|
špendlíky
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 5.101 (?) 2.8.2010 14:08
Dost mozna ze spendliky jsou povazovany za podprumerne vetsinou moravaku, ale ja na to rikam ze pouze veri starym poveram a to jeste z druhe ruky, bez pokusu.
Spendlikovici uz delam tretim rokem a povazuji ji za to nejlepsi co ve sklepe mam - velke pecky jsou zarukou drevnate chuti a aroma je neprosto delikatesni. Leju ji jenom opravdovym pratelum - je pravda ze malo tece...:)
Pozor, kvas dost hnije a lze obtizne urcit jeho vyzralost - prave to muze byt hlavnim duvodem haneni tohoto destilatu.
Petr
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 2.8.2010 15:56
Máte moje sympatie, špendlíky se dokáží dost velkou plodností také vyčerpat a odtud podle mého mínění pramení i větší náchylnost k šarce.Nezapomeňte na dobré spodní hnojení (močůvkou i hnojem ke kořenům). Setkal jsem se i se "zlepšovateli ",kteří do hotové špendlíkovice "namontovali" destilát z oskeruší.Prý na zlepšení.Na ochutnávku a výstavy takové mixy nepatří. AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 173.10 (?), 1.3.2013 23:47
Pane Vysloužil,
s body 1. a 2. souhlasím. Přidal bych však i bod 3. Obsah kyselin. A samozřejmě rovnováhu všech složek od 1. po 3.! A dobře uzrálý špendlík, to je famózní zdroj pro pálenku! Kdybych ho nikdy nejedl (i zaprášený u cesty) a nepil pálenku, nemohl bych to tvrdit!!! Zdeňa z Moravy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.104 (?), 2.3.2013 13:52
Pane Vysloužil,
nepochopil jste mě. Já reagovl na Vaše vyjádření o "kvalitě ovoce ohledně vhodnosti na pálení" A uvedené obecné doporučení jsem doplnil o bod 3. Právě nižší obsah kyselin, resp. vhodný poměr k cukrům je důležitý. Proto jsem uvedl význam poměru všech složek v ovoci a následně v kvasu. Proto je dozrálý špenlík tak famózním zdrojem pro skvělou pálenku. A následně jste si sám odpověděl, že tomu tak je právě i u hrušek a třešní. Tedy zopakuji: vyzrálé ovoce je základem pro skvělý destilát. A pak samozřejmě následuje péče o kvas, vhodnost k vypálení i pálení vlastní, vč. stálého ochutnávání destilátu až po "odstavení"... pro popsaný proces a jeho završení je vedle kvality ovoce důležitý i jeho púvod / lokalita (mj. vlivem minerálních látek v půdě, počasím, atd.).
Zdeňa z Moravy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.22 (?), 12.4.2010 23:55
Marmeláda ze špendlíků byla nejlepší na palačinky ze všech. Doma jsme měli tento strom se žlutými podlouhlými plody a kolem něj vyrůstalo několik nových stromků. Bohužel, dnes ho nikde nekoupím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|