Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den,

pokud zavlažujete tak ja popisujete, tedy každý den 5 min tak to dle mne není úplně ideální, vzlášť v tuto dobu. Bohužel dělá to tak hodně lidí a pak se díví, že mají plísně, více stařiny vzlášt když mají navíc jílovitou půdu. Je obrovský rozdíl v propustnosti a zadržování vody mezi lehkým pískovým travním substrátem a jílovitou ornicí. Někteří závlaháři toto často ani neví a pak doporučují to co se dá aplikovat na úplně jinak založených trávnícíh např. golfové apod. Trávník potřebuje podle ročního období cca 20 - 40 l/m2 za týden. Jsou do toho započítané i srážky. Roční úhrn srážek tvoří v našich podmínkách cca 50 %. Tedy pro představu v létě doporučuji zalévat cca 1x za 3 až 4 dny a to dávkou 15-20L /m2. Tedy cca 2 cm vody na m/2. Při extrémním vedru můžete přidat na 25l/m2 vody 1x za 3 dny. Po zálivce by měl být trávník provlhčen do hloubky cca 10 - 15 cm. Jde o to aby se tráva co nejhlouběji zakořenila, krátné a malé zalévaní je zhlediska tvorby kořenového systému špatné, trávník pak hůře odolává změnám počasí. Vůbec nevadí ba naopak když bude horní vrstva (cca 1-2 cm) půdy suchá. Voda má být dole u kořenů.

  V tomto období (podle srážek) pak stačí bohatě pořádná zálivka cca 1x za 7 - 10 dní. Tráva stejně nejlépe prospívá po dešti, dešťovou vodu nic nenahradí, má i více kyslíku. Kolik minut je tedy potřeba nastavit na vaší závlaze nevím to si musíte určit sám. Záleží na typu atd. Nicméně u automatické závlahy to nebývá problém od toho také jsou.

Na airifikaci stačí bohatě obyčejné zahradní rycí vidle. Zabodnout do hloubky cca 10 cm mírně nadzvednout a ideálně dopískovat křemičitým pískem. Podzimní hnojení pak doporučuji až na konci října a to dlouhodobým (na cca 8 týdnů) hnojivem, lze pak i v lednu podle situace. Standartní krátkodobé co jsou běžně k dostání v hoby marketech dle mne fungují tak max 3 týdny. Lepší je investovat do kvaltiních profi hnojiv, finančně a hlavně kvalitativně se to vyplatí. Dnes jsou na trhu i profi organická či organo-minerální.

Martin

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika