Švestky v sezóně 2012



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
24.2.2013 18:46

Když někde čtu, že někomu nevyzrávají čačanské odrůdy zrající na přelomu srpna a září, ale přitom jde do topendu a podobných tak jsem na výsledky opravdu zvědavý... po pravdě řečeno nevím co si o tom mám myslet.

Ano v mé poloze, ač není úplně špatná, a leží na mírném jižním sklonu musím čekat na úplné dozrání plodů déle, než na jižní moravě, nebo v polabí.U odrůdy Čačanská lepotice je uvedeno, že se hodí do teplejších oblastí... a to je beze zbytku pravda.U mě jsou plody k jídlu dejme tomu za polovinou srpna, ale jsou tvrdé, bez cukru, bez aromatu.Jíst se dají, ale nepochutnám si na nich.Když je nechám přezrát, což je ke konci srpna, pak z nich dostanu maximum možného.Poslední plody konzumuju i v polovině září.

Nakonec Vás ještě poopravím, protože ani já jsem si netroufnul jít do Topendu.Snad to někdy možná zkusím, ale jen jako naroubovanou větev.Do stromku bych nešel.Jako poslední slivoň kterou mám je Presenta na myrobalánu.Je to pološvestka nebo švestka, která u mě dozrává, a vydrží déle na stromě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 224.254 (?), 24.2.2013 19:30

Já presentu nemám tak můžu soudit jen podle knihy: Odrůda vyžaduje delší vegetační dobu a nelze ji vysazovat do poloh, kde nemůže dobře vyzrát.

Já mám v tomhle sklizňovém období (září, říjen) elenu a pokud je nepříznivý podzim tak problémy s vyzráváním má, ale lépotica mě vyzraje vždy, tak opravdu nevím v čem je u vás zakopaný pes... Zkuste víc přihnojovat, ono kvalitní plody nenarostou jen ze slunce a deště a nenechávat ji přeplodit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 24.2.2013 19:16

U Stanley mne vymrzalo dřevo, až vymrzl celý strom.. Jsem v podkrkonoší 380 m.n.m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 24.2.2013 20:00

To se mi moc nechce verit, ze by v 380 m.n.m. vymrzalo u Stanley drevo... jedine nekde ve stinu na severni strane, mrazova kotlina.Mozna byl problem nekde jinde.Jsem v te same nadmorske vysce a jdou tu i nektrarinky.Stanley ma soused a je O.K. Ono je mozne, ze mistni mikroklima muze taky rozhodovat.Kazdopadne za tento rok muzu rict, ze jde i Daplle Dandy na myrobalanu, broskve i merunky.Tak uvidime... uz se tesim na nova vlakna... Svestky 2013,merunky 2013...atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.2.2013 20:19

Naopak to může být expozice na slunci.Tento jev známe jako mrazové desky.Brzké jarní slunce vyžene mízu ze země, a noční mráz dokoná své dílo, možná v kombinaci s pozdně letním přihnojením dusíkem.Mrazová kotlina spíše ublíží nasazeným plůdkům.

Mě loni takto vymrzlo Jojo,které pochází ze Stenleye.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 24.2.2013 20:43

V tom pripade, ale nedoslo k ochrane kminku... vapno, bublinkova folie, alobal u tech mensich a choulostivejsich... popripade i kolik dany z jizni strany u stromku, ktery castecne zastini kminek.

Pane Rosto... jak sleduji ty Vase peripetije..nechcete se prestehovat k nam do Navsi..mate to z kopce par km... ja kdyz necham pres noc ryc v zemi, tak rano mam na nem zaludy.wink

No bylo to zlehcene... mate to holt tezke, ale o to radostnejsi, kdyz se poradne urodi.Pestovat jenom jablone by se mi zrovna dvakrat nechtelo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.2.2013 21:03

Děkuju za nabídku, ale promiňte mi to jsem raději v divočině, než na vlakovém nádraží s přilehlou silnicí první třídywink.Zase takové peripetie tady nevidím, dýchá se nám lehce čisté lesní ovzduší-né že by Návsí leželo přímo u železáren.Je ale pravda, že u nás loni peckoviny vymrzly 18.5. kompletně na rozdíl od pěstitelů kteří hospodaří níže v Jablunkově, Návsí.Jak mám každý den ve zvyku procházet se na zahradě, tak už ten pátek osumnáctého jsem ráno zaznamenal, že je s plůdky něco v nepořádku-měly načernalou barvu.Přez den plody ZR zčernaly úplně.Toho nočního rána bylo u nás -6°C.

Taky mám raději peckoviny, než jádroviny, a z nich mi hrušky chutnají více.

Ještě doplním že naše poloha není až taková katastrofa.Sadaři z Horní Bělé na plzeňsku hospodaří v 520mnm.Pěstují tam s úspěchem broskvoně,meruňky.Jak jsem se dočetl cituji-"jejich statistika prokázala,že z dvacetiosmi hodnocených roků bylo 20-23 úspěšných,a tím se zdaleka nemohou pochlubit ani slivoně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 24.2.2013 21:29

Skoda, ze znate Navsi jen z okna vlaku ci auta.frown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 24.2.2013 21:35

Pane Jane, já se o tomto názoru přít nechci. Jen mám s některými švestkami jinou zkušenost. Toto pravidlo se mně spíše ukazuje u mladých jabloní Sir Prize a Orion, které zatím standartně kvalitní plody nevydaly. Na druhou stranu špičák Angoldu ověšený několika plody, vydal plody překvapivě aromatické. Jistě děláte lépe, když necháte stromky řádně zesílit a nejste tak nedočkavý, jako jsem já. Ohledně odrůdy Stanley by mě zajímalo jestli se ve vyšších polohách ukazuje stejně bohatá plodnost, jako zde. Stále si tady také lámeme hlavu s Topendem a já bych chtěl znovu připomenout hodnocení z databáze šumperáček a to: 

Celkové hodnocení: novější německá odrůda, která vyniká zejména brzkou a vysokou plodností a na pohled atraktivními plody. Patří však k odrůdám, které, aby jejich plody došly do nejlepších chuťových vlastností, vyžadují pěstování spíše v teplých, maximálně středně teplých oblastech a tam raději na chráněných stanovištích. I tak jsou plody spíše jen dobré chuti, neobsahují ve srovnání s jinými odrůdami (Haganta, Toptaste) ani tolik cukru ani aromatických látek. Přesto je to odrůda úrodná a vzhledem k atraktivním plodům, které jsou tužší, dobře se transportují bez náchylnosti na otlaky, zvláště vhodná pro intenzivní pěstitelské technologie a následné tržní uplatnění. Je tolerantní vůči šarce.

Pan rosti&slavík společně s panem Fialou mají mnohem zajímavější eso v rukávu a tím je odrůda Topfive, zrající v příznivějším období, než na přelomu září a řijna. A co si taky, vážení přátelé, myslíte o slivoni Kalipso (Čačanská Lepotica x Opál), kterou už nějaký rok nabízí prodej stromků cz.?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 24.2.2013 22:07

Zajimava je take odruda Vision, tehoz prodejce.Ten mne laka asi vice...

Pokud Kalipso bude mit chut Opalu a tvar plodu bude po Lepotici, tak to m uze byt zajimave, ale tech odrud uz je tolik, ze tezko hodnotit, ale kazdy si snad najde z toho mnozstvi to sve.

Copak to asi je?




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika