Bataty, pestovani a obsah solaninu



eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?) 
30.8.2014 12:18, zobrazeno: 33286x

Dobry den, ma nekdo zkusenosti s pestovanim batat v Cesku? Take by me zajimalo, zda ma take velky obsah solaninu ve slupkach a musi se tepelne upravovat nebo se dajist i syrovy a solanin nema. Vite Nekdo?

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 227.46 (?), 30.8.2014 22:16

Pokud mne paměť neklame, tak batáty nejsou lilkovitá rostlina a tak nejspíše nebudou solanin obsahovat.  Předpokládám, že se to dá vyhledat; osobní zkušenost s nimi nemám.

Josef.

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 30.8.2014 22:46

Ano, batáty obsahují nějaký kyanogenní glykosid, který je potřeba odstranit varem. Solanin to ale není. Navíc je ten glykosid v celém objemu hlízy, tak jsou více nebezpečné než brambory, baklažán nebo nezralá rajčata.

Pěstujte slunečnici topinambur, ta je jedlá i syrová.

      
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 31.8.2014 9:08

Aha tak to moc dekuji za info, asi teda prejdu na topinambury. Je pestovani slozite? Kde se shani sadba a jakou pudu potrebuje? Stin, svetlo...

         
host - 29.41 (?), 21.10.2014 20:09

Topinanbury jsou úplně něco jiného, jsou méně náročné (a taky chuťově ne tak atraktivní) Nezdá se, ale, že by batáty byly jedovaté za syrova, 

            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 21.10.2014 21:24

jsou jedovaté, jen jde o to jaká je smrtelná dávka u té které odrůdy. Druhou věcí je, že když se glykosid varem rozštěpí na cukernou a bílkovinou složku, tak nejen že jsou uvařené bataty výživnější (stravitelnější), ale jsou i chutnější.

      
jitunka - (27) - 83.67 (?), 12.9.2014 19:18

Dobrý den, opravdu batáty (Ipomoea batatas) obsahují jedovaté látky? Nedaří se mi k tomu nic najít, ani na wikipedii či pfaf.org. A abstrakty vědeckých článků jen píšou o tom, že lze z těch hlíz dostat ten glykosid, ale nic o tom, že je to jedovaté. Další články rozebírají toxicitu plesnivých batátů. A obecně řeší obsah alfatoxinů. Ale jinak nic víc. Předem děkuji za více informací.

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 12.9.2014 19:51

To, že to najdete nic nezmění na tom, že se vždy odstraňuje varem batát ve vodě. Stejné je to u zelené fazolky a pravých bambusových výhonků.

Možná jste přehlédla tento zajímavý článek ...

            
jitunka - (27) - 83.67 (?), 13.9.2014 14:59

Díky moc za odkaz na ten článek. Někteří prodejci batátů přímo nabádají ke konzumaci čerstvých a syrových batátů, nezkoušela jsem to, ale alespoň teď vím, že ani nemám.

            
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 13.9.2014 19:10

Dělají se z nich i hranolky a ty se ve vodě nevaří. Mám batáty moc ráda, ale jsou čím dál dražší.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika