Jaké brambory - ze sklepa nebo sadbové?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2182) - 168.10 (?)
29.6.2023 15:25

musím konstatovat, že praxe je jiná, než teorie, jak jsem jí popsal výše. Stejně, jako minulý rok, jsem zakoupil 10kg sadby velmi rané odrůdy Monika, bohužel jsem si neschoval sáčky s jmenovkami výrobce, prostě jsem nečekal, že bude problém. A on je. Sem tam u některých hlíz mi poznenáhla začala žloutnout a vadnout nať, vždy jen po jednom stonku a odhalil jsem, že se jedná o mokrou bakteriální hnilobu bramboru. Nic závažného, jak je popsáno v agromanuálu, ale zamrzí to, že sklizeň nebude podle očekávání. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 103.134 (?), 17.5.2023 10:16, zobrazeno: 11590x

Dobrý den,
měl bych na dotaz. Příští rok bych chtěl poprvé zasadit brambory.
Když jsem se poptal, tak někdo mi říká že musím koupit sadbové a někdo jiný mi říká, že můžu zasadit brambory, co má třeba soused ve sklepě z předešlé sklizně.
Jaký je rozdíl mezi sadbovou bramborou a bramborou, co mi dá soused ze sklepa?
Děkuji

host - 81.144 (?), 17.5.2023 10:27
Tohle se zde už dlouhodobě řeší v podobném příspěvku, stačí pohledat trochu...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.142 (?), 17.5.2023 11:16

Někdy malý, někdy velký. Zkuste najít diskusi, jak je už uvedeno.

host - 14.144 (?), 17.5.2023 11:57
když kupujete sadbové brambory, mělo by jít o brambory, které dává do oběhu pěstitel nebo distributor, který musí splnit určité předem stanovené právní předpisy a závazky, aby nedošlo k tomu, že se dostane na trh sadba, která předpisům neodpovídá, případně je infikovaná chorobami nebo škůdci. Zároveň jde i o zpětnou vazbu, tedy možnost zpětného dohledání případných objevených prohřešků a nedostatků. Sadbu tedy můžete reklamovat, brambory ze sklepa souseda těžko. A samozřejmě i já vám doporučuji projít a přečíst diskuzi na toto téma již dříve zde probíranou, případně si pročíst předpisy o sadbě brambor na portálu eagri.cz, případně pročíst stránky pro malopěstitele na portálu výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodu vubhb.cz Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2182) - 168.10 (?), 29.6.2023 15:25

musím konstatovat, že praxe je jiná, než teorie, jak jsem jí popsal výše. Stejně, jako minulý rok, jsem zakoupil 10kg sadby velmi rané odrůdy Monika, bohužel jsem si neschoval sáčky s jmenovkami výrobce, prostě jsem nečekal, že bude problém. A on je. Sem tam u některých hlíz mi poznenáhla začala žloutnout a vadnout nať, vždy jen po jednom stonku a odhalil jsem, že se jedná o mokrou bakteriální hnilobu bramboru. Nic závažného, jak je popsáno v agromanuálu, ale zamrzí to, že sklizeň nebude podle očekávání. Walter

host - 81.144 (?), 29.6.2023 16:15
Tohle se nám stalo dvakrát, že byla máčka v zemi i v pytlech, a v jednom případě jsem měl nakoupeno mnoho nové sádby ruzných odrůd brambor včetně keřkovských rozhlíčků. Osazený flák jako hrom. Vařili jsme je hned po vyorání, oprání a přetřídění na kotle, vřící mačkaly do igelitových pytlů a pak s tím vším vykrmili prase. Biegler

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2182) - 168.103 (?), 12.7.2023 13:31

noo, musím říci, že některé hlízy jsou opravdu škaredě poseté hnilobnými fleky a o jejich uskladnění nemůže být řeč. Štěstí, že jsem pěstoval ještě ranou Impalu, tam je vše v pořádku. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2182) - 168.103 (?), 12.7.2023 15:28

Impala, na to, že jsem jí sázel až 19.dubna a v 650 mnm, se vcelku povedla. Mohla byx být větší, ale to je důsledek nedostatku srážek. Se sklizní není na co čekat, v hlíně už jsem objevil několik drátovců. Letošní průběh počasí má ale zase výhodu, že nemám potíž s mandelinkou, chytil jsem před měsícem jen 5 brouků a žádné požerky od larev a taky žádná PB, takže brambory Eko, bez postřiků. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2182) - 168.103 (?), 12.7.2023 15:36

usychající nať a část sklizně ze 2 řádků po 14 hlízách vlastní sadby ze sklepa.. Walter

Brambory
Brambory

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2182) - 168.10 (?), 18.7.2023 12:23
tak nakonec to s tou hnilobou nebylo tak hrozné a celou letošní sklizeň už mám přebranou a uskladněnou ve sklepě. Walter
velmi rané brambory
velmi rané brambory
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty