Jak zvýšit výnosy brambor



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
         
host - 72.46 (?) 
13.8.2013 15:55

Nesouhlasím s tím výskytem nandelinky. Zasázel jsem brambory na poli, které leželo ladem více jak 10 let a výskyt mandelniky byl obrovský, i přes ruční sběr, 1x postřik mi mandelinka sežrala veškerou nať, resp. tu co nezničilo sucho. Ještě dnes jsou na okousaných zbytcích stonků už letošní druhé generece mandelinky. Hrůza.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
zigi - (5) - 172.108 (?), 19.3.2009 20:48

Zdravím myslíte že by se dal zvýšit výnost i hnojením slepičákama??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 59.104 (?), 13.4.2009 19:20

Zdravim vsetkych pestovatelov zemiakov aj brambor.Slepicakami sa da hnojit aj zemiak ale opatrne lebo nekoncentrovany je silny.Ked som to v minulosti skusal tak som pole tak zaplevelil burinou ze som to uz radsaj neskusal.Teraz konbinujem hnojenie kravskym hnojom na jesen (podzim),tesne pred zaoranim sadby rozhodim NPK a potom pred kopcovanim rozhodim liadok amonny vsetko ale: primerene:Vysledky mam oproti susedom znatelne a to si sadbu odkladam z vlastnej urody. Miroslav K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 13.4.2009 20:46

Pozor na slepičiny. Obsahují velké množství dusíku a dá se jimi snadno přehnojit. Brambory s nevyrovnanými dávkami výživných prvků a s přebytkem dusíku narostou do obrovské natě, ale pod ní hlízy nenajdete. I na ten ledek dejte pozor. Tu sadbu bych za čas obměnil za sadbu se zdravotním certifikátem. Brambory napadá celá řada virových chorob, které my pouhým okem nezjistíme. Na virové choroby nás může upozornit taková nenápadná věc, které běžně nevěnujeme pozornost a to že po vzejití brambor některé sazenice jsou vyšší a některé potlačené. Násada brambor pod takovým keřem bývá slabší.

K diskuzi o BIO produktech. Mnoho odpovědí v této rubrice přidávají lidé, kteří jsou zásadními odpůrci veškeré chemie. Fobie je nemoc. Co myslíte dá se chemofobie taky léčit?  Když slyším výraz BIO potraviny, "ježí se mi chlupy na zádech". Na výraz BIO nevěřím. A pokud jsou výpěstky BIO, tak jen ty moje, které si sám vypěstuju a sám sním.  Jako malý důkaz uvádím nedávno odvysílaný pořad v televizi, ve kterém byly zkoušeny zbytky povolených pesticidů pro pěstování BIO produktů. Zajímavý byl výsledek. Všechny výpěstky vyhověly obsahem zbytků chemikálií, nebo překročení bylo v normě pro BIO potraviny. Tak vážení "chemofobici" jsou i tam. Bez diskuze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 235.249 (?), 13.4.2009 21:24

Ta věta nedává smysl: Všechny výpěstky vyhověly obsahem zbytků chemikálií, nebo překročení bylo v normě pro BIO potraviny.

Takže nevím co jste chtěl vlastně říct.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 218.138 (?), 21.4.2009 8:57

Zdravim, neda mi nezareagovat n a bio. Biosposob pestovania ten košer sa pouzival u nas pred 2. svet. vojnou ked kazdy gazdoval sam na svojom. V jeseni sa rozhodil hnoj, zaoral sa, na jar sa znova preorala poda lebo sa sadilo za pluhom. O postreku sa im ani nesnivalo, ale tiez nevedeli co je mandolinka a plesen. Ostala burina a tu nicili mechanicky. Zemiaky kopali po 20.9. a hluzi sa mnohokrat este silno drzali na trse. Sadilo sa na,,perelohy,, cize 2-3roky oddychnutu travou zarastenu zem ktora sa v jari zorala nechala a na jesen uz ako som pisal. Urody boli rozne a zaviseli od roznych veci tak ako teraz, ale nedali sa casto porovnat z tymi dnesnymi aj ked boli bez pochyb zdravsie, ale narocnejsie na manualnu pracu.

Skuste dnes takto pestovat bez jedineho postreku, prihnojovania, traktora a aby vas to uzivylo celu rodinu, ostalo co to pre zvierata ved ten hnoj treba naspet do pody, aby ostala sadba a to aspon 12 mechov.

K tym zvieratam. TO nilen koli hnoju ich chovali ale koli mlieku, mesu, vlne aj ako jedinu taznu silu v tom case. Tato posledna veta len koli tym co by povedali ze pohnoja kompostom. Dnes je doba ina viem, nezijem v minulosti no keby sme dnes mali zit odkazany sami na seba co si dochovame a dopestujeme bez postrekov a inych vymozenosti asi by sme hovorili inak.

Cize bio je dnes relativny pojem, podla toho ako sa na to pozerame.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 122.179 (?), 21.4.2009 10:47

Díky za obnovu vzpomínek.A to byla tehdy neudusaná ornice, obdělávaná tažnými zvířaty, ne stroji.Umělá a laciná hnojiva se nedovážela, v půdě nebylo ani tolik těžkých kovů.Dnes už je to nostalgie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.140 (?), 21.4.2009 16:39

Naco to vsetko. Viem ako bolo vtedy viem ako pestujem dnes. Pouzivam aj postrek podla potreby, nie za kazdu cenu aj umele hnojiva aj traktor. A nieje to bio nieje to konvencne, ale nieco medzi tym. Zlata stredna cesta.

Donedavna sme nevedeli co je to striekat proti plesni zemiakov. No po minulorocnej sezone budeme musiet aj mi pristupit k postreku proti plesni. Doposial sme 1krat striekali proti burine a 1krat proti mandolinkam pocas vegetacie. Ostatne bolo na mechanickych zasahoch. Chvala Bohu mame dost pre seba aj pre inych, aj na skrmovanie dobytkom.

Netreba ist hned do extremu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 21.4.2009 17:11

ještě dnes se takhle normálně hospodaří, bez umělých hnojiv, do zorané trávy, hnoje jen to co kravka vyprodukuje, ale ukažte, kdo má kravku...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 218.138 (?), 21.4.2009 19:04

Nie nehovorim ze tak pestujem. Ale ako pestuju ti biopestovatelia? Dnes takto pestovat bez chemie vo vecsom nemozno. Tak ake bio? Bio bolo pred 60rokmi. Bio a bieda. Dnes su snahy o to bio ale ono to bez tej kravky ci ovce nepojde. A k tomu smeruje aj dotacna politika na slovensku. Bio nieje len pestovanie plodin ale aj starostlivost o pasienky, lesne a vodne hospodarstvo, chov.

Na zahradke si to zahradkar skor ustrazi a suhlasim netreba k tomu kravu.       U nas na slovensku su postreky urcene pre ekologicke polnohospodarstvo.    Ale tak je to aj inde, ved vsetko je podla smernic EU. Tieto postreky su zrejme bezpecnejsie a setrnejsie, ale ak clovek roby rozumne s mierou tak aj ten normalny postrek nemusi byt pohroma.

Nemam v umysle natahovat sa a ak som sa vas nejako dotkol prepacte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika