z pitnou vodou je to vecny problem, me se ho castecne podarilo vyresit nasledovne.
Pouzil sem 4 ks vyrazenych sudu Keg na pivo z nerezu, uzavery sem vysrouboval, navaril na ne savky a pomocne ventily..
Pocas vydatne studnicni hladiny, nacerpam vodu do keg-u a natlakuju pomoci CO2+ Ar (corgon) (jedna lahev 10l plynu mi drzi uz 5 ty rok)
pak asi po 3 dnech syceni plynem mam v sudech sodovku, ktera mi vydrzi ve sklepe cely rok, jeto cca 200l "sodovky" mam na umyvadle 2 baterie, z jedne mi tece "sodovka" z druhe mam samospadem vyresenou uzitkovou vodu v plastovem 1,5kubikovem barelu na pude. vsechny rozvody jsou udelane pomoci pivnich plastovych trubek a plastovych hadic PE na rozvody vody.
Muj znamy to vyresil jeste lepe, je to chemik, mechanik, pitnou vodu skladuje take v keg- sudech, ale vozi si je na chatu naplnene, v u zaveru ma udelany pruchod pro napajeni male germicidni lampy, kterou ma pres casovac zapnutou hodinu denne. (lampa, nebo vybojka je primo pod uzaverem v sudu)
kEG-y tlakuje pomoci kompresoru pres uhlikovy filtr obyc. vzduchem, vplyvem zareni UV z germicidni lampy, vznika v keg-u ozon ktery stabilisuje pitnou vodu po velmi dlouhou dobu proti mikroorganizmum a nevytahuje mineralni latky.
Voda se mi zda jeste chutnejsi, nez moje "sodovka"...
Jinak sem kdysi v 90 ltech skousel take stabilizaci pitne vody pomoci Ag v plastovych bandaskach, je to naprosto funkcni, ale drahe reseni.
Do klas. 10l bandsky na vodu z kohoutem se vlozi alespon 50g volne smotaneho Ag dratu z cistotou 99,99%
jelikoz ma stribro take bakteriocidni ucinek stabilisuje se voda na cca 1 mesic, nez se stane jaksi kovove pachutni.
Je to klasika z armadni techniky, kdy se voda filtrovala a stabilisovala pomoci stribrnych filtru.