Co nespálí jižní slunce?

barra - (24) - 19.246 (?)
14.2.2009 0:48

Zdravím Gabi

i ty mé žardinky jsou samozavlažovací, každé ráno dospod naleju konvičku vody (prostě co se vejde).  Žádné lepší foto mých pěstitelských neúspěchů nemám (uvedené foto je výřez z fotky dokumentující probíhající práce), ale plíseň bych nejspíš vyloučila - ta verbena mi krásně narostla, bohatě kvetla - do doby, než přišla vedra - to byl začátek konce, dříve krásně zelené rostlinky začaly světlat, a lístky od krajů usychat (svítí na ně celý den). Tak nevím...

Letos určitě zkusím nějakou vícedruhovou výsadbu - tedy pokud se mi podaří sehnat něco z toho, co mi radíš, budu muset ve správný čas vytáhnout rodinku na výlet s utajeným cílem v zahradnictví Bydlím totiž na vesnici, a v nedalekém městečku neseženu nic víc než klasiku - muškát, verbenu a petunku... Takže stále ještě varianta se semínky zůstává ve hře.

Díky moc za rady a krásné fotečky, Bara

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

barra - (24) - 19.246 (?), 10.2.2009 22:13, zobrazeno: 56063x

Stále hledám něco, čím bych mohla osadit své závěsné (samozavlažovací) žardinky - visí mi na celodenním slunci, což je dost velký problém...  Měla jsem verbeny - ty byly spálené... loni balkongold - ten věčně uvadlý a to jsem každé ráno vydatně zalévala, co se vešlo... Poradíte prosím někdo?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 48.29 (?), 10.2.2009 22:16
Coleus a Sanvitalia Vas urcite nezklamou, take je pestuji, protoze vse ostatni neprezilo, ani muskaty, proste nic... tak tyhle rostlinky vyzkousejte

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 10.2.2009 22:57

Klasické vzpřímené muškáty by měly v pohodě přežít, mám je na jihojihozápad v obyčejných truhlících a jsou to kytky z Afriky. Ale záleží i na zemině - použijte "zahradnický substrát B", v tom jdou perfektně, on totiž tolik nevysychá jako jiné rašelinové substráty.           Lída

barra - (24) - 19.246 (?), 10.2.2009 23:10

Zde je foto dotyčných závěsných žardinek, které potřebuji osadit:

závěs
závěs

host - 35.170 (?), 26.12.2009 18:04

Přidávám souhlas. Sanvitálii pěstuji na jižním okně v samozavlažovacím truhlíku a je pokaždé krásná Také mám na tomto místě krásný pletrantus

gabca - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.75 (?), 11.2.2009 22:42

Určitě můžu doporučit už zde zmíněnou vitálku (sanvitálii). Snese toho opravdu hodně. I když úplně uvadne, po zalití se brzo vzamatuje. Je to vděčná kytička.

Já na jižní straně pěstuju milionky (million bells), bacopu a všelichu (brachycome). Chce to zalévat bu´d brzy ráno nebo až navečer a hlavně hnojit a hnojit...

Z loňska

milionka + všelicha + bacopa
milionka + všelicha + bacopa
vitálka s břečťanem
vitálka s břečťanem
v závěsu...
v závěsu...
na pergole
na pergole

barra - (24) - 19.246 (?), 12.2.2009 22:57

Gabi, tak tohle jsou kytičky mých snů na to asi musí být talent, a ten já dle všeho nemám - ale pokusím se, když mám takovou inspiraci

Napadá mě - ta vitálka je pouze ve žluté barvě? Máme žlutou fasádu, asi by to chtělo něco kontrastnějšího...?

A ještě k výsevu balkonovek - asi už je nejvyšší čas, že?

Díky moc za rady, Bara

gabca - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.75 (?), 13.2.2009 18:43

Báro, vitálka je většinou žlutá, buď ze zeleným prostředkem (viz, foto) nebo s hnědým (taková malá slunečnice). 

Ke žlutý fasádě si ji dovedu představit a k ní bych dala něco do fialkova, třeba tu všelichu (je světlejší)a milionku(ta by mohla být tmavá). Když se to s kytičkama naučíš, můžeš mít na jižní straně i tu verbenu (co ti tam nešla). Mohla ti chytit i nějakou plíseň, píšeš, že ti usychaly listy. Nejlepší je kytky zalívat dospodu. Já si vloni pořídila samozavlažováky a nemůžu si je vynachválit.

A k výsadbě? Vloni jsem si vysadila všelichu, ale nakonec byla úplně jiná (ne tak pěkná), než kterou kupuju v supermarketech. Já si většinu sazeniček kupuju už předpěstovaných. Když koupíš malé, jsou levnější (řekla bych i zdravější) a dorostou ti stejně jako ty větší a dražší.

sestry kyti : k nim bych viděla ještě tu žlutou
sestry kyti : k nim bych viděla ještě tu žlutou
tady máš i verbenu, taky na jihu
tady máš i verbenu, taky na jihu
tahle je z netu, taky by nebyla marná co?
tahle je z netu, taky by nebyla marná co?

barra - (24) - 19.246 (?), 14.2.2009 0:48

Zdravím Gabi

i ty mé žardinky jsou samozavlažovací, každé ráno dospod naleju konvičku vody (prostě co se vejde).  Žádné lepší foto mých pěstitelských neúspěchů nemám (uvedené foto je výřez z fotky dokumentující probíhající práce), ale plíseň bych nejspíš vyloučila - ta verbena mi krásně narostla, bohatě kvetla - do doby, než přišla vedra - to byl začátek konce, dříve krásně zelené rostlinky začaly světlat, a lístky od krajů usychat (svítí na ně celý den). Tak nevím...

Letos určitě zkusím nějakou vícedruhovou výsadbu - tedy pokud se mi podaří sehnat něco z toho, co mi radíš, budu muset ve správný čas vytáhnout rodinku na výlet s utajeným cílem v zahradnictví Bydlím totiž na vesnici, a v nedalekém městečku neseženu nic víc než klasiku - muškát, verbenu a petunku... Takže stále ještě varianta se semínky zůstává ve hře.

Díky moc za rady a krásné fotečky, Bara

gabca - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 191.75 (?), 22.2.2009 22:48

Ahojky Báro!

Určitě si udělej čas a vyraž na nákup někam do supermarketu nebo zahradnictví. Já jezdím každým rokem do HK a prolezu Obi, Baumax a Hornbach. Nikdy nepřijedu s prázdnou. Ale chce to vyrazit už tak v dubnu, to mají všude největší výběr a hlavně jsou sazeničky pěkné a zdravé. Já je zasadím do truhlíků a nechávám je chvíli ve verandě a když už je venku hezky, postupně je otužuju. Občas je to takové sem a zase zpět...

Ale pokaždé se mi za moji péči oplatí bohatým kvetenstvím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz