moc ale za 25 dni dobře nastartovaly. Vedle těch Colete zůstal prázdný pozemek po Impala.Dám fotku z mobilu.

host - 214.246 (?), 27.5.2025 19:13
Brambory colete a vedle prázdno po impala
Brambory
Brambory

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 208.138 (?), 27.5.2025 22:44

Colette jsem také měl. Také od Ovosadby. Šla pěkně, ale můj výsledek byl spíš A-B a možná i naopak. Glorietta je u mne naprosto čisté a nerozvařitelné A. Můj ideál. smiley

Ta vaše je fakt krásná.

Milan HP

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4688) - 2.164 (?), 27.5.2025 19:14
A to je tajný, od koho bylo? To snad ne!

host - 214.246 (?), 5.6.2025 21:00
Od prodejce Drago byly ty brambory Impala.Kde je berou ví jen bůh, na zaslaný mail neodpovídají, nesnaží se přijít na to, kde je problém.Už jsme to měli jednou a nevím co mě to napadlo to udělat tu chybu znovu.Impaly z drago nikdy. Odrůda Daly a Adéla jsou v pohodě taky od nich.To uvádím jako důkaz, že nejsem úplné nemohlo. Na pozemku je 25 kg Adéla a 25 kg Dali
Brambory
Brambory
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty