Jak se zbavit mechu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) 
8.3.2007 20:45

Vápenec je uhličitan vápenatý, dolomitický vápenec je směs uhličitanu vápenatého a hořečnatého. Plus stopy nevýznamných příměsí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 8.3.2007 20:53
Zelenou skalicí možná na čas odstraníte aktuální mech, ale neodstraníte příčinu, proč tam roste. Na vině je mimojiné pravidelné sečení do koše rotační sekačkou.
Vertrikutace není vtip, stačí 2 slunečné jarní dny a mokro je pryč
. Kdo teprve zakládá trávník v sadu, měl by se poohlédnout po travinách snášejících stín.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 242.247 (?), 15.5.2007 14:17
Dobrý den. Prosila bych podrobnější vysvětlení - příčina mechu, sečení sekačkou do koše. Tomu nějak nerozumím. Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 15.5.2007 14:22
Mech se mnohem častěji vyskytuje na chudých a vyčerpaných půdách (a taky přemokřených, kyselých a zastíněných),  kde snadněji konkuruje travnímu drnu. Přirozeně rostoucí louka vrací odumřelé části rostlin půdě a do jisté míry ji hnojí. Pravidelné sečení bez organického hnojení vyčerpání půdy urychluje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.54 (?), 7.4.2007 22:31

používejte standardní postup - používaný při údržbě golfových trávníků-

A. provést povrchovou vertikutaci, tj, do hloubky 20 mm

B. na upravenou plochu dosijte kvalitní semeno - Barenbruck  například, nebo nakontaktujte firmy, které se starají o golfovou a municipální zeleň (je to trochu problém) , standardní osivo , které je k mání v 99% obchodů a zdravotnictví nestojí za moc... Například  Barenbruck vypadá po vzejití jak "umělohmotný"  na stejné zemině, se stejným hnojením  je hustší, vyšší a tmavě zelený, kdo to nevyzkoušel nevěří co je to za rozdíl.

C. na vertikutovaném trávníku můžete (udělejte!) hlubokou vertikutaci do hloubky 15-20 cm, v nouci silnými vidlemi, ideálně speciálním nástrojem (v čechách nutno vyrobit..) - hroty  na kulatině o průměru cca 12 mm, délka do 20 cm, na ocelové destičce, např 3 řady x 5-6 hrotů, rozteč 8-10 cm, vše na násadě ,vypadá to jako zmagořené vidle s krátkými rovnými hroty (nebo jako divišův hromosvod :-)))), 

D. Na takto upravený trávník aplikujte písek - nejlépe jemný, bílý, betonářský.  (dobře zapadne do děr vytvořených v bodě C. Rozhrabejte obrácenými hráběmi, nebo hrablem (vrstva  1-3 cm)  do roviny!, uválcujte válcem, zalejte. Podotýkám že upravená plocha vypadá jako pláž a člověku se nechce věřit, že tu něco poroste. (musí vypadat jako pláž!)  Ale takhle upravují trávníky profesionálové. Tráva bleskově proroste a je na vzdušném drenovaném podkladu. KOneckonců golfová hřiště se tak upravují pravidelně, a pokud na takové ploše vyseknete rýčem díru, uvidíte  těsně pod povrchem i několik centimetrů vysokou vrstvu písku s příměsí hlíny  , hustě prorostlou kořínky.

Můžete vynechat bod C. (výrazně tím snížíte kvalitu údržby a schopnost trávníku odvádět přebytečnou vodu ( pak jsou tady problémy plísně, mechy..)

Nechápu, že o pískování neví (nebo nechtějí vědět ) takřka žádní prodejci vertikutátorů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 190.65 (?), 8.4.2007 20:13
Dobrý den, v podstatě máte pravdu, jen mi prosím Vás nechtějte namluvit, že pod termínem povrchová vertikutace rozumíte vertikutaci do 20mm!!!! To opravdu ne (možná 2-4mm ale 20 rozhodně NE). A další problém je v tom že hloubková vertikutace se neprovádí, pokud jde o hlubší vertikutaci než mnou zmíněných 2-4mm, jedná se o skarifikaci, pokud mluvíte o 10-20cm jde o hloubkovou aerifikaci - pomocí hrotů, ať už plných či dutých. Vy se divíte že firmy nezmiňují při vertikutaci pískování, já se divím, že člověk jako Vy si plete základní pojmy jako hloubková vertikutace, aerifikace apod...Rudolf Učík
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 8.4.2007 22:43
Já bych pana 28454 tak nezatracoval. Možná terminologicky to neuvání přesně, ale účinné to je. Rozřezání trávníku a aplikace písku - používal jsem omítkový kopaný a jen nožové hrábě, až letos travní frézu -  je opravdu velmi účinné.  Nestrovnatelně lepší než prášení vápencem skalicí či Antimechem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.54 (?), 12.4.2007 5:09

hloubková aerifikace (hroty), jsem ale přesvědčen , že vlastní význam sdělení zůstává i tak nezměněn.

Co se týče základní péče o trávník, dovolím si s Vámi polemizovat (třebaže jsem toliko amatér)

Obecný problém je ten, že prostá péče zahrnující odstranění povrchových odumřelých částí travního drnu se často (takřka vždy) míjí požadovaným  účinkem. Příčin je  mnoho - počínaje ne právě ideální skladbou zeminy, na které je trávním založen, většina běžných půd má tendenci ke zhutňování , přes nevhodné osivo, až po nedostačující, či nepravidelnou závlahu..

Výsledek bývá ten, že pokud použijet péči "na povrchu" , tak za dva  roky , pokud nezanedbáváte závlahu a při bazální  "chemické" péči, bude trávník  "hrbatý" a po zimě kterou jsme zažili plný mechu.

"vertikutátory" s "drápky" pak člověku svojí účinností toliko napumpují adrenalin do oběhu.

Radikální péče a radikální pískování  v horizontu několika let  umožní poněkud polevit z navrhovaných opatření. Po té co se stane travní drn pružným a vzdušným (doslova a do písmene - kdo hraje golf, zná dobře  rozdíl v dopadu míčku na nový a několik let pečlivě ošetřovaný green:-)))je  méně náchylný  k bolestem , zmíněným na začátku příspěvku. .

Nicméně si neuzurpuji nárok na jedinou  pravdu, jsem jenom amatérm který má rád svoji zahradu a několikaletá snaha o dobrý trávník nenesla kýžený výsledek, alespoň pokud jsem pracoval se standardní běžně dostupnou literaturou a dobře míněnými radami specialistů v zahradních centrech (nemyslím tím hobby markety) Pozitivní a radikální  zvrat přinesla až implementace  "golfových metod" . Přesto přeze všechno ještě jednou zdůržňuji, že se nenárokuji právo na jedinou pravdu . Jenom popisuji své vlastní zkušenosti.

Děkuji Vám za diskusi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 198.70 (?), 27.4.2007 8:03

Pokud jsem dobře pochopil, travní semeno se aplikuje na vrstvu písku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.54 (?), 28.4.2007 22:40
V podstatě ano, samozřejmě je s výhodou je lehounce "zahrábnout" a uválcovat. Třebaže máte pocit, že upravené plocha vypadá jako pláž, není to pravda - trávník je prořezaný  a vrstva písku není příliš silná. (výhodnější je aplikovat písek v tenčí vrstvě a během sezóny postup zopakovat),
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika