Petunie - jak docílit pěkného růstu a bohatost květů?

rostlinky.cz - (21) - 149.54 (?)
11.5.2012 17:38

Násadu kvetov, bohaté a dlhé kvitnutie docielite pravidelnou zálievkou, prihnojovaním, zaštipovaním rastlín a odstraňovaním odkvitnutých súkvetí. Tým podporíte rast nových výhonov a kvetov. Vhodné nádoby, vhodné umiestnenie a samotný výber druhu je samozrejmosťou pre docielenie požadovaného efektu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

enjula - (2) - 212.147 (?), 27.7.2009 9:05

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Už 3 roky se snažím pěstovat petunie (i surfinie), ale daří se mi to tak do poloviny července. Potom začínají listy směrem od kořenů žloutnout a postupně usychají. Zbytek porostu vypadá tak nějak uvadle. Mám je v samozavlažovacím truhlíku, zalévám pravidelně. Každý rok se to opakuje. Co dělám špatně? Je to nějaká houbová choroba nebo následek mšic?

host - 206.2 (?), 15.4.2010 14:33

Přesně toto se stává každým rokem i mě.Jsem zvědavá na radu

host - 165.35 (?), 20.4.2010 22:08

Žloutnutí listů - nejčastěji chloróza z nedostatku železa. Doporučuji postřik Altronem Silver, rychle zabere. Používejte hnojiva s obsahem Fe. Třeba Agro hnojivo na petunie, nebo Agro hnojivo na citrusy.

kujova - (2) - 219.36 (?), 23.4.2010 10:05

chtěla bych se zeptat jestl má někdo zkušenost se žlutýma převislýma surfinkama..Udělájí pěkný převis.??

elfka - (47) - 51.38 (?), 9.5.2012 16:19

Žltnutie a usychanie lístkov od koreňov sa zastaví tým, že sa rastlina silno zmladí. Ja ju nemilosrdne zrezávam tak na cca 15 cm. Zakrátko petúnie znova obrazia, zhustnú a robia parádu až do mrazov.

rostlinky.cz - (21) - 149.54 (?), 11.5.2012 17:38

Násadu kvetov, bohaté a dlhé kvitnutie docielite pravidelnou zálievkou, prihnojovaním, zaštipovaním rastlín a odstraňovaním odkvitnutých súkvetí. Tým podporíte rast nových výhonov a kvetov. Vhodné nádoby, vhodné umiestnenie a samotný výber druhu je samozrejmosťou pre docielenie požadovaného efektu.

janbug - (23) - 214.136 (?), 16.7.2012 12:08

pripajam foto jednej z mojich Petunii.

Kupil som ich pred mesiacom, zavesil na pergolu, kde je priame celodenne slnko od 10 30 do vecera - juhozapad.

Polievam ich kazdy vecer, pokial neprsi, dva krat do tyzdna prihnojujem hnojivom Kapka forestina na balkonove rastliny.

Po mesiaci zacali kvety a listy stracat objem, zacali sa zlepovat do seba a konariky a listy boli dost polepene a mazlave, teraz zacinaju usychat konariky a listy.

kvetinace su mensie- priemer 20 cm

chcel by som sa poradit, co robim zle

dakujem, Matus

host - 50.2 (?), 18.7.2012 8:49

Podívejte se na příspěvky výše, např. Enjula.

Petunie i surfinie jsou pro mne náročnější balkonovky na pěstování než třeba pelargonie.Připadá mi, že jsou to princezny nevypočitatelné. Chovají se různě i při stejném stanovišti a podmínkách. Vždy překvapí (pozitivně/ negativně). Proto u mne většinu balkonovek tvoří pelargonie. Pro krásu květů však nikdy neodolám petůniím i surfiniím, i když jen okrajově, abych nebyla zklamaná. Také se mi stávalo, že některé z rostlin začaly nenápadně žloutnout, prosychat, lepit, až nakonec nezůstalo nic. Dočetla jsem se tuto informaci, prezentovanou i zde:

Žloutnutí listů - nejčastěji chloróza z nedostatku železa. Doporučuji postřik Altronem Silver, rychle zabere. Používejte hnojiva s obsahem Fe. Třeba Agro hnojivo na petunie, nebo Agro hnojivo na citrusy.

A tak jsem přihnojovala pouze hnojivem pro petunie, surfinie. Také jsou náchylné jak na přesušení, tak na přemokření. Takže příčin může být více. Zkuste zastřihnout téměř u květináče a dodávat hnojivo se železem, nenechat přeschnout, ale ani nepřelévat. Snad se ještě rozjedou... Lenča.

host - 245.54 (?), 29.6.2013 14:07

Mám stejný problém a není to jen problém petůnií. Ve městě (okna na jihozápad) jsem na oknech zkoušela pěstovat kde co, bohužel bez úspěchu. Vždy do půli léta květiny krásně rostou a pak během krátké doby "odejdou". Naposledy letos jsem zusila pěstovat vzpřímené muškáty, se kterými mám výborné zkušenosti a bez problémů je řadu let pěstuji na chalupě.  Doma ve městě na oknech však opět začaly i ony nejprve žloutnout a nyní i zasychat. Pravdou je, že toto se stane vždy po určité době extrémně teplého počasí. Dle těchto zkušeností si myslím, že městské prostředí (zejména v dobách vysokých letních teplot), kdy ani v noci nepřichází výraznější ochlazení, jako je tomu na vekově, prostě květinám nesvědčí, jsou oslabeny a napadne je nějaké houbové onemocnění či viróza. Ale je to jen můj pocit, nikde na netu ani v knihách jsem k tomu kloudnou informaci nenašla...

host - 142.41 (?), 26.5.2024 12:56
Pokud Vám petúnie žloutnou je nejlepší provést řez nad žlutýma vyhonama.Opet se Vám krásně rozrostou
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz