|
Roubování peckovin za kůru
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 65.50 (?) 2.5.2011 13:39, zobrazeno: 34529x
V každé příručce se dočteme, že ideální dobou k přeroubování pecovin je doba kvetení, kdy stromy mají nejvíc mízy. Za posledních několik let jsem se přesvědčil, že to není úplně pravda.
Praxe je taková, že celé jaro netrpělivě čekáme s roubováním na dobu, kdy peckoviny rozkvetou. Tlačí nás do toho často sousedé, kteří si přejí stromy přeroubovat a bojí se, že jsme na ně zapomněli. Tlačí nás i samotné rouby, které je problém v jarním období uchovat v nezaschlém a nenarašeném stavu. Tlačí nás i pověry, že peckoviny brzy ztratí mízu a roubování tak bude znemožněno.
Za poslední 3 roky si troufám tvrdit, že při roubování v době květu se kůra tak dobře neodchlipuje - jakoby "chlupatí". Roubujeme-li týden až dva po odkvětu, je to snazší a ujímavost roubů jednoznačně lepší. Považuji proto vhodnější termín k přeroubování peckovin až po odkvětu.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.13 (?), 2.5.2011 18:46
Já přeroubovávám za kůru ještě před kvetením. Kůra se někdy odchlipuje hůř to je fakt, ale roub pak má dostatečně dlouho mízu. Při roubování po odkvětu často jen naraší a pak zaschne nebo živoří. Honzík
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 65.50 (?), 2.5.2011 19:04
Pokud se týká jádrovin, tam je termín libovolný a interval dlouhý, od začátku pučení až dlouho po odkvětu. I tam se mi osvědčilo pozdější roubování. Výsledky jsou zhruba stejné, u roubování za nebo po květu je rašení tak rychlé, že se ujmou a nezaschnou ani rouby, které nebyly dobře zavoskované.
U peckovin se mi před květem kůra nedaří odchlípnout vůbec. Pokud ji přece jen odtrhnu, ujmutí v tom případě bývá spíš náhoda.
Dobrou alternativou pro přeroubování peckovin je štěpování do rozštěpu počátkem března. Je to snazší než kozí nožka, taky se mi to lépe ujímá.
Loni jsem přerouboval po odkvětu 20letou švestku s kmenem 15cm v průměru. Ujmulo se 80% roubů, vytvořily přírůstky síly palce. Výhony by dorostly do délky cca 2 metrů, ale letním řezem jsem je přiměl k vytvoření předčasného obrostu, na němž letos vykvetly.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.97 (?), 2.5.2011 20:37
Loni jsem přerouboválal 2 kousky na toptaste a 1 na meruňku pincot průměr kmene kolem 15 cm. Taky letos kvetly a nějaká ta úroda se tam udrží. Letos jsem dělal 1 na durancii, rouby už májí lístky a 1 na meruňku bergeron zatím jen pořádně narašené pupeny, ale myslím že půjde a soused mě bude volat příští rok na další pokračování. Já přeštěpovávám kosterní větve, kmen jde také pokud není kůra moc silná, ale pokud to jde využivám dobře zapěstované koruny. Ujme se téměř všechno ty letošní rouby durancií asi na 100% Honzík.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.38 (?), 3.5.2011 10:24
A ako to je so štepárskym voskom? Niekto tu raz napísal, že je riedky a že mu zateká medzi rouby a tie sa potom ťažšie prijímajú. Preto som dával tenšiu vrstvu. Na niektorých miestach okolo kôry sa mi preto vytvorili medzery, tak som to pre istotu zatrel ďalšou vrstvou. Nezdá sa mi však, že by vyrábali štepárske vosky a pritom by mali takéto vážne nedostatky. Aké máte teda skúsenosti? Môžu zatiecť medzi podnož a roub? Veď by mali priliehať tesne ku sebe. Nie sú to len zbytočné obavy?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 61.222 (?), 13.7.2013 22:36
Ďakujem za kvalitné info podložené presvedčivými snímkami, pane Mikeši. Z takého stromčeka musíte mať istotne radosť. Tento spôsob používam pri preštepovaní jabloní, kde konáre majú priemer viac ako 2 cm. Často ani nie je nutné jabloňové vrúble strihať cez zimu, ale ujali sa mi vrúble prenesené zo stromu na strom.
Už 2 roky sa doma snažím prevrúbľovať korunku nevydarenej blumy Angeleno kúpenej v Jukke Uh.Ostroh. Keďže priemer konárkov a vrúbľov je praktický rovnaký, volím systém kopulácie. Zimné vrúble boli v chladničke, nenarašené. Napriek tomu stále bez úspechu, nepomohli ani sáčky, aj keď sa spočiatku zdálo, že narašené vrúble v korunke sa "rozjedú". Inšpiroval ste ma do takej miery, že na jar nemilosrdne zrežem korunu Angelena a do základov koruny hodím pod kôru kvalitné veľkoplodé slivky, alebo Aprimiru, ktorá mi veľmi zachutila. Hop alebo trop, tentoraz do tretice už to musí vyísť!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|