Strupovitost se sadbou nepřenáší - je vyvolána existencí tří faktorů: přítomnost původce v půdě, náchylnost odrůdy a přísušek v době nasazování hlíz. Někdy se uvádí i vyšší pH (nad 5,5), z toho si výzkumníci odvodili, že proto brambory nesnáší vápnění, ale pravda to být nemusí.
Hlízy, které jste vybrala uchovejte ve tmě a teplotě 2-4 st.C. To je optium. Jinak Vám začnou brzo klíčit a tím se zbytečně vyčerpávat. Brambora má takové klidové stadium, říká se tomu dormance, no a tu přerušíte, kdyby jste ji dala do vyšší teploty. Proti žádným chorobám se neošetřují.
Tak tři neděle před sázením je umístěte do pokojové teploty a na světlo (nejlépe je vyrovnat je vedle sebe na lísku). Cílem je, aby naklíčily, klíče byly tak 2-3 cm dlouhé, silné a zelené (nebo načervenalé - je to odrůdový znak)