Zakuřování sadů 2021



host - 81.144 (?) 
30.1.2021 21:18, zobrazeno: 1072x

Už někdo děláte přípravu na letošní zakuřování proti mrazovému poškození? Zakuřuju několik let v řadě a celkem se to vyplácí. Loni jsem odrazil mínus 8 naměřeno nezávisle na sobě několika teploměry v různých částech sadu. Byly i merunky. Letos jsem postavil rozhlednu a instaluju osvětlení, abych s její pomocí mohl lépe kontrolovat kouřovou clonu. Protože vždy před rozedněním se mění povětrnostní podmínky a pak je nutno zakládat záložní ohně. S pomocí vyhlídky a silného reflektoru, který má světelný dosah více než 200 metrů tedy snad letos budu lépe v obraze.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 165.146 (?), 31.1.2021 11:17

Zdarec ovocnáři.Jdete na to opravdu důkladně. Nečekáte na následky naopak se je snažíte eliminovat a tak je to správně.Zajímalo by mě jaký materiál používáte.Balíky vlhké slámy se drěvem a nebo jiný odpad?Musí to být velká spotřeba. Já jsem připraven pořád.Používám parafinové svice a mám je preventivně zakoupené.Jejich dosah efektu je asi do výše 3 m a hustota dle mínusových teplot. Tedy ideální při výsadbě štíhlých vřeten nebo vinohrady.Pořizovací cena není zrovna malá a tak je používám jen v nejkritičtějších obdobích.Pod stromky mám černý úhor a ten vyzařuje v kritickém období mnohem více tepla než zatravněná výsadba. Mám odzkoušeno do -2*C nemusím svíce zapalovat.Úhorové vyzařování tepla to zvládne.Člověk je ve střehu dle předpovědi počasí.Pokud je úplněk je pravděpodobnost mrazíků ještě větší.Preventivně rozmístím svíce a zjistím směr vánku.Rozmístím teploměry a hlídám.Kolem desáté a jedenácté se většinou rozhoduje zda mrazík bude v ranních hodinách zničující.Pokud v té době nasaju vzduch do nosu a citím štíplavý chlad doprovázeny při výdechu viditelnou párou je zle a jdu udělat konečné rozmístění svící.Potom se flákám a kontroluju teploty.Svíce zapaluju ve 2 hodiny ráno a můžu jit spát.V 7 hodin stávám a uhasím svíce.Poté je mohu použít ještě jednou.U svíci je deklarována hořivost 10 hodin.V příloze svíce v akci.





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 31.1.2021 13:43

Moc pěkné fotky, jako z katalogu! Já aktivně chráním plochu o výměře 3000 m čtverečních a pokud zbyvou síly zasahuju ještě cca plus dalších 1500 m kolem potoka. Tam někdy mrzne už kolem déváté večer. Na roztopení je nejlepší klest nebo prořezávka ovocných stromů. Po pozemkových úpravách nám vytyčily spoustu zanedbaných pozemků. Není tedy nouze například o trochnivé pařezy a kmeny stromů. Stačí roztopit a pak přiložit podobný materiál. Pomalu to odhořívá a dává pěkný žár. Pokud opravdu uhodí silný mráz jsem v sadě opravdu celou noc až do 8 hodin ráno, kdy se začíná většinou oteplovat. Loni mně hodně pomohly thůje, které jsme musely vykácet. Snažím se čoudit přiměřeně okolnostem, při těch mínus osmi jsem ale rozvážel a přikládal ještě nezetlelý hnůj. Parafinové svíce taky někdy používám, ale jen okrajově. Problém je, že nemůžu v meziřadí udělat moc velký ohen a jit spát, výsledek by byl horší než ten mráz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.196 (?), 31.1.2021 14:07

Pozemek, který mám v pronájmu je blízko zástavby a frekv.silnice. Proto je téměř vyloučeno tam zakuřovat v noci. Tak to řeším tak, že z ořezů připravený materiál pálím na nejvhodnějším místě odpoledne před předpokládanou studenou nocí a v ohni rozpálím kusy cihel, které večer nahážu do starých, v domácnosti už nepotřebných zavař.hrnců, zasypu žhavými uhlíky, dopravím poblíž ohrožených stromů a zaklopím poklicemi. Výdrž vydávání potřebného tepla je velká.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 31.1.2021 18:03

Já mám také poblíž zástavbu, ale povětrnostní vlivy jsou tam takové, že kouř do vesnice nejde, rozptýlí se v polích a silnice je daleko... Zato kouř z komínů z drtivé části vesnice přes mé pozemky prochází. Jen je škoda, že to nemá ten potřebný tepelný efekt. Víte kolik by mi to ušetřilo práce a času. To máte vidět, když spoluobčané zatopí. Kouř se šíří k osvětlené hřbitovní kapli, která je dominantou obce. Pak ji postupně zahaluje jak postupuje dál do údolí a zůstanou někdy vidět jen šmouhy světel reflektorů, které se snaží prosvítit ten marast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika