Bramborová nať
|
|
 |
 |
host - 95.101 (?) 16.9.2018 22:24
Mám čerstvou zkušenost, nad kterou mi hlava stojí. V prvním týdnu května jsem obvyklým způsobem sázel brambory, obvyklým způsobem okopával a ošetřoval. Asi před měsícem začala vadnout nať, před týdnem jsem ji již suchou odstranil a brambory s průměrnou úrodou vykopal. Normální stav, vegetace asi 3 měsíce. Ale, když jsem na jaře připravoval pozemek vyrýpnul jsem jednu loňskou (červenou, už nevím druh) menší nepoškozenou hlízu. Tu jsem v tom prvním květnovém týdnu zasadil asi 25 cm hluboko a jak rostla nať dal jsem kolem 30 cm vysokou ohrádku z polystyrenu a postupně zasypával hlínou a zkompostovaným listím. Vyrostla nať více než metr a ta je nyní, v půlce září, živě zelená, tvoří kompaktní metr široký keř, permanentně kvete, centrální kmínek má asi 5 cm v průměru. Nešly na ní ani mandelinky. Vůbec to nechápu, vegetuje už skoro 5 měsíců a vypadá, že je tak v pubertě. Má mít dávno po sezoně. Máte někdo podobnou zkušenost? Budou pod ní nějaké hlízy?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Kozelka - (21) - 249.16 (?), 23.9.2008 13:48
K odrůdě Valfi - jedná se o speciální poloranou až polopozdní konzumní odrůdu s modrofialovou slupkou a modrofialovou mramorovanou dužninou registrovanou v roce 2005. Nevznikla klasickým šlechtěním, ale klonovým výběrem nějaké staré anglické odrůdy. Její využití bych viděl spíše v nějakých restauracích na ozdobu. Také se někde můžete dočíst, že je zdravější. Píšou to protože za modrou barvu mohou přírodní barviva anthokyany, které patří do skupiny polyfenolů a ty působí jako přírodní antioxydanty. No, já si teda raději dám červené víno (dtto) nebo rajčata, které mají lykopen. Sehnat se dá těžko, viděl jsem jí prodávat na jarní výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.190 (?), 16.9.2009 13:22
Kdybych donesl modré brambory ze zahrady, tak je manželka vyhodí.Podle ní brambory mají být žluté, ředkvičky červené...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.2 (?), 19.6.2022 10:18
Dobrý den, podle mých zkušeností hodně hnojíte dusíkem a to má za následek vysokou nať. Zkuste jeden rok vynechat grnulát hnoje, přidejte síran drselný a v době květu hodně zalévejte a před zaklopením řádku okopejte. Přeji hodně štěstí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.185 (?), 8.10.2013 18:22
Stalo sa mi to isté. Pri dostatočnej výžive, ide o nedostatok svetla. Vňať bujne rastie stonky sú dlhé- menšie listy, t.j. podľa mňa sa naťahuje za svetlom. "Sila" ide do vnate nie do koreňov.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.101 (?), 16.9.2018 22:24
Mám čerstvou zkušenost, nad kterou mi hlava stojí. V prvním týdnu května jsem obvyklým způsobem sázel brambory, obvyklým způsobem okopával a ošetřoval. Asi před měsícem začala vadnout nať, před týdnem jsem ji již suchou odstranil a brambory s průměrnou úrodou vykopal. Normální stav, vegetace asi 3 měsíce. Ale, když jsem na jaře připravoval pozemek vyrýpnul jsem jednu loňskou (červenou, už nevím druh) menší nepoškozenou hlízu. Tu jsem v tom prvním květnovém týdnu zasadil asi 25 cm hluboko a jak rostla nať dal jsem kolem 30 cm vysokou ohrádku z polystyrenu a postupně zasypával hlínou a zkompostovaným listím. Vyrostla nať více než metr a ta je nyní, v půlce září, živě zelená, tvoří kompaktní metr široký keř, permanentně kvete, centrální kmínek má asi 5 cm v průměru. Nešly na ní ani mandelinky. Vůbec to nechápu, vegetuje už skoro 5 měsíců a vypadá, že je tak v pubertě. Má mít dávno po sezoně. Máte někdo podobnou zkušenost? Budou pod ní nějaké hlízy?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|