host - 12.89 (?), 27.12.2016 16:19
Pěstoval jsem před léty Keřkovské rohlíčy, které opravdu vypadaly jako zahnutý rohlík. Původní sadbu jsem dostal od sousedky, cca 2kg. Přestože měly vámi popisované neduhy, tak jsem byl s jejich kvalitou a výnosem spokojen. Když jsem svou nadprodukci brambor nabízel, tak jedna paní z mých pěti odrůd, chtěla jen rohlíčky. Pak jsem byl nucen učinit v zahrádkáření přestávku, do doby než se mi podařilo opatřit si svůj vlastní pozemek. A protože mám rád salát, jako salát, a ne jako kaši, tak jsem se začal pídit po keřroh. Došel jsem velkého zklamání. Napřed keřroh, byly vyřazeny ze státního sortimentu pro nedostatečný výnos a náchylnost k nemocem a parazitům, s tím, že se na novošlechtění pracuje. To co se objevilo po přešlechtění, neni hodné původního názvu. Sadba je v našem regionu nedostupná, To co jsem letos koupil od fy. BROP, vypadá mimo znečištění hlínou, tak jak popisuje 188.99 (?) před pěti léty, přesně 7.1.2011 19:55. Na štítku mají napsáno, že jsou to brambory „konzumní pozdní salátové“, které se zdaleka nepodobají „polorannému“ šišatoidu na stránkách VÚKBHB. Jsou dlouhé, na koncích zašpičatělé a hodně hrbaté, část brambor vykazuje na pupkovém konci sklovitost a hnilobu včetně skizňových poškození a modré dužniny, některé se rozvářejí. Pokud si vzpomenu na bývalé Československo, když se tady mluví o Čechystánu, tak výrobky z brambor, zvláště saláty, byly v celé republice stejné od Krásné na západě, po Novú Sedlcu, na východě a byly samozřejmě všude stejně chutné. Paní, která pracovala ve výrobně salátů, mi tvrdila, že do „vlašáku“ se dávaly jen pěkné podlouhlé žlutoslupé a žlutomasé brambory, které se krájely pouze nerezovým nožem. Jó, to ještě platily ČSN a na vlašáku si pochutnávali i cizinci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|