Aerifikace



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?) 
26.5.2015 13:37

Díky za info, vycházel jsem z doporučení, které jsem získal z materiálu pocházející od ústavu VTS Zubří. Bylo by podle Vás ještě vhodné a smysluplné provést postřik stompem ještě v tuto dobu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 26.5.2015 14:07

Účelné je to pokud je půdní zásoba semen a podmínky pro jejich klíčení. Při vertikutaci se vytváří podmínky pro klíčení i pro odnožování trávníku. Pokud potlačíte klíčení Lipnice roční Stompem, uvolněný prostor zaberou kostřavy odnožováním. Jakmile je prostor zastíněn, zbývající půdní zásoba semen buď odumře nebo hibernuje. Nepočítejte proto, že by po jediné aplikaci Stompu byl trávník kostřavovou monokulturou. 

Jak často zvyšujete zátěž trávníku válcováním travním válcem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 26.5.2015 14:52

Díky, smysl chápu a od Stompu samozřejmě zázrak po jedné aplikaci nečekám. V mém případě jelikož mám trávník založený na hodně vzdušné a lehké půdě a vertikutaci + pročesávání provádím několikrát do roka mají semena pro klíčení docela vhodné podmínky. Jelikož kostřavy vytvářejí docela hustý porost tak se docela divím, že i přesto vzlášť na jaře vyklíčilo poměrně velké množství lipnic.

Trávník válcuji pouze vřetenovou sekačkou, osobně zastávám spíše názor, že každé další utužování půdy navíc není moc ku prospěchu, ale rád přijmu jiný pohled na věc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 26.5.2015 16:20

nejlepší zátěž jsou děti, půdu neutuží ale pobíháním sešlapávají stébla takže to podporuje přežití zátěžových druhů travin a potlačuje traviny lučního/parkového typu. Když bych používal lehký válec, budou na mně sousedi blbě koukat a když těžký, tak jen utužím půdu. No u golfu je to asi jiná, tam se s trávniky doslova "nacvičuje Spatakiáda".

cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 242.82 (?), 26.5.2015 14:56

Valec nepouzivam, radsej sa snazim dosypat priehlbiny. Mate skusenosti s citlivostou lipnice na poskodenie nadzemnej, pripadne korenovej casti? Myslim rozrezanie nozom do kriza a pod. Vrchna cast odumrie pomerne lahko, ale zatial neviem ako su na tom jej korene a ci po najblizsom dazdi opat nevyrastie... P.H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 209.79 (?), 26.5.2015 16:11

niektore navody odporucaju aj pouzitie morforegulatoru rastu kt. by mal obmedzit kvitnutie lipnice a tym aj jej rozsirovanie.

Aky pouzit, kde ho zohnat a ci sa vobec robi aj v nejakom malospotrebitelskom baleni netusim. Snad niekto bude vediet

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
kal-el - (13) - 116.244 (?), 27.5.2015 0:57

Ďakujem za odpovede všetkým.

Čo sa týka zasiatia trávnika nanovo, nepopieram to ale asi predsa len ešte skúsim boj nad ňou vyhrať bez kompletnej prerábky.

Ten prvý obrázok, mohla by to byť prstovka?
Ten druhý obrázok, je to normálna tráva, nekvitne, ale je bledšia ako zvyšok, mohla by to byť nejaká lipnica? (nie ročná, obecná?)?
Ten obrázok štvrtý myslím, to mi ako Lipnica ročná nepríde nie? Ale nepridí mi to ani ako ježatka, čo by to podľa vás mohlo byť?
No a k tomu zvyšku, teda tej jasnej Lipnici ročnej, asi skúsom postup taký, že závlaha ostane stále len 2x týždenne, teraz niekedy zaerifikujem a zapieskujem, zvertikutujem a zasejem zmesou Kostrava: Lipnica l.: Mätonoh= 50:30:20, alebo? Potom na jeseň skúsim zvertikutovať zase a hneď o týždeň po vertikutácii postriekam tým pstrekom proti klíčeniu Poa annua. To je postrek, ktorý len zabraňuje klíčeniu, hej? Nezabije to existujúce trávne druhy, Mätnoh, Kostravy atď.?

Ak to nezaberie, pôda už bude zľahčená pieskom, tak to po 2 rokoch jednoducho tú vrchnú vrstvu odstránim pridám ďaľší piesok a nasejem nanovo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 27.5.2015 7:59

Dobrý den,

k obrázkům, na posledním obrázku č.5 je dle mne opravdu kvetoucí lipnice roční. Na obr. č. 4 je kvetoucí lipnice luční, obr. 3 miísto s vyšším výskytem lipnice luční, obr. č. 2 trávník kde je vidět směs různých druhů. Obr. č. zde je pro mne identifikace těžší, není do dle mne určitě ježatka, může to být jiná odrůda lipnice luční nebo pýr. Jelikož t otečete tak bych to viděl nejvíce na pýr.

K ostatnímu, pokud se Vám nelíbí současné druhové složení tak pokud budete dostévat směsí jak uvádíte tak se nic nezmění. Pokud chete jemnolistý trávník tak vyřaďte lipnice luční a volte něco buď čiste kostřavovou směs nebo směs s poměrem 80 % kostřava a 20 % jílek, existují dnes již moderní úzskolisté odrůdy. V reálu se bude stejně současné složení trávníku dále prosazovat tak proč jej ještě podporovat když se Vám nelíbí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
kal-el - (13) - 116.244 (?), 27.5.2015 14:03

Martin, ďakujem.

Tých pár miest s tým pýrom odstránim a presejem nanovo, to problém nie je.
K zvyšku, myslíte, že mám pokračovať na túto zmes v kosení na 3 cm 2x týždenne, alebo skúsiť do konca roka kosiť o stupeň vyššie aby som skúsil tú Lupnicu ročnú potlačiť?

Po aerifikácii môžem teda kľudne dosiať aj len čisto výbežkaté a trsnaté Kostravy, osivo zoženiem od chalanov z golfu, to by nemal byť problém. Sám som zvedavý, o to spraví a ako to bude vyzerať. Na jeseň zaaplikujem Stomp a uvidíme...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 94.99 (?), 27.5.2015 14:37

mám pokračovať na túto zmes v kosení na 3 cm 2x týždenne, alebo skúsiť do konca roka kosiť o stupeň vyššie aby som skúsil tú Lupnicu ročnú potlačiť

Kosenim na vysie potlacite aj klicenie novo vysiateho osiva. Preto kosenie na vyssie ma zmysel v case ked su podmienky na klicenie lipnice idealne, zvacsa na jar a jesen teda castejsie zrazky. Podla mna by bolo najrozumnejsie teraz kosit pekne nakratko aby ste odstranovali z travnika stebla semien kt. by potencionalne na jesen ci jar buduceho roku klicili. Zvysok sezony venujte radsej uprave zavlazovania, postupne znizovanie (nie davok ale zavlazovacich cyklov) aby ste donutili travnik vytvorit hlbsie korene. Na jesen by tak mohla byt vacsina Lipnice vyschla a potom s prichodom dazdov aplikujte STOMP aby ste jej zabranili v o5ovnom kliceni. Dosev urobte az na jar bud. roka a mozno ani nebude treba lebo prazdne miesta velmi radi a rychlo zaberu rozne druhy Matonohu trvaceho (Jilek vytrvaly).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika