Pramen na zahradě



Stránky: 1,  2   
host - 81.144 (?) 
6.2.2021 13:53, zobrazeno: 3001x
Po úpravách terénu v nejvyšším bodě zahrady začala vyvěrat voda. Ze začátku jsem instaloval menší dranáže, kterými jsem chtěl vodu nasměrovat do jednoho místa, ze kterého bych ji pak mohl využívat pro napojení zahradní hadice a plnění sudů samospádem, pro zalévání. Po roce tam vody teče pořád víc a víc a se zvětšujícím se průtokem jsem začal uvažovat but o menším jezírku a nebo rovnou rybníčku třeba i s rybama. Po deštích ovšem voda někdy teče ošklivě zakaléná a já hledám řešení jak ji pročistit. V těch místech nemám elektřinu, jediná možnost je využít samospád. Máte s čištěním vody samospádem bez čerpadla, které pohání filtr nějaké zkušenosti. Děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 40.93 (?), 6.2.2021 14:41


Ak ste skutočne narazili na prameň  podzemnej vody, tak tá by nemala byť po dažďoch zakalená. Problém nastáva iba vtedy, ak do nej presakuje nejaká povrchová špinavá voda. Ten, kto chce mať čistú pramenitú vodu, sa o prameň musí náležite starať. To znamená vyhĺbiť miesto, kde voda vyviera na povrch, zakryť ho nejakou strieškou a zamedziť kontaminácii prameňa s nejakými povrchovými priesakmi a hlavne styku vody s hlinou a zeminou. / dno sa vysýpa jemným štrkom, alebo hrubším pieskom /. Vyvierajúca voda prameňa sa z vyhlbeného miesta odvádza pomocou nejakého žliabku a voda vytekajúca zo žliabku by sa mala sústreďovať v nejakej zbernej nádobe zakopanej v zemi. Aj voda z tejto zbernej nádoby by mala byť odvádzaná na potrebné miesto v nejakom potrubí, ktoré je zakopané v zemi.  Hĺbka zákopu a priemer potrubia závisia od výdatnosti prameňa v zimnom období a od toho, ako hlboko u vás v zime zamřza zem.

Mať prameň podzemnej vody na záhrade a ešte na vyvýšenom mieste je snom každého majiteľa záhrady. Vážte si toho šťastia a využite to. Naštudujte si, čo všetko sa dá s vodou na záhrade urobiť. Prajem vám šťastnú ruku pri rozhodovaniach čo a ako ďalej. Neviem, či ste si toho vedomý, ale dobrý zdroj vlastnej vody na pozemku zvyšuje jeho hodnotu aj o 50%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 6.2.2021 16:28

Voda vyvěrá na několika místech a povrchová se do ní určitě dostává po deštích taky. Ale i když jsou teploty dlouhodobě pod bodem mrazu neprší a ani netaje tak pořád teče. Tak to rozhodně jen povrchová není. Do hloubky nemá cenu kopat to jsem zkoušel vydatnost se nezvětší. Prostě to teče v konkrétní propustné vrstvě tvořené hlínou s příměsí písku a kamenů, která se táhne určitě tak 5 metrů do šířky, co vím. To zakalení způsobuje ta hlína a s tím nic neudělám, jedině filtrovat, protože to blatíčko se usazuje i v zalévacích hadicích. Pitná rozhodně nikdy nebude, nebudu schopný zabránit povrchové aby tam tekla z kopců nademnou taky. Zdroj vody to v každém případě je, ale ve formě užitkové studánky vyvěrající na mezi v poli, ale ne klasické kopané studny. Když ji budu zachytávat do jakékoliv nádoby bude docházet k zanášení. Když ji budu filtrovat třeba přes písek co se dává do bazénu moc dloho to nevydrží, než se to bude celé zalepené hlínou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 214.246 (?), 6.2.2021 17:05

Když ji budete zachytavat do jakékoliv nádoby, třeba do studny, to je taky nádoba, tak potom,    co se v tom přestanete šťourat, tak si kal sedne a voda bude čistá.To příroda umí. Podle vás by drenazky v poli, které se tam dávaly v sedmdesátých letech by musely být po roce ucpané.Ony jsou po padesáti letech, když je vykopete např.při zhotovení zakladů naprosto čisté,.Nic není zalepene hlínou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 6.2.2021 17:48

Tak napustím cca. za dvě a něco hodiny sud, půjdu tam předělám hadici do druhého sudu, počkám až se to přes noc v tom prvním usadí a pak to přepustím do jezírka, u kterého budu mít postaveno dvacet sudů, abych ten proces mohl opakovat pořád dokola. Protože pokud voda do sudu teče, pořád se voda tím zakaluje. Taky řešení. Drenážky v poli fungují podle toho do jaké půdy byly položeny. Při stavbě baráku jsme taky nějaké kdysi našli, ale ty byly nefunkční, nebyly zalepené ale žádná voda uvnitř moc netekla. Zahrnout drenážky slínem jaký se v okolí vyskytuje bez obsypání vrstvou makadamu... Prostě někde se to sedmdesátkový inženýrům nepovedlo. V drenážích téměř sucho a na povrchu močál, že tam po zasazení uhnívaly za hodně deštivých let stromy. To je ale trochu odlišná lokalita než o které píšu s tím pramenem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 251.104 (?), 7.2.2021 0:57

už sběrný drén musí obsahovat tzv filtr.

Tedy jak vykopete rýhu, tak ji vystelete geotextilií a nasypete 1/2 pískového obsypu položíte potrubí (žluté drenážní) a nasypete dtuhou polovinu obsypu. vrch přebalíte volnými konci geotextilie a zasypete zbytek rýhy. Čím menší rychlosti, tím lepší účinnost filtrace. Rychlost je průtok dělený plochou přes kterou filtrujete = plocha geotextilie. Plochu zvětšujete prodloužením drénu a zvětšováním tloušťky obsypu.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 8.73 (?), 7.2.2021 9:45

Ale pán nemá mokřad! Pánovi pramen teče proudem, takže taková drenáž mu je k ničemu - během několika hodin se geotextilie ucpe bahnem, voda nemá šanci procházet skrz, ale najde si cetu kolem drenáže! Nejde o podmáčenou půdu, ale o pramen!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 8.2.2021 8:12

Děkuji všem za nápady, v našich půdních podmínkách těm plastovým drenážím moc nevěřím. Při stavbě domu před mnoha lety jsem viděl funkční jen jednu jedinou a to proto, že byl výkop náhodou umístěn do voděpropustnější vrstvy. Tak jsme v těch místech vykopali studnu. Voda je sice užitková, ale na zalévání zahrady, napouštění bazénu nebo případné napojení splachovačů wc se dá použít. Studna má všechna stavební povolení. Bohužel v okolí začala vnikat nová zástavba a jak tak koukám na umístění domu na sousední parcele, jeho základy přetnuly nejen tu drenážku, ale i tu voděpropustnou vrstvu... TAk můžeme počítat s tím, že cena nemovitosti šla o 50% dolů. Přítok vody již nebude v žádném případě takový jako v minulosti...no

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 223.69 (?), 7.2.2021 11:53

"Pramen" vzniknul špatnými terénními úpravami a poškozením vodonosných vrstev. Asi jako když prokopnete vodovodní potrubí, nebo třeba jako když se říznete a vezmete to i s nějakou malou tepnou.

Ta voda tam samozřejmě byla i předtím, ale nerušeně pokračovala svým podzemním potrubím a tepnami dál krajinou, kterou udržovala naživu. Přerušení takového potrubí se samozřejmě projeví, například tím, že ta voda teď už nedoteče tam, kam stovky let tekla, a bude tam (něčemu, někomu) chybět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 146.110 (?), 5.1.2024 13:04
Dobry den. Postavily jsme novostavbu.V srpnu nam davaly do zeme cisticku odpadnich vod a retencni nadrz na destovou vodu. V lete zadna voda vykopech nebyla. Prisla zima a vice srazek. A hned vedle cisticky odpadnich vod vytekla na povrch spodni voda. Nevim si rady co s tim. Klidne udelam potucek odvedeny pryc, kdyz voda bude vytikat. Ale znepokuje me, ze je tak blizko cisticky. Dekuji
Spodni voda u novostavby
Spodni voda u novostavby
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika