Brambory organismus překyselují
Když se v Čechách objevily brambory, brzy natolik zdomácněly, že postupně vytlačily 40 druhů běžně doposud používané zeleniny. Jenže tenkrát nikdo nevěděl, že brambory obsahují hodně jemných škrobů, jednoduchých cukrů a nebezpečný toxin alkaloid solanin.
Brambora je sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku, ale při následném trávení ve výsledku překyseluje tělo. Obsahuje mnoho jednoduchých škrobů, které jsou po snědení velmi rychle v těle přeměněny na glukózu, což je silně oxidující a tím pádem překyselující proces. Nadbytek cukru v krvi vyplaví inzulín, což škodí slinivce, vede k hypoglykémii a když nám cukr v krvi po chvíli klesne, máme zase na něco, většinou nezdravého, chuť. Brambory nám nechutnají nesolené a nutí nás solit, je to proto, že mají velký nepoměr minerálů. Ale to by nebylo to největší zlo.