Opravný řez renklódy



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?) 
27.12.2014 17:02

1)tou mutací jsem měl na mysli adventivní pupeny - probíhá u renklódy?...adventní pupeny raší i u renklody(možná o něco méně), na nich plodí stejně identické ovoce jako z výhonu, který jste odstranil vedle, ve větevním kroužku.

2)Jsou to výhony zmutované, nebo se jedná o původní odrůdu?Každá část dřeva, která narostla z jednoho materiálu plodí identické ovoce.Většinou je to tak, že na novém dřevě strom plodí kvalitnější ovoce.

3)u jabloní je pupenová mutace více zřetelná, u adventivních pupenů, zvláště pokud dlouho "spaly" - aha, to asi budou spíše spící pupeny, nežli adventivní...adventní pupeny a spící pupeny je jedno totéž.Staré plodonoše, i nově narostlé, i z vlků plodí stejný genetický materiál.

Výběrem z vlků se běžně obměňuje staré odplozené dřevo... samozřejmě, z čeho jiného taky že?Na nových plodonoších se časem tvoří ty nejlepší plody.Staré plodonoše v závislosti na ovocném druhu časem degenerují v kvalitě úrody a je třeba je nahradit.

Pupenovou mutací se rozumí když nový letorost vyrůstající z víceletého dřeva zaplodí ovoce s odlišnými pomologickými znaky než ovoce na původní větvi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 157.239 (?), 27.12.2014 21:20

Ještě je tu možnost, že autor dotazu někdy ufiknul štěp, následně zarodila podnož-nebo něco podobného zahlédl za studií. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 18.1.2015 0:55

Asi jsem moc detailista. Za vaše reakce děkuji, nicméně s tvrzením, že vlky ze starého dřeva plodí identické ovoce s původní odrůdou, se fakt nespokojím. S tím prostě nemohu souhlasit. Avšak nebyl jsem si jistý, zda-li toto probíhá také u jednoletých spících pupenů. Zde všichni shodně říkáte, že je ta pravděpodobnost zcela minimální, ne-li nulová. Tento závěr s radostí přijímám, a děkuji!

Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 18.1.2015 5:45

Už Vám bylo dříve doporučeno nastudovat základní terminologii- co Vám i po té není jasné na tom, že vlk, který roste ze starého dřeva té konkrétní ušlechtilé a klidně i plané rostliny může rodit stejné ovoce, jako další větve téhož? Ano, velikostí, chutí, vůní i vybarvením se můžou lišit, geneticky-po matce jsou shodnéwink. Vlk, který roste cca uprostřed husté, zastíněné koruny buď vůbec nekvete, nebo plodí podměrečné ovoce, pokud však dostane lepší podmínky k životu-osvit, čerstvé, první krmení- může rodit více a lépe, než staré plodné paroží na periferii stromuenlightened-jasné? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 10.2.2015 20:55

Zajímavé. Díky! No měl jsem za to, že když se změní tvar, chuť, barva ovoce, tak už to není geneticky identické - kdyby bylo, tak by bylo i kvalitativně stejné, tedy musela proběhnout nějaká mutace. Jak jinak to nazvat, nežli mutací? Prostě jen "jiné ovoce ze stejného stromu"? :D No ale o genetiku mi až tolik nejde, hlavně mě zajímá, jestli to ovoce bude stejné tvarově, barevně, chuťově, a tak vůbec :) Jsem však rád, že se mnou máte tolik trpělivosti, a ještě se spoustu věcí dozvím ;) Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 253.34 (?), 17.2.2015 18:52

Já bych to napsal asi takto... počkejte do prázdnin, a pokud zbyl nějaký květní pupen, jistě se projeví... a budete(me)...moudřejší všichni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 17.2.2015 19:29

měl jsem za to, že když se změní tvar, chuť, barva ovoce, tak už to není geneticky identické

Ovoce z jižní strany stromu je vždy sladší, vybarvenější, aomatičtější než ze severní. Stejně tak v zahuštěné koruně jsou plody menší než ve světlé. A přesto nedošlo k žádné mutaci. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 3.4.2015 18:41

V tom s vámi souhlasím. K jaké změně tedy dochází na větvích typu "vlk"? V každé literatuře se dočtu, že ze spících oček roste dřevo s řidšími pletivy, než z těch "normálních" pupenů, a ovoce je také jiné. Čím je to tedy způsobeno? Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.4.2015 19:48

Způsobeno je to kolmým rychlým růstem - dostatkem mízy a nedostatkem světla. Pletiva jsou méně kvalitní, ale geneticky shodná. Když vlk vyvážete do šikmé či vodorovné polohy, zapěstujete z něj plnohodnotnou větev. Pletiva se zpevní poté, co se toky mízy a světelné poměry normalizují, ovoce je stejné.
    Je třeba si uvědomit, že pravé vlky (z kmene) vyráží strom stárnoucí, kdy jeho efektivní omlazení je často problematické.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.132 (?), 11.4.2015 16:04

Na těch vlcích, oproti běžným větvím, stejně pozoruju vždycky jiné pupeny, většinou třeba květních je méně, jsou menší, mají trochu jiný tvar, a tak. A ovoce má jinou chuť, tvar i šťavnatost i po 5ti letech vývoje větve. Taky bývají mnohem víc napadány chorobami - třeba skvěle to jde vidět u Průsvitného letního. Takže se snažím hledat větve vlkové a redukovat je ve prospěch "originálních" větví s těmi "dobrými" vlastnostmi. Inu myslel jsem, že mi tento jev někdo osvícený nějak osvětlí, ale odcházím tedy s nepořízenou - říkáte, že jsou to větve, jako každé jiné. Tedy dobrá. Od teď na to budu pohlížet trochu jinak, než na infiltrované mutanty :)

Mimochodem, s tím osvětlením, vyvazováním a tlakem mízy s Vámi opět souhlasím, zkoušel jsem to u silnějších vlků, a mnohé teď mají květné pupeny. U Spartanu se mi to ale zatím moc nepodařilo, tam to pořád jenom roste do délky, nebo to najednou přestane růst a plody stejně ne a ne.

Dave

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika