Pravokořenná višeň



Stránky: 1,  2   
host - 220.132 (?) 
25.11.2014 21:53, zobrazeno: 12287x

Prosím vás stromaře o radu. Získal jsem zřejmě odkopek od pravokořenné višně, letošní přírůstky má docela malé, a květné pupeny. Protože měl opavdu málo kořenů, budu ho hluboko řezat. Jak hluboko můžu ríznout? Abych vám stromek představil, tak momentálně vypadá jako zákrsek, s asi 6ti velice tupě nasazenými větvičkami, a terminálem. Můj návrh je takový, že bych všechny boční větvičky odstranil, a terminál zakrátil. Jenže jak hluboko? Ty pupeny jsou hezké jenom na koncích větví, navíc by to byl řez do předloňského dřeva, takže tam už ty pupeny vůbec nečekají, že by ještě někdy mohly vyhnat něco víc, než jen pár lístků. Těch prvních několik let měl přírůstky pěkné, poslední rok nebo dva mizerné. Co s tím?

Děkuji, Dave

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 134.128 (?), 27.11.2014 15:30

Pochopil jsem správně, že stromek je asi 4letý a prvních několik let měl pěkné přírůstky? Proč si myslíte, že má málo kořenů? Vyjmul jste jej z půdy? Když měl přírůstky, vybudoval si i kořenový systém. Když má květné pupeny ve 4 letech, může rodit (kdyby kvetl příliš, můžete část květů odstranit). Nezanedbal jste hnojení? Foto by napomohlo k přesnější reakci.

Já bych řezal jen to, co překáží a co je nutné pro vybudování pevné koruny. Jinak bych jej ponechal přirozenému vývoji.  Rozhodně bude třeba přihnojit - kompost, NPK, zlepší se tím i přírůstky.

Přeji pěknou úrodu - radost ovocnáře! J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 14.170 (?), 27.11.2014 22:42

Já bych zase višeň řezal hodně.  Obecně bych peckoviny řezal víc než jádroviny. U višně, která vyholuje a převisá při mírném řezu není kam se vrátit.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 27.11.2014 23:38

Souhlas, i do 3letého dřeva se dá říznout, když je na to dobrý čas. Tedy pro opravně-zmlazovací řez na počátku rašení =  optimálně v to odpoledne, kdy bych prováděl postřik broskví mědí proti kadeřavosti, stříknul bych i višeň a po oschnutí stříhal. Je to i skoro stejný termín, jako pro roubování, kdy v případě neujmutí roubu si podnož snaží vytvořit nový základ pro korunku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.11.2014 8:55

To nelze říci tak paušálně. Samozřejmě po výsadbě je třeba stromek seříznout, později spíš případ od případu. S větou, že peckoviny je obecně třeba řezat víc než jádroviny, bych úplně nesouhlasil.
   Zamyslel bych se nad tou pravokořenou višní, má-li to smysl. Bývaly takové, např. Ostheimská vlasačka, ale je třeba si uvědomit, že habitus takových višní je spíš keř než strom a taky dost nepříjemně odnožují. Proto se dnes pravokořené višně prakticky nepěstují a přestaly se používat i jako slaběrostoucí pobnože.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.132 (?), 25.12.2014 12:00

Dobrý den, tak abych Vám to tedy osvětlil. Ten stromek jsem dostal od příbuzného, tomu ho na požádání vyryl jeho známý na zahradě. Je to odkopek od nějaké údajně obrovské višně (osobně jsem konkrétně tento strom neviděl, ale bylo mi řečeno, že je stejný, jako mají před domem, no a ten už má nějakých 6 metrů do výšky možná), na druhou stranu u toho stromu před jejich domem nejsou vidět žádné podrosty, takže vlastně pořádně nevím, na čem jsem. Kořeny jsem samozřejmě viděl, jinak bych nemohl tvrdit, že má málo kořenů - osobně jsem ji sázel. O většinu kořenů určitě přišla při vyrývání ze země - velké střizné rány na kořenech - prakticky všechny tlusté jsou zničené a odstraněné, pouze tenké jsou schopné. A právě to mi přišlo zajímavé, že první 2 roky rostla pěkně, bujně, a další 2 roky přírůstky do 10cm, nasazuje na květ, všude květné pupeny, a listové nevypadají vůbec hezky. Třeba to opravdu bude vyčerpáním půdy, kde rostla? Určitě na tom místě, kde vyrostl ten odkopek, už vyrůstají odkopky několik desetiletí, a možná že i dost na husto. Tak možná bych mohl jenom ostříhal ty postranní větve, terminál nechal bez zásahu, a příští rok by už se dalo lépe rozhodnout? Tedy pokud se stromek ujme. Ještě mám jeden kus jako záložní, kdyby se ten první neujal. Ale stříhat musím oba, těch kořenů mají fakt málo. Jenom tedy nevím, jak střihnout, jestli více je méně, nebo méně je více :D Do jara je ale ještě času dost na rozmyšlenou.

Prozatím děkuji za reakce, Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 236.109 (?), 26.12.2014 16:42

Pokud 2 roky rostla bujně, nyní růst omezila a nasadila květné pupeny, je to naprosto zdravý vývoj, o kořeny bych se nebál, těšte se na úrodu. Ostříhejte to co překáží, ošetřujte proti monilioze. Některé višně mají přirozeně keřovitý vzrůst, jiné stromovitý - nedoporučuji násilné zásahy, stromu je třeba porozumět a vyhovět. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 27.3.2015 18:56

Ale tak po přesazení se přece provádí výchovný řez..? Pupeny se oběma stromkům nalévají krásně, sem tam větvička uschla, ty odstraním, to je jasné. Stále si však nejsem jistý, jak hluboko střihnout ten postranní obrost? Díval jsem se na ty přírůstky znovu, a: předloni tak do 7 cm, vloni do 5cm, na těch nejsilnějších větvičkách postranního obrostu ale jen do 3cm, těch 5 cm je možná u špičky terminálu. To přece není vůbec v pořádku, višeň co máme opodál na slabé podnoži má přírůstky okolo 15cm. Ale to tedy nechme být. Kolik mám střihnout? Terminál jsem se rozhodl ponechat celý, jde mi jen o ty postranní větve. Nebo počkat do dalšího roku, podle toho, jak poroste? (to jsem, přiznám se, ještě nikdy neudělal :D)

Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 27.3.2015 20:07

...to je někdy to nejlepší-nedělat s tím jednu sezonu nic-jen pozorovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 3.4.2015 18:35

A co když tam ty postranní větvičky nechci, že jsou moc nízko? Odstranit je v květu? A bude se stromek moc zlobit? Rány bych samozřejmě zatřel.. pořád mi to nedá a musím něco vymýšlet :D Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika