Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nebyl, tu čest jsem ještě neměl. Ale dáváte sem fotky a často přispíváte, takže i mne občas něco v hlavě uvízne.

Ach ti botanici. Dříve to prostě byla prostě smolnička obecná - Lychnis (asi vulgaris), dnes je to kohoutek smolnička - Lychnis viscaria.

Kohoutek luční má radši vlhčí louky (až bažinné). Smolnička je do sucha až na úpal. Jednou jsem ji našel jen asi 10 cm vysokou, rostla na mezi, žulový kámen (mateřská hornina) byl pokryt jen slabou vrstvou písčité zvětraliny a trošičkou půdy. Kousek jsem uloupl :-) a zasadil v zahradě, bohužel však už jsem nevypozoroval, co s ní bylo dál: jestli se chytla a zůstala tak malinká anebo jestli se vrátila do své standardní velikosti.

Jo, dneska u nás vydatně napršelo (nepíšu to proto, abych Vás nazlobil) - bez krup, bouřka někde v povzdálí; jen kousek dále za kopcem však sprchlo jen mírně, že ani nemělo cenu se před deštěm schovávat.

Ale teď večerní procházka s kočkou byla úplně pohodová. Pěkně vlhko, nějakých 14-16 stupňů, sem tam se zvláštním skřekem ozval nějaký pták (trochu to vypadalo jako volavka, ale nebylo to tak drsné, takže nejspíš nějaká sova?, a taky křepelka se ozvala z louky), na zemi v křoví svítilo jedno světýlko (larva světlušky) a na nebi prolétla družice (s polární drahou letu) a o něco později také ISS (ta letí směrem východním)...

To bylo takové večerní, pohodové zpravodajství.

A přeji všem příjemné sny a dobrou noc.

Josef.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika