Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tak trochu ze široka. Rostliny z bílého světla využívají jen zhruba 20 %. Takže záleží na vás, jestli chcete zajistit jen světlo pro potřebu rostlin a nebo i koukatelné světlo.

Pro nasvícení rostlin pro pozorování je nejlevnější kombinace lineárních zářivek (já používám Philips TL-D 90 De Luxe 36W/950 G13 a 36W/965). Lze použít i výkonné výbojky, ale ty se používají pro zajištění růstu i během zimních měsíců). K dostání jsou i výkonné úsporné žárovky.

Pro nasvícení rostlin pro další vývoj v úsporném režimu se používají led diody v kombinaci červené a modré (což je spektrum využívané rostlinami). Použití bílých LED žárovek je vůbec nejméně účinné, díky jejich spektru a pro rostliny se bere jako nepoužitelné.. Lepší už jsou na tom lineární led tělesa pod kuchyňskou linku. Panely z barevných led diod se vyznačují příznivou cenou na vyzářený watt spotřebovaný rostlinami (ale moc se na to koukat nedá).

Problém je v tom, že naprostá většina dostupných barevných led panelů (a barevných led žárovek) je vyrobena z, dnes již zastaralých, ledek s nízkým výkonem. Jejich cena je proto pořád strašně vysoká. Prodejci nechtějí uvolnit do prodeje nová, mnohem výkonější světla, dokud nevyprodají staré zásoby. Takže jediná schůdná cesta je v současné době je schopný amatér, který z nových výkonných ledek postaví celé svítidlo. Lineární blok 50 cm dlouhý s výkonem 35W (barevných) lze sehnat cca 1.000,-Kč.

Dalším bodem je rozmístění světel kolem rostlin. K zajištění dobrého osvětlení by stropní světlo (bavíme se nyní o barevných led panelech a nebo lineárních zářivkách) nemělo být výše, než 50 cm nad rostlinami. Pro doplnění světelného toku je vhodné použít po stranách další lineární světla umístěná na svislo. Pro příklad rostliny umístěné u běžného dvoudílného okna okna je vhodné nasvítit dvěma zářivkami od stropu a dalšími dvěma trubicemi umístěnými nasvislo podél okenního rámu.

Další nepříjemností je životnost lineárních zářivek, které postupně ztrácí na světelném výkonu. U výkonných výbojek není tento problém tak žhavý, ale pořizovací cena je mnohem vyšší. Z dlouhodobého hlediska je proto nejvhodnější pořízení barevných panelů, i když je to v současné době nejsložitější.

Ještě k času svícení. Většina rostlin (které potřebují dosvěcování) vyžaduje světelný režim 12 hodni světlo 12 hodin tma. Vzhledem k našim zimním podmínkám používám v době největší tmy dosvícení od 15 do 21 hod. S přibývajícím denním světlem začátek svícení postupně zkracuji (přes soumrakový spínač). Pokud se s tím chce někdo hodně mazlit (např. masožravky), lze ještě přidat ráno od 7 do 9 hod.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika