Jak mam zastrihnout tyhle tresne?



Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?)
21.4.2010 0:29

Taky je většina stromků ze školek tak zmrzačených, že nikdy normálně neporostou. (z estetiského hlediska) Jediná možnost je špičák.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 21.4.2010 23:31

Dobrý večer, vlastně noc,
pane Kacíři, mám k Vám jediný dotaz. Řekněme že jsem laik a mám takovou třešeň jako prvotní tazatelka, tedy s uříznutým nebo jinak poškozeným terminále pokud se tento tak dá nazvat. Co byste s takovým stromkem udělal kromě vykopání Vy? Předem děkuji za radu.
Zdravím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 20.4.2010 17:54

Pokud to jde, paní Gabulo, zadržte.

K tomuto vláknu diskuse jsem se dostal až nyní (možná s křížkem po funuse).

První třešeň je ukázkový dvoják: Z levého výhonu doporučuji zapěstovat terminál; pokud Vám vadí, že je šikmý, vyvažte ho k tyčce. A buď mu ponechte volný růst s předpokladem přirozeného větvení anebo jej zaštípněte tak o polovinu. Druhou část dvojáku zakraťte také zhruba o polovinu a zapěstujte z něj boční větev. Slabou větvičku dole můžete zatím nechat; možná brzy udělá květonosný obrost a až třešeň povyroste, třeba ji časem odstraníte jako nadbytečnou.

Druhou třešeň bych rovněž vyvázal, narovnal k hůlce. Opět bych buď nechal rozvětvení a založení kosterních větví na přírodě anebo bych tento výhon zakrátil, ale jistě výše, než poradil Wimpi. Malý pahýl s nijak pěkně rašícími pupeny bych odstranil úplně. Během vegetace, ještě za čerstva, bych vyštípl nevhodně narostlé letorosty a pro základní tvarování korunky by to mohlo být vše.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 200.122 (?), 20.4.2010 22:14

Pane Josefe, byl jste například někdy v ovocnářské školce? Pokud ne, radím vám, udělejte si na to čas. Tam názorně uvidíte, jak se zapěstovává koruna. Řezem pane, nůžkama. Nikoli vyvazováním k nějakým opěrným hůlkám, či co to radíte. Kam by s takovým způsobem práce přišli?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 21.4.2010 0:29

Taky je většina stromků ze školek tak zmrzačených, že nikdy normálně neporostou. (z estetiského hlediska) Jediná možnost je špičák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 21.4.2010 11:09

Pane Zahrádkářský kacíři, chápu všechna vaše doporučení a rady správně tak, že vy osobně preferujete základní tvar stromku "špičák", tedy jediný vzhůru rostoucí výhon a ten pak ponechat zcela bez zásahu, ať si strom roste sám jak umí ?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 21.4.2010 6:54

Ano, byl jsem ve školce.

Ve školce však mají na starosti tisíce stromků a ne jenom dva kousky. Se dvěma kousky si můžete vyhrát...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 167.71 (?), 21.4.2010 11:38

Tak zaprve bych chtela napsat p. Zahradkarskemu kaciri o co mu vlastne jde a proc se vubec zapojuje do diskuze, kdyz jen komentuje co kdo napsal, ale jeho nazor nebo snad nejakou radu jsem jeste necetla.

Jsem rada, ze mi p. Wimpi oznacil co mam delat (ja jsem uplny neznalec, takze i tahle pomoc at uz je spravna nebo ne, bude urcite lepsi nez kdybych to nechala byt a navic si myslim, ze o tom musi neco vedet, kdyz s nim souhlasi i dalsi jedinci.) Zadruhe dekuji i p. Josefu, ktery mi to taky hezky vysvetlil i kdyz ted uz jsem z toho uplne vedle.Myslim si, ale ze mate na to skoro stejny nazor (krome te prvni tresne) jako p. Wimpi akorat pisete, ze by jste to zastrihnul vyse(tu druhou tresni) ale nepisete proc? Myslim si, ze ten rozdil v tom jestli to strihnout o 10cm vyse ci nize zase takovy sileny nebude. Priroda si konec koncu dela co chce, takze si myslim, ze stejne se to neda presne rict, kde a co jak strihnout. Takze Vam vsem moc dekuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 21.4.2010 11:53

Dobrá: ještě zdůvodním, proč jsem doporučil zastřihnou druhou třešeň výše (v předchozím příspěvku nebylo dost místa a času a navíc bylo třeba už "po funuse"):

v případě zastřižení termninálu podle p. Wimpiho naroste z ponechaných a již narašených pupenů hodně postranných výhonů (korunka) příliš blízko sebe: téměř přeslenovitý růst, což není moc výhodné pro pozdější případné odstraňování některých z nich.

Pokud zastřihnu výše (asi na hranici fotografie, tedy alespoň o 20 - 30 cm výše než Wimpi), pupeny jsou tam dále od sebe (cca po 5 cm) a větve z nich vyrostlé budou tedy rovněž dále od sebe. Rozdíl v uspořádání vzniklé korunky bude tedy dost markantní.

V létě korunky prohlédněte a odstřihněte, co tam nepatří. A pokud bude mově založená korunka pravidelná, tak už dále nemusíte téměř stříhat.

Podobně i u meruňky z druhého diskusního vlákna (které jsem otevřel až před chvílí): škoda, přeškoda, že jste ji nezastřihla před rašením tak, jak radí p. Rony. Ale pustil bych se do toho nyní. Jinakj budete mít metlovitý stromek s dlouhými tenkými větvemi, které budou plodit na koncích, budou se sklánět, převisat, rozlamovat. Základem je pevná kostra z několika dobře ovětvených kosterních větví.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 167.71 (?), 21.4.2010 12:10

Moc Vam dekuji p. Josef, co se tyce te merunky mate s p. Ronym naprostou pravdu, skoda, ze jsem na tento server prisla az nedavno, urcite bych poslechla a zastrihla bych ji drive. No nicmene uz je strihnuta, bude vadit, kdyz nezatru nicim ty rany? A nebo bude stacit, kdyz je natru tim voskem az tak za mesic (to prileti rodice a vosk mi koupi) Dekuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 167.71 (?), 21.4.2010 12:30

P.Josef jeste jste psal, ze mam vystipnout  nevhodne narostle letorosty, ktere to presne jsou? Dekuji. Pozdeji poslu foto s novym strihem, snad jsem to zvladla dobre

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika