sadbové zemiaky sú označené rôznymi stupňami množenia C1, C2, E tzn. že C2 sa môžu použiť na sadenie 1x, C1 2x a typ E 3x. chápem tomu tak, že keď mám C2, tak zasadím, vykopem ale už zemiaky nie sú vhodné na ďalšiu sadbu aj keď majú veľkosť, požadovanú kvalitu, žiadne ochorenia a pod. typ E môžem sadiť až 3x, teda z úrody vybrať vhodné zemiaky a na jar zasadiť.
vie mi niekto vysvetliť prečo to tak je? čím sa tie zemiaky odlišujú? starí rodičia celý život sadili to, čo zostalo na jar, nebolo pohnité a malo primeraná veľkosť, resp. odkrojili vhodnú časť. stále som v tom, že družstvo má na jeseň úrodu, vytriedi konzumné a kŕmne zemiaky, zostanú sadbove a tie idu na skúšku proti rôznym chorobám a pod. a dostanú certifikát sadbové. ale aký je potom rozdiel medzi tými v záhrade a z družstva, resp. čo v praxi znamená stupeň množenia? ďakujem za odpoveď, snáď to pomôže aj ostatným.