špendlíky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 5.101 (?) 
2.8.2010 14:08

Dost mozna ze spendliky jsou povazovany za podprumerne vetsinou moravaku, ale ja na to rikam ze pouze veri starym poveram a to jeste z druhe ruky, bez pokusu.

Spendlikovici uz delam tretim rokem a povazuji ji za to nejlepsi co ve sklepe mam - velke pecky jsou zarukou drevnate chuti a aroma je neprosto delikatesni. Leju ji jenom opravdovym pratelum - je pravda ze malo tece...:)

Pozor, kvas dost hnije a lze obtizne urcit jeho vyzralost - prave to muze byt hlavnim duvodem haneni tohoto destilatu.

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 178.235 (?), 2.8.2010 15:56

Máte moje sympatie, špendlíky se dokáží dost velkou plodností také vyčerpat a odtud podle mého mínění pramení i větší náchylnost k šarce.Nezapomeňte na dobré spodní hnojení (močůvkou i hnojem ke kořenům).  Setkal jsem se i se "zlepšovateli ",kteří do hotové špendlíkovice "namontovali" destilát z oskeruší.Prý na zlepšení.Na ochutnávku a výstavy takové mixy nepatří.  AB          

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 2.8.2010 17:24

Nemyslím si, že by většina Moraváků považovala špendlíky za podprůměrné - ať už k jídlu nebo pití. Jenže stromů už mnoho není a šarka je dorazila.
   Velké pecky, jako záruku dřevnaté chuti... no, to nevím. V posledních letech je módou připravovat kvas dokonce bez pecek anebo jej před odjezdem do palírny přecedit. Sám za sebe mám v destilátu raději chuť ovocnou než dřevnatou. Ale proti gustu...
   Hnití kvasu (možná jiné druhy kvašení) souvisí s menším obsahem cukru (i kyselin) v ovoci a vyšší teplotou v době sběru.  Určitě je dobré vést takový kvas jinak než z podzimních švestek a durancií, spíš podobně jako třešně či meruňky. Tedy rychlé rozkvašení, sudy v chladnější místnosti a neotálet s vypálením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 173.10 (?), 1.3.2013 23:47

Pane Vysloužil,

s body 1. a 2. souhlasím. Přidal bych však i bod 3. Obsah kyselin. A samozřejmě rovnováhu všech složek od 1. po 3.! A dobře uzrálý špendlík, to je famózní zdroj pro pálenku! Kdybych ho nikdy nejedl (i zaprášený u cesty) a nepil pálenku, nemohl bych to tvrdit!!! Zdeňa z Moravy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 2.3.2013 9:23

S tím souhlasím, kyseliny jsou důležité. Myslím ale, že spíš pro vedení kvasu než pro výslednou chuť destilátu. Hrušky a třešně mají kyselin málo, přesto destilát dávají výtečný.  Akorát jejich kvas je choulostivý, kvůli čemuž ho někteří přikyselují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.104 (?), 2.3.2013 13:52

Pane Vysloužil,

nepochopil jste mě. Já reagovl na Vaše vyjádření o "kvalitě ovoce ohledně vhodnosti na pálení" A uvedené obecné doporučení jsem doplnil o bod 3. Právě nižší obsah kyselin, resp. vhodný poměr k cukrům je důležitý. Proto jsem uvedl význam poměru všech složek v ovoci a následně v kvasu. Proto je dozrálý špenlík tak famózním zdrojem pro skvělou pálenku. A následně jste si sám odpověděl, že tomu tak je právě i u hrušek a třešní. Tedy zopakuji: vyzrálé ovoce je základem pro skvělý destilát. A pak samozřejmě následuje péče o kvas, vhodnost k vypálení i pálení vlastní, vč. stálého ochutnávání destilátu až po "odstavení"... pro popsaný proces a jeho završení je vedle kvality ovoce důležitý i jeho púvod / lokalita (mj. vlivem minerálních látek v půdě, počasím, atd.).

Zdeňa z Moravy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 105.22 (?), 12.4.2010 23:55

Marmeláda ze špendlíků byla nejlepší na palačinky ze všech. Doma jsme měli tento strom se žlutými podlouhlými plody a kolem něj vyrůstalo několik nových stromků. Bohužel,  dnes ho nikde nekoupím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 13.4.2010 9:04

Není to pravda. Klasické špendlíky se prodávají (namátkou třeba v Droždíně). Podobná špendlíkům je i šlutá švstka Tipala.
   Bohužel, tyto žlutoplodé slivoně jsou náchylné na šarku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 215.253 (?), 10.11.2014 14:57

Zkoušel někdo naroubovat na JOJO(rezistent na šárku) špendlík?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 63.94 (?), 25.5.2019 11:09

Proč řešit přes Holovousy, když pravé špendlíky rostou na Moravě a navíc se dají běžně koupit jako mladé stromky připravené pro nasazení? Já mám na zahradě špendlík starý asi 10 let a letos jsem sadil nový. Jinak nesouhlasím s tím že špendlík nemá svoje místo. Naopak. Lepší pálenku než ze špendlíků jsem nikdy nepil. kdysi dávno, ještě v pubertně mi jeden známý dal líznout. Od té doby se těším až si jednou vypálím a proto stromky sadím. Zatím je jíme a děláme z toho marmelády a dáváme je na džemy. Opět jsem lepší nikdy nejedl. Sebelepší pálenka ze švestek se proti špendlíkovici nechytá ani v nejmenším. Je mnohem chutnější, jemnější. A to neříkám jenom já ale i místní paliči, kteří by velmi rádi ze špendlíku pálili ale není jaksi moc z čeho. Ti co ho mají ho mají málo a tak do kvasu nejde. Spotřebuje se na jídlo a na džemy. Já se na zahradě postupně zbavuju švestek a přecházím na špendlíky. Švestky jsou fajn ale špendlík je špendlík.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika