Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Před zhruba třiceti lety jsem se po této v té době na trhu již neprodávané odrůdě pídil a přes inzerát ji sehnal a dalších několik let se tyto brambory snažil v pěstování udržet.

Výsledky byly nevalné a jen náhodně ke konci pěstění jsem zjistil, že v podmínkách, které opravdu těmto bramborám vyhovují umí dát uspokojivý výnos.

Stalo se to tak, že jsem mimoděk zasadil jednu hlízu těsně za nízký základ skleníku, kde v půdě bylo hodně uhelného vyneseného a zasypaného popela z pece, takže nať rostoucí brambory byla na slunci a kořeny měla v chladnější zastíněné ze skel skleníku stékající vodou dobře zavlažované kypré a přitom dobře propustné půdě, ve které se vlivem popela nedrželi žraví škůdci a houbové nákazy.

Při sklizni jsem na ty hlízy koukal jak na zjevení, rozdíl oproti ostatním vykopaným byl značný. Byly opravdu velké typického tvaru a krásně čisté.

Další léta jsem brambory nepěstoval, protože jsem pracovně vyjížděl za hranice a již si neověřil pěstitelský úspěch, ani Keřkováky již nemám.

Nechci tento úkaz dávat za příkladný, nutno brát v úvahu i rozdílný vliv počasí jednotlivých roků a pěstitelskou polohu z odlišnou obdělávanou půdou, též nadmořskou výšku a lokální mikroklima i vlastnosti dnešních odrůd brambor.

Nyní se mi pěstovat  v zahradě brambory nevyplatí, mimo mandelinek a drátovců i hlodavců je žravý tlak ze strany španělských slimáků, kteří tu v minulosti nežili, natolik velký, že bych musel u těch zasazených brambor být stále, aby je ochránil před totálním sežráním natě za vegetace a chemikálie aplikovat nechci. 0.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika