Čerpadlo Tallas - problem s nasáváním vody



Stránky: 1,  2   
supak - (6) - 178.94 (?) 
9.6.2022 20:17, zobrazeno: 2083x

Dobrý deň.

Nedávno som si kúpil čerpadlo Tallas z Mountfieldu. Bohužial, až po jeho kúpe som zistil, že nie je samonasávacie. V predajni mi povedali, že musím dobre zaplaviť nie len čerpadlo, ale aj saciu hadicu. Ale troška vzduchu by vadiť nemalo, že to čerpadlo dá... Bohužial nedalo. Keďže ho chcem použiť na vytiahnutie vody z IBC kontajneru, je nepraktické zakaždým ručne nalievať vodu do 4m sacej hadice. V predajni, aby mi ukázali, že čerpadlo skutočne ide, ho zavodnili tak, že napojili saciu hadicu na trysku v bazene a bolo :-) 

Nakoniec som poriešil zalievanie zahrady iným čerpadlom, ktoré ide fajn. Lenže toto čerpadlo mi len tak leží na zemi a už len z principu ma zaujímá, akú fintu použiť, aby sa sacia hadica zaplavila úplne a čerpadlo začalo nasávať vodu. Niekde som čital, že nie-samonásávacie čerpadlá musia mať skutočne poriadne zaplavenú saciu hadicu a poriadne utesnené všetky spoje, inak jednoducho nenatiahne žiadnu vodu. 

Otázka následne tiež je, ako ho zaplavujú ľudia, ktorí spúštajú saciu hadicu napr. do 5 metrov hlbokej kopanej studne? Ako oni zaplavia saciu hadicu na 100 %? Existuje nejaká rada ako rýchlo a efektivne zaplaviť saciu hadicu? A nemyslím tým napojením na bazénovú trysku :-)

Celé mi to prijde uživateľsky veľmi komplikované a časovo náročné. Kedysi som mal možnosť pracovať so samonasávacím čerpadlom a išlo to úplne v pohode. Saciu hadicu som pustil dole do studne, žiadny vzduch v sacej hadici som neriešil a len som zaplavil samotné čerpalo asi 3 litrami vody. Zapol som ho a do minuty ťahalo vodu.

Ak by niekto vedel o rozumnom postupe, ako celý postup urýchliť, bol by som vám veľmi vďačný. 11 eur Mountfieldu platiť nebudem, aby mi to rozchodili oni. Sice som tam už kúpil pár dobrých vecí, ale huba by im upadla, keby mi v predajni povedali normálne, ako ho rozchodiť a hlavne keby mi v čase predaja povedali, že nie je samonasávacie. Ale evidentne počujú len na tych 11 eur... škoda.

Samozrejme, ak by som sa rozhodol ísť opäť niekedy do povrchového čerpadla, tak len samonasávacie...

Díky moc.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 81.144 (?), 9.6.2022 20:44
Vzduch vadí i kalovému čerpadlu. Pokud je čerpadlo stále ve studni bude tam zpětná klapka, přes kterou voda neodteče. Ale nevím takové čerpadlo nemám a nikdy jsem nepoužíval.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 10.6.2022 9:10

Čítal jste dobře. Je to tak, že dole na sání je sací koš s klapkou, která těsní zpětný tok. Čerpadlo se zaleje jen jednou a pak už je v něm voda furt. Sací potrubí MUSÍ být ABSOLUTNĚ těsné. Pak to funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
supak - (6) - 4.83 (?), 10.6.2022 11:02
Ďakujem za info. Ano, funkčný sací kôš upevnený na konci sacej hadice mám. Otázkou je, ako zabezpečiť, akou metódou zaplaviť saciu hadicu vodou tak, aby to bolo 100% tesné. Ak tesnosťou myslíte aj použitie teflónovolej pásky na závite sacej hadice, tak to som spravil len čiastočne. V predajni žiadna teflónová páska použitá nebola a išlo im to. Pravda je ale tá, že spôsobom, akým vzduch zo sacej hadice a čerpadla dali von bol netradičný... použitie bazénovej trysky, ktorá za pár sekund napumpovala veľké množstvo vody do hadice a čerpadla... potom to išlo. Ide o to, že čerpadlo chcem napojiť na 1000l IBC nádrž. Takže po každom použití musím saciu hadicu odmontovať a spolu s čerpadlo uskladniť. Nechcem to mať cstále celé položené na zemi pri nádrži. Tzn. každy raz musím zaplaviť saciu hadicu. Samotné čerpadlo samozrejme zaplavovať nemusím, to stačí iba raz. Saciu hadicu som zaplavoval zatiaľ ručne, ale asi tam vždy ostal nejaký vzduch a proste to nešlo. Takže ako píšete, musí to byť absolútne tesné. Ako to ale dosiahnuť, aby som u toho nemusel vždy stráviť veľa času? Ako na 100% zaplaviť 4m saciu hadicu, keď ju máte položenú na zemi a po jej zaplavení ju musíte jedným koncom dať do IBC nádrže a druhým ju okamžite napojiť na čerpadlo a pustiť ho? Ak je na to nejaká finta, dajte pls vedieť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 10.6.2022 11:29

Pochopil jste správně tu těsnost, ostatní si musíte udělat sám tak aby ta těsnost byla dodržená. Kdesi jsem četl že existují řešení, kdy se na výstup za čerpadlo dává nějaký zásobník, který slouží k zaplavení čerpadla, ale jak se to realizuje nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 81.144 (?), 10.6.2022 12:02
Při příležitostném použití je to zdržovačka, už vás chápu. Pokud máte vodovodní řad, zaplavte hadici tlakem zněj, příjdete sice o několik litrů vody, ale nebudete se muset otravovat se vzduchem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 10.6.2022 12:09
Jen ještě dodám, zaplavujte se sacím koncem ponořeným v nádobě! Jinak pokud je nádoba plná a nebo téměř plná, jde to nását s hadicí bez koše a klapky i ústy a voda vám začne téct samospádem. ;-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.144 (?), 10.6.2022 12:13
A do třetice, existují takové pumpovací zpětné klapky, které když nasadíte na konec hadice ponořené v nádobě a hadicí pohybujete nahoru a dodů, dojde také k zaplavení, pokud nemáte vodovodní řad a nebo silné plíce. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
supak - (6) - 4.83 (?), 10.6.2022 13:24
Prosím, poslali by ste mi nejaký link, kde by som to mohol kúpiť? Tiež som o tom počul, ale vtedy som tento nápad nejako odignoroval.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 10.6.2022 13:49
Máme to koupené z výstavy pro zahrádkaře Floria Věžky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika